Capital.ba

“Farmaland” traži da RS zbog njih prekrši Pravilnik o podsticajima

29.06.2011. / 12:32

BANJALUKA, Vlasnici govedarske farme “Farmaland” iz Nove Topole pismeno su zatražili nove ustupke od Vlade RS, da zbog njih prekrši Pravilnik o podsticajima za razvoj poljoprivrede i sela, a kako bi “Farmaland” mogao dobiti pet puta veći podsticaj od propisanog maksimuma po jednom korisniku, saznaje Capital.


Izuzetak od Pravilnika će najvjerovantije biti napravljen, bez obzira što je “Farmaland” u poslednje četiri godine dobio najviše podsticaja za poljoprivredu u RS, a istovremeno državi duguju milione maraka poreza.

U dopisu, koji ekskluzivno objavljujemo, “Farmaland” od Ministarstva poljoprivrede RS traži izuzetak od Pravilnika za 2011. godinu i da im RS isplati pet puta veće podsticaje od makrimuma koji važi za sve ostale farmere.
“Farmaland” koji ima 1 500 muznih krava, je iskoristio ovogodišnji podsticaj za uvoz steonih junica. Oni su, kako navode u dopisu, već uvezli 99 junica i za svaku od RS dobili po 300 KM podsticjaa što je blizu propisanog maksimuma od 30 hiljada KM. Sada planiraju uvoz još  500 steonih junica, i za svaku traže po još 300 KM.
 
Namjera mi je ukazati vam na ograničenje u Pravilniku koji sprečava postizanje odgovarajućih benefita velikih poljoprivrednih proizvođača, kao što je “Farmaland” ad…….”Farmaland” tehnološki i proizvodno predstavlja perjanicu farmerstva u RS, te sam doprinosi sa oko 10 odsto domaćoj proizvodnji mlijeka, koji je u deficitu za više od 50% od potrebnih količina. S namjerom dolaska na puni kapacitte do kraja ove godine u aprilu smo uvezli 99 najkvalitetnijh steonih junica holstein advanced premium klase. Tim smo uvezom, u smislu člana 59. Pravilnika, isrcpili podsticajna sredstva za nabavku steonih junica u iznos od 29 700 KM, s obrziom da ovaj član propisuje maksimum od 30 000 KM po korisniku”, piše u Dopisu koje je predsjednik UO Farmalanda Dragan Vasiljević uputio ministru Milovanoviću.

Početkom jula idemo u nabavku još 500 junica, ali zbog člana 59. Pravilnika nećemo moći aplicirati zahtjev Agenciji za agrarna plaćan I io radi za nas vrlo nepovoljne i destimulirajuće odredbe o maksimalnom podsticaju….Kako sami ne bi smo iznijeli teret nabavnih troškova …..molimo vas da se jednokratno napravi izuzetak od člana 59. i da se “Farmaland” kao najvećem proizvođaču mlijka odobri isplata u ukupnom iznos od 179 700 KM”, navodi Vasiljević u Dopisu.

.

Milovanoć: Razmotrićemo i pomoći

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS Miroslav Milovanović potvrdio je da stigao zahtjev “Farmalanda”. On kaže da je “Farmaland” je najveći proizvođač mlijeka u RS, sa 10 odsto učešća na tržišta. “Dobili smo zahtjev i mi ćemo ga razmotriti i ako ikako bude moguće pomoći ovoj farmi i ukinuti limit za podsticaj, ali sve što budemo uradili biće u zakonskim okvirima”, kaže ministar Milovanović.

Milenko Stanić član Odbora za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu u Narodnoj skupštini RS kaže da se ne smiju praviti nikakvih pojedinačni izuzeti po Pravilniku, posebno ako se to radi nekom kome su ustupci već nekoliko puta učinjeni. “Ja sam da Farmaland dobije podsticaje, ali samo ako se izmijeni Pravilnik i mogućnost za apliciranje tih sredstava dobiju svi ostali farmeri u RS”, kaže Stanić.
“Farmaland” navodi da bi 150 000 KM, dobijenih mimo Pravilnika, iskoristio za kupovinu opreme za izđubravanje. “Farmaland” smatra da ne treba sam snositi ove troškove, a RS bi se približila okruženje koje kažu izdašnije pomoža svoje poljoprivrednike. “Farmaland” ne spominje da godinama dobija milionske podsticaje iz Budžeta RS, a duguje milione maraka poreza.
Ministar poljoprivrede RS ne vidi u čemu je problem, jer podsticaje, kaže, dobijaju svi koji izmire obaveze prema Ministarstvo poljoprivrede, a to je “Farmaland” uradio. U Pravilniku se kaže ne spominje da mora izmiriti i poreske obaveze. “Tačno je da Farmaland nije izmirio poreske obaveze, ali se zaboravlja da su oni prilikom privatizacije morali izmiriti i šest miliona KM naslijeđenog duga od Ratarstva”, kaže ministar Milovanović.

Milenko Stanić kaže da je neshvatljivo da neko duguje državi poreza, a ona ga I dalje pomaže. “To se mora promijeniti. Apsolutno, sve obaveze moraju biti izmirene da bi se dobili podsticajne sredstava”, kaže Stanić.

Republika Srpske je dala “Farmalandu” pet miliona maraka, za steone junice koje bi oni uvezli i hranili za potrebe Robnih rezervi. Sada na te junice koje su plaćene iz Budžeta, “Farmalandu” treba dati 150 hiljada KM podsticaja. U protekle četiri godine „Farmland“ je dobio ukupno 11,2 miliona KM podsticaja, o čemu je Capital.ba već pisao.

Istovremeno “Farmaland” RS duguje 2, 2 miliona KM za poreze i doprinose. Prema podacima za Komisije za koncesije RS, “Farmland” obrađuje više od šest miliona kvadratnih metara najkvalitenije državne zemlje, ali za nju godinama unazad ne plaća koncesionu naknadu.

Autor: CAPITAL.ba

.
Prilog:


 

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

  Komentari na članak: “Farmaland” traži da RS zbog njih prekrši Pravilnik o podsticajima

  1. Luka

   Pare udju kao državne i vrlo brzo izađu kao privatne.

  2. Darko

   Nazalost i ovo će im odobriti “u cilju razvoja stočarskog sektora RS”!

  3. inspektor

   apsurd je da te pare odmah odoše na “offscorne” račune u americi i dolaze nazad kao nazovi investicija. mogu li novinari saznati ikako ko su osnivači Farmalenda?

  4. dragan

   član upravnog odbora je lik po struci konobar,i ima nadimak niki kloc, surova realnost druže takvi poslušnici danas prolaze i ne gledaju šta potpisuju možda zato što neznaju ni čitati.

  5. Mozda sam lud

   300KM podsticaja pa j*** te sumpor posto je citava junica? 600KM?