Capital.ba

FBiH: Utvrđeni kriterijumi za raspodjelu 200 miliona KM od MMF-a

02.07.2020. / 15:38

SARAJEVO – Vlada Federacije BiH donijela je odluku o utvrđivanju kriterijuma raspodjele 200 miliona KM sredstava od Međunarodnog monetarnog fonda /MMF/ na ime finansijske pomoći budžetima kantona u sanaciji posljedica nastalih usljed proglašenja epidemije kovida-19.

MMF

Federalna Vlada je donijela i odluku kojom su utvrđeni kriterijumi raspodjele sredstava ovogodišnjeg budžeta FBiH iz tekućih transfera drugim nivoima vlasti i fondovima – kantoni i opštine, u iznosu od 30.000.000 KM.

Od ovog iznosa, 10.000.000 KM će biti dodijeljeno na načelu solidarnosti svim gradovima i opštinama u jednakom iznosu od 125.000 KM, na ime finansijske pomoći budžetu u sanaciji posljedica nastalih virusom korona, saopšteno je iz Vlade FBiH.

Ostalih 20.000.000 KM biće dodijeljeno gradovima i opštinama za sufinansiranje projekata, zahtjeva i inicijativa, a na osnovu javnog poziva.

Federalna Vlada donijela je četiri odluke o usvajanju programa utroška dijela sredstava namijenjenih unapređenju avio-saobraćaja FBiH, utvrđenih budžetom.

Usvojenom odlukom predviđeno je subvencionisanje aerodroma Mostar i Tuzla sa po 930.000 KM, dok je za Aerodrom Sarajevo odobreno 700.000 KM, a Aerodrom Bihać 300.000 KM.

Vlada se upoznala sa informacijom o spoljnom i unutrašnjem dugu u Federaciji BiH na dan 31. decembar 2019. godine, koja će biti dostavljena Parlamentu FBiH.

Ukupan dug u Federaciji BiH je iznosio 5.595,5 miliona KM ili 25,5 odsto BDP-a, od čega se 82,13 odsto od ukupnog duga odnosi na spoljni 4.595,39 miliona KM, a 17,87 odsto na unutarnji dug 1.000,12 miliona KM.

Ukupno 36,29 odsto spoljnog duga u Federaciji predstavlja dug prema Svjetskoj banci, dok se 19,9 odsto ili 914,65 miliona KM odnosi na dug prema Evropskoj investicionoj banci.

Najveći udio u unutrašnjem dugu FBiH odnosi se na dug nastao emisijom dugoročnih tržišnih vrijednosnih papira.

Vlada FBiH usvojila je informaciju o pogoršanoj epidemiološkoj situaciji u Federaciji BiH u vezi sa kovidom-19, kao i preduzetim aktivnostima federalnog Ministarstva zdravstva, Zavoda za javno zdravstvo FBiH, kao i Kriznog štaba nakon prestanka stanja prirodne nesreće uzrokovane novim virusom korona.

Federalna uprava za inspekcijske poslove obavezana je da pojača inspekcijski nadzor, te koordinisano obavlja sve aktivnosti sa kantonalnim upravama inspekcije.

Vlada FBiH će uputiti zahtjev vladama kantona da svim poslovnim subjektima u Federaciji BiH, zdravstvenim ustanovama, privatnim praksama, ustanovama socijalne zaštite za smještaj starih osoba i djece na području nalože striktno postupanje po preporukama Zavoda za javno zdravstvo FBiH, navodi se u saopštenju.

Federalna Vlada je dala saglasnost Zavodu za javno zdravstvo Kantona Sarajevo za izvođenje radova na adaptaciji objekta bivšeg Armijsko-medicinskog centra u svrhu prilagođavanja za potrebe izolatorijuma Kantona Sarajevo.

Vlada predlaže Predstavničkom domu Parlamenta FBiH da donese zaključak kojim se odbija prijedlog grupe poslanika u Predstavničkom domu za izglasavanje nepovjerenja Vladi FBiH. Srna

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!