Capital.ba

Firmama u RS potrebni konsultanti za izvještavanje o transfernim cijenama

15.11.2016. / 15:52

BANJALUKA, Kompanije u Repubublici Srpskoj koje imaju transakcije sa povezanim licima, prema novim propisima, dužne su da posjeduju obimnu dokumentaciju o transfernim cijenama, a zbog čestih suprotnih stavova poreskih organa i predstavnika kompanija o ovom pitanju, firme sve češće posežu za angažovanjem konsultanata pri izradi ove dokumentacije.konsultacije-2

Dokumentacija o transfernim cijenama mora sadržavati opšti prikaz poslovanja poreskog obveznika i organizacionu šemu, opis povezanosti sa grupacijom čiji je obveznik član kao i operativnu struktura grupacije, opis transakcija sa povezanim licima i analizu uporedivosti, pregled raspodjele dohotka, poreza i poslovnih aktivnosti (ukoliko prihod grupacije kojoj obveznik pripada prelazi 750 miliona evra).

Pored toga, dokumentacija mora da sadrži i objašnjenje izbora najprimjerenije metode za provjeru transfernih cijena, analizu uporedivosti, objašnjenje ekonomskih analiza i uporedivosti koje je obveznik koristio, detalje o prethodnim sporazumima o cijenama koje je obveznik koristio izvan RS, zaključak da li su transakcije sa povezanim licima obavljene u skladu sa tržišnim principima i druge podatke koji mogu imati materijalan uticaj na zaključke u dokumentaciji o transfernim cijenama.

U kompaniji BDO, jednoj od vodećih svetskih kompanija za pružanje usluga revizije i konsaltinga, kažu da je izrada dokumentacije o transfernim cijenama složen posao koji, između ostalog, u najvećem broju slučajeva, obuhvata i pronalaženje uporedivih podataka u vezi sa tržišnim cijenama u jednoj od relevantnih baza podataka.

„Pristup bazama podataka zahtijeva značajna finansijska sredstva. Zato se pojedinačnim poreskim obveznicima najčešće ne isplati da ove baze pribavljaju o svom trošku već se u najvećem broju slučajeva angažuju konsultantske kuće koje već imaju pristup ovim bazama i razvijenu praksu koriščenja ovih baza i izrade studija o transfernim cijenama“, ističu u ovoj firmi.

U Republici Srpskoj je 21. juna stupio na snagu Pravilnik o transfernim cijenama i metodama za njihovo utvrđivanje čiji je cilj da se onemogući „seljenje“ dobiti iz jednog preduzeća u drugo primjenom transfernih cijena, odnosno cijena „na dohvat ruke“ koje nisu formirane na tržišnim principima, u njihovim međusobnim transakcijama.
Pravilnik propisuje detaljna pravila u vezi sa identifikacijom transfernih cijena u okviru kontrolisanih transakcija između povezanih lica, načinima utvrđivanja cijena u kontrolisanim transakcijama u skladu sa tržišnim principima i sadržinom dokumentacije o transfernim cijenama.

U kompaniji BDO kažu da su pravila o transfernim cijenama i načinima za utvrđivanje cijena „van dohvata ruke“ postojala i u Zakonu o porezu na dobit RS i prije donošenja Pravilnika, ali da su u praksi postojale poteškoće u njihovoj primjeni zbog nedostatka detaljnije regulative u vezi sa načinom primjene metoda za utvrđivanje tržišnih cijena i sadržinom dokumentacije o transfernim cijenema.

Donošenjem Pravilnika, kako navode, ovi nedostaci su otklonjeni.

Zakon o porezu na dobit takođe predviđa i kazne za neposedovanje i ne dostavljanje dokumentacije o transfernim cijenama. Kazna za neposedovanje dokumentacije o transfernim cijenama koju propisuju Zakon o porezu na dobit i Pravilnik kao i za nedostavljanje dokumentacije o transfernim cijenama na zahtijev Poreske uprave iznosi od 20.000 KM do 60.000 KM.

Kompanija BDO je početkom ovog mjeseca u Banjaluci održala seminar na kome su, pored predstavnika Ministarstva finansija i drugih državnih organa, prisustvovali i predstavnici velikog broja privrednih društava.

Cilj seminara je bio da se ukaže na pravila o transfernim cijenama, da se prenesu iskustva primjene ovih pravila iz Republike Srbije i da se ukaže na koji način poreski savjetnici mogu pomoći poreskim obveznicima pri izradi dokumentacije o transfernim cijenama.

CAPITAL

Share Tweet Preporuči

Tagovi:

Povezane vijesti

Komentari

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Komentari na članak: Firmama u RS potrebni konsultanti za izvještavanje o transfernim cijenama

  1. Bivsi Rudar

    Ne trebaju im konsultanti. Za savjete oko funkcionisanja sistema transfernih cena najbolje je da se obrate firmi Gross d.o.o. (u vlasništvu britanske kompanije Mineco), koja upravlja Rudnikom olova i cinka Sase u Srebrenici. Oni su taj sistem, teoretski i praktično, razradili do detalja. Mogu na tu temu fakultet otvoriti.