Capital.ba

FAO: Veća ravnoteža na tržištu žitarica u 2013/14.

15.06.2013. / 7:25

zitariceRIM, Najnoviji indikatori ukazuju na uravnoteženje zaliha i tražnje žitarica u sezoni 2013/14, nakon relativno problematične 2012/13, koju su karakterisali nizak nivo zaliha i visoke cijene, saopštila je Organizacija UN za hranu i poljoprivredu (FAO).

Svjetska proizvodnja žitarica u 2013. trebalo bi da dostigne 2.460 miliona tona, odnosno 6,5 odsto više u odnosu na nivo iz prethodne godine, uglavnom zahvaljujući rastu proizvodnje pšenice i naglom oporavku proizvodnje kukuruza u SAD, navodi se u saopštenju organizacije.

Očekuje se da će globalna upotreba žitarica u 2013/14. dostići 2.402 miliona tona, tri odsto više u odnosu na prethodnu godinu. Najveći dio rasta proizaći će iz veće upotrebe kukuruza u proizvodnji hrane i u industrijske svrhe u SAD.

Na osnovu trenutnih prognoza zaliha i tražnje, do kraja sezone 2014, zalihe žitarica u svijetu mogle bi da porastu za 11 odsto na 569 miliona tona, što bi bio najviši nivo u posljednjih 12 godina, navodi FAO.

Svjetska trgovina žitaricama bi 2013/14. trebalo da dostigne 306 miliona tona, što je nivo sličan onom iz 2012/13. FAO očekuje da će prodaja žita biti smanjena, a prodaja kukuruza povećana, dok će prodaja pirinča ostati na sličnom nivou kao prethodne godine. Tanjug

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!