Capital.ba

„Elektrokrajina“ fakturisala milione nepostojećim potrošačima!!!

31.05.2016. / 8:00

– CAPITAL u posjedu fiktivnih računa „Elektrokrajine“ koje premašuju četiri miliona KM
– Fakturisanjem potraživanja na „nepoznata brojila“ fiktivno smanjeni distributivni gubici
– U „Elektrokrajini“ priznali postojanje fiktivnih računa ali tvrde da je sve zakonito

BANJALUKA, „Elektrokrajina“ Banjaluka fakturisala je milionske račune za utrošenu struju na brojila koja se nalaze na nepoznatoj adresi, čime su, privremeno, fiktivno povećavali potraživanja, “peglali” poslovne rezultate i smanjivali distributivne gubitke, otkriva poslovni portal CAPITAL.ba.Fakture EK

 

CAPITAL je u posjedu dokumentacije i desetina faktura koji pokazuju da je „Elektrokrajina“ 2007. godine fiktivnim potrošačima ispostavljala milionske iznose na računima. Na osnovu tih faktura „Elektrokrajina“ je tada “uspjela” da distributivne gubitke za samo deset mjeseci smanji sa 22 na 19 odsto.

 

CCI30052016_0000Po jednom od tih računa kupcu na „nepoznatoj adresi“ „Elektrokrajina“ je ispostavila račun od nevjerovatnih 2.038.682,79 maraka, od tog iznosa dug za mjesec oktobar 2007. godine iznosi 195.442 KM, a neizmirene obaveze iz ranijeg perioda 1,84 miliona KM.

Broj brojila na koji je ispostavljena milionska faktura je kao najjednostavnija šifra za telefon „1234567“.

I na drugim računima su, takođe, nevjerovatne cifre koje prelaze milionske iznose.

Na jednom od računa ukupan dug je iznosio 746 hiljada KM, na drugom 340 hiljada KM, na trećem 327 hiljada KM…..

„Peglanje“ gubitaka

Sagovornici CAPITAL-a ističu da je ovakav način rada rukovodstvu „Elektrokrajine“ poslužio za „peglanje“ distributivnih gubitaka i prikazivanja potraživanja koja su fiktivna.

„Činjenica je da je ta struja potrošena, ali je nepoznato ko je potrošio. Postoji mogućnost i da „Elektrokrajina“ nije fakturisala potrošnju onome ko je zaista potrošio već je to prebacila na nepoznato brojilo i takva potraživanja će kad-tad morati da otpišu“, kažu računovođe.

 „Elektrokrajina“ negirala, pa potvrdila postojanje fiktivnih računa

U „Elektrokrajini“ su na prvi dopis CAPITAL-a odgovorili da posjeduju bazu podataka o svim kupcima električne energije koji sadrže sve bitne podatke o adresi kupca za urednu dostavu mjesečnih računa za električnu energiju.

Kazali su da su svi registrovani kupci električne energije potvrdili svoj identitet i adresu kroz dostavu ličnih podataka pri podnošenju zahtjeva za dobijanje elektroenergetske saglasnosti i ugovora o priključenju na distributivnu mrežu, te pri potpisivanju ugovora o snabdijevanju električnom energijom.

„U vezi s tim, sva mjerna mjesta potrošnje električne energije i dostava računa po tom osnovu su vezani za tačno utvrđenog kupca električne energije na poznatoj adresi. „Elektrokrajina“ ne ispostavlja račune za utrošenu električnu energiju kupcima koji nisu registrovani u našoj bazi podataka i koji nemaju tačno utvrđenu adresu“, kazali su u „Elektrokrajini“.

Međutim, nakon što smo im poslali i drugi dopis u „Elektrokrajini“ su priznali da su račune za struju ispostavljali nepoznatim kupcima, a kao razlog su naveli problem sa softverom.

U ovom preduzeću se pravdaju da su 2006. godine uveli novi aplikativni softver koji je nakon preuzimanja i obrade baze podataka iz prethodnog softvera utvrdio da su u ranijem periodu postojale greške u očitanju potrošnje električne energije.

Greške u očitanju su, kako tvrde, nastale zbog primjene prethodnog nepouzdanog softvera proizvođača „SB Soft“ iz Beograda, koji „nije imao mogućnost odnosno nije podržavao računsku operaciju korekcije očitanja“, da je „došlo do određenih grešaka“, da se „pojavio određen iznos kilivat-sati“ i da ta „potraživanja nisu imali kome fakturisati“.

Ovaj softver „Elektrokrajina“ je platila tri miliona KM.

Elektrokrajina„Primjenom novog softvera prikazano je stvarno stanje koje je generisalo sve prethodne greške u očitavanju potrošnje. Preduzeće je tim povodom u 2006. godini formiralo komisiju koja je analizirala pristigle zahtjeve kupaca za korekciju očitanja i dala prijedlog za korekciju očitanja koja je izvršena u 2007. godini i prihvaćena kroz finansijski izvještaj i izvještaj o poslovanju za 2007. godinu od strane svih organa preduzeća“, naveli su u ovom preduzeću.

Dodali su da je, nakon što su se, u skladu sa međunarodnim računovodstvenim standardima, stekli potrebni uslovi, izvršena ispravka vrijednosti po osnovu korekcije prethodnih očitanja zaključno sa 31. decembrom 2014. godine.

„To su svi organi preduzeća prihvatili usvajanjem finansijskog izvještaja i izvještaja o poslovanju iz 2014. godine, a na koje primjedbi nisu imali ni interna revizija niti nezavisna spoljna revizija“, rekli su u „Elektrokrajini“.

Istu stavku vode i devet godina poslije

Uprava „Elektrokrajine“ je potvrdila da stavku „Korekcija starih očitanja“ i danas vode u bazi podataka „Elektrokrajine“, ali kažu da to rade kao „kao arhivski podatak koji nema uticaj na tekuće poslovanje“.

Na jednom od računa ukupan dug je iznosio 746 hiljada KM, na drugom 340 hiljada KM, na trećem 327 hiljada KM…..

“Sve navedene aktivnosti organa preduzeća su izvršene u skladu sa zakonskim propisima, pri čemu kupci električne energije ni po kojem osnovu nisu oštećeni“, tvrde u „Elektrokrajini“.

Odgovarajući na pitanje zašto se ta potraživanja nisu otpisala, već su se pravili računi za nepoznate kupce, direktor „Elektrokrajine“ Banjaluka Seka Kuzmanović, koja je 2007. godine bila jedan od izvršnih direktora, kaže da je za otpis potrebna saglasnost Narodne skupštine RS.

„Otpis ne može vršiti ni samo zavisno preduzeće, niti „Elektroprivreda“, već to, na prijedlog preduzeća preko Vlade RS, može samo NSRS“, istakla je ona i dodala da su o ovome obavijestili „Elektroprivredu“, ali da inicijativa za otpis nije pokrenuta.

Negirala je i da su im zahvaljujući ovim računima smanjeni distributivni gubici sa 22 na 19 odsto, odnosno da su smanjeni samo trenutno.

„Oni jesu smanjeni u tom trenutku, ali poslije toga su se vratili na svoje. Čim je greška otklonjena, oni su ponovo porasli“, istakla je Kuzmanović.

Kovačević: Krivac neka odgovara

rp_zeljko-kovacevic.jpgGeneralni direktor „Elektroprivrede RS“ Željko Kovačević, koji se 2007. godine nalazio na čelu „Elektrokrajine“, za CAPITAL je rekao da nije upoznat sa ovakvim načinom obračunavanja struje za vrijeme njegovog mandata u „Elektrokrajini“.

„To rade službe. Ima tehnički direktor, finansijski direktor… Ima 30 ljudi ispod mene koji to rade. Ako je to rađeno, neka odgovara onaj ko je to uradio, ali mislim da je sve urađeno u skladu sa zakonom“, rekao je Kovačević.

 

CAPITAL: S. Vukelić, M. Čigoja

SUTRA: „Elektrokrajina“ u svakoj radnoj jedinici vodi po jednog fiktivnog potrošača – brojilo koje se nalazi na „NEPOZNATOJ ADRESI“

 

CCI30052016_0002 CCI30052016_0001 CCI30052016_0004

Share Tweet Preporuči

Tagovi:

Povezane vijesti

Komentari

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Komentari na članak: „Elektrokrajina“ fakturisala milione nepostojećim potrošačima!!!

 1. Zika Sarenika

  Kovacevic “pere ruke” i pravi se lud. Ko je odgovoran ako nije direktor. Druga stvar je da je on to naredio, ili nije. Ako je jos i naredio da se to uradi, zatvorska kazna bice samo duza. Zar protiv njega nije vec vodje neki postupak za poslovanje Elektrokrajine

  • Re

   Jeste vodjen ali nije završen, jer kovačević plaća MUP RS da mu prijave drže u ladicama, taj čovjek spada medju najveća kriminalce u rs

   • Bosman

    Slažem se. Bandit!

 2. zakon rs

  lijepo je rekao sto znaci: SAMI SEBI PISU ZAKONE

 3. U ZATVOR - VRATA SE OTVARAJO SVIMA, I DODIKU

  vlada daje nalog, direktor ga izvrsi…u zatvor ide direktor, racunovodstveni zaposleni (taj je najmanje kriv i nista nije imao od toga – samo su mu zakazali ako to ne uradi izgubi posao- sad ce ga izgubiti i biti u zatvoru kad j glup), onda ministar ako se dokaze da je kriv.