ENERGETIKArs.com Prvi poslovni portal u Republici Srpskoj - CAPITAL.BA

Ekonomija RS ne nazire kraj krize

Objavljeno u ANALIZE

BANJALUKA, Domaća ekonomija još se bori s teškim bremenom ekonomske krize čijem se negativnom uticaju ne nazire skori kraj, ocjena je kvartalnog Ekonomskog monitora Udruženja ekonomista RS SWOT. (http://www.swot.ba/pdf/monitor02/ )

“Iako su ove godine pojedine industrijske grane zabilježile visoke stope rasta proizvodnje, on je uglavnom posljedica izrazito niskih osnovica iz prošle godine. Svijetle tačke su naftna industrija i sektor prerade hrane, dok su sve ostale bitnije grane prerađivačke industrije daleko ispod svojih nivoa proizvodnje iz 2008. godine, a ostale čak bilježe još veći pad”, ocjenjuje glavni urednik Ekonomskog monitora SWOT-a Saša Grabovac.

On ističe da značajan rast izvoza predstavlja pozitivan nagovještaj i ukazuje na strukturna pomjeranja ekonomije. S druge strane, jedan od velikih problema je produbljeni pad građevinskog sektora, koji je motor rasta brojnih industrijskih grana.

Privredu i dalje koče problemi s likvidnošću, jer banke još s velikim oprezom prilaze kreditiranju budući da se stopa loših kredita povećava iz mjeseca u mjesec. Bez obzira na konstantan rast depozita banke pokušavaju da rizike svedu na minimum zbog čega ne čudi rast plasmana javnom sektoru gdje je povrat novca gotovo zagarantovan, ističe Grabovac.
Kada je u pitanju ekonomsko-socijalni aspekt uočljiv je nastavak pada zaposlenosti, mada je on izražen kroz mnogo manje stope u odnosu na vrhunac krize iz 2008. godine, plate stagniraju, dok su penzije skoro zaleđene.

“Možemo očekivati nastavak problema u realnom sektoru i spori oporavak, odnosno saniranje štete prouzrokovane slabošću domaće ekonomije na koju se nadovezala globalna ekonomska kriza”, zaključuje glavni urednik Ekonomskog monitora.

.
Bankarstvo ne pokazuje znakove oporavke
U Ekonomskom monitoru posebna pažnja je posvećena analizi finansijskog sektora RS.
    – Kreditna aktivnost bankarskog sektora u 2010. godini ne pokazuje znakove oporavka. Rast ukupnih kreditnih plasmana banaka u RS na kraju prvog polugodišta 2010. godine u odnosu na isti period prošle godine iznosio je skromnih 3,8%, dok je ovaj rast u odnosu na kraj prošle godine bio na nivou od 2%. Očigledno, banke još smatraju da je nastavak ekspanzije kreditnih aktivnosti u RS visoko rizičan posao, te su nastavile s politikom nepovećanja postojeće izloženosti prema privatnom sektoru.
    Iz ovoga bi se moglo zaključiti da bankarski sektor nije ubijeđen da je ekonomska kriza definitivno stvar prošlosti, te da je još teško procijeniti postojeću visinu sistemskog rizika. U skladu s tim, banke preferiraju zadržavanje visokog iznosa novčanih sredstava u svom posjedu (1,35 milijardi KM) kao zaštitu od potencijalnih većih odliva depozita. Značajniji porast kreditnih plasmana i dalje jedino bilježi sektor Vlade i Vladinih institucija, što potvrđuje trenutnu visoku averziju banaka prema izlaganju novim rizicima, aktuelizuje  opasnost “izguravanja” privatnog sektora na strani potražnje za kapitalom, te ukazuje na otežanu fiskalnu poziciju javnog sektora. Imajući u vidu da je potrošnja istorijski bila glavni pokretač rasta domaćeg BDP-a, jasno je da neće doći do stabilnijeg ekonomskog oporavka bez osjetnije revitalizacije bankarskih aktivnosti. Međutim, kada do ovoga dođe, nikako ne treba očekivati nastavak astronomskih stopa rasta kreditnih plasmana iz pretkriznog perioda, koje su prije svega bile odraz globalno enormno visokog ekonomskog optimizma i tolerancije prema riziku, ističe se u analizi finansijskog sektora RS, koju je za Ekonomski monitor pripremio Centar za istraživanja i studije “GEA”.

Ključne riječi:  

Komentari |


Komentari (39)

 • Ostoja

  I kod njih se u tom casopisu reklamira Elektroprivreda RS kao i u drugim rezimskim medijima ans niko u ERS ne pita za to.

 • lemi

  hocete li vi iz ‘udruzenja ekonomista’ kupiti akcije naftne industrije, ako tvrdite da dobro radi?
  pa vi, jadni, kao i vecina podanickih struktura u ovoj drzavi, ne smijete ni reci pravu istinu. zalim vas.

 • Tuba

  Kako ce reći oni istinu kad su neki od članova zahvaljujući vlasti i okolnostima duboko ogrezli u nečasne radnje koje se odnose na privatizaciju pa pogledajte samo Autoprevoz šta se samo u njemu dešava, Stirokard itd. to su mladi kadrovi SNSD tako su se prije nekoliko godina proklamovali. Oni su isti pričali hvalospjeve o Biraču pa ima li ga uopšte danas, sigurno je da je isti scenario i sa Rafinerijom nafte preko Optime i Nestro petrola. Jadno je šta li to čeka djecu i ovu omladinu.

 • Milorad

  A što bi se srpski političari trudili da nešto promene kad Тarabićevo proročanstvo govori: Srbima će bogastvo pasti s neba i ekonomska kriza će nestati

 • postar

  Udrudruženje “SWOT”, radi naručene studije izvodljivosti, tako za Pošte Srpske trenutno rade studiju izvodljivosti za projekat “Digitalni potpis”. Za tu studiju će naplatiti preko 35 hiljada maraka, a siguran sam da o “digitalnom potpisu” niko u udruženju pojma nema.
  Ova studija će poslužiti Jasminki Krivokući da potroši još koji milion, naravno uz pozamašnu proviziju.

 • lemi

  35.000 KM za studiju?

 • postar

  Nisam siguran oko 35 hiljada, sigurno nije manje. Nije problem u 35 hiljada, već je problem u tome što oni o tome pojma nemaju, ali će u studiji navesti da treba kupiti i platiti sve što im Jasminka (direktorica) kaže.

 • azra

  Za studiju “SWOT” u posti treba biti placeno oko 30 hiljada.

 • Prijatelj

  SWOT ima po mojim saznanjima oko 100 članova iz različitih oblasti ekonomije i finansija, što je u ovim vremenima ogroman potencijal za svaku državu.
  Koliko vidim nisu na budžetu RS kao neka druga udruženja niti je članstvo u swot-u zakonska obaveza kao kod računovođa i revizora.

 • lemi

  ma nemoj?
  savez udruzenja malih akcionara rs ima preko 10.000 individualnih clanova, medju kojima ima vrsnih strucnjaka svih profila, za sta takodje ne postoji zakonska obaveza pristupanja. pa ipak, nisu na budzetu rs niti naplacuju studije i analize po 35.000 KM jer ne tancaju onako kako to nalaze vladajuca kriminalna garnitura.

 • Akcionar

  Meni, kao ekonomisti, monitor SWOT-a je potpuno “impotentan” i jalov, i više liči na izvještaj Zavoda za statistiku nego “elitnog” Udruženje ekonomista. Ne nudi ozbiljnu analizu, ne analizira uzroke, niti predlaže rješenja…
  Što se tiče preplaćenih studija izvodljivosti, imao sam priliku vidjeti elaborat o Post banci koju je uradio Revidere iz Bijeljine za 30.000 KM. To je dokument sastavljen o informacija sa sajta Agencije za bankarstvo, citiranih članova Zakona o bankarstvu i finansijskom projekcijom po principu “što je babi milo, to joj se snilo”. Elaborat od 30.000 KM liči na solidan seminarski rad. A Pošta ima barem 100 zaposlenih dipl. ekonomista…

 • rakovic

  Rast izvoza nagovještava strukturne promjene? To može samo da izjavi neko ko je zaboravan.

 • sanja

  Zar Dodik ne reče prije izbora da RS nije pogodila ekonomska kriza, da je RS stabilna??? Uglavnom NAROD JE BIRO i sada nema šta da se žalimo…

 • jazavac

  Pa zar nije stabilna? Pogledajte kako su mnogo vece ekonomije nagrabusile, pogledajte region… a pogledajte RS!

 • lemi

  gledamo, i sta vidimo?

 • azra

  Gledamo RS:
  Termoelektrana Gacko
  Optima Modrica
  Rafinerija Brod
  Mljekara Banjaluka ili je sad Mljekara, Laktaši
  Fruktona
  Čajavec
  Fabrika duvana
  Pivara

  pa onda malo drugačiji pogled:
  Integral inženjering
  Kaldera
  Niskogradnja
  Tamaris
  KK Igokea
  ….

 • jazavac

  Fruktona
  Čajavec
  Fabrika duvana
  Pivara
  Propale bi i da nije bilo krize….
  Integral inženjering
  Kaldera
  Niskogradnja
  Tamaris

  Zaposljavaju hiljade radnika…..

 • azra

  Radnici zaposleni u Integralu, Kalderi itd. su u stvari na budžetu…

  Fruktona, Čajavec, Fab. duvana… bi još uvijek radile da niste izvršili privatizaciju ili da su bile locirane na nekim malo manje interesantnim lokacijama…

 • 122

  Integral inženjering
  Kaldera
  Niskogradnja
  Tamaris
  Bi propale da nije znamo (koga ili cega)
  Fruktona
  Čajavec
  Fabrika duvana
  Pivara
  Su propale radi istog onog iz zagrade

 • lemi

  jazavac, drzi se prostorija SNSD. ni slucajno da lupetas ovakve gluposti.

 • Perspektiva

  Poenta price je u prvoj recenici, u onom “jos se bori”.

 • Mitar

  Svaki tekst koji sadrži brojeve, procente ili slične simbole se danas moze nazvati analizom!? Koliko znam svrha svake analize jeste da se određeni problem ili tema razloži na proste elemente, sublimiraju dobijeni rezultati i identifikuju uzroci problema. Finale je da se da prijedlog rješenja. Samo u tom slučaju ona ima svrhu. Ovo “čačkanje” i pogađanje je po meni više subjektivni stav nego analiza. A sam politički i ekonomski ambijent kod nas…tu ni Milorad Telebak ne bi mogao da smisli adekvatan izraz.

 • DZORDZ

  JAZAVAC TI SI PRAVI JAZO I VRIJEME TI JE DA POC NES KORISTITI SVOJ MOZAK A NE SEFOV KAD UNISTITE SVE FIRME OD CEGA CE TE VI DOBIJATI TOLIKE PLATE OD ANTONICA, STANKOVICA, JANJETOVICA I DRUGIH SIGURNO NECETE JER CE I ONI OSTATI BEZ ICEGA

 • lemi

  primitivce, poslusaj ispovjest ovog covjeka pa mozda malo i korigujes svoje misljenje.
  http://www.youtube.com/watch?v=fAzYyQoIZ8g

 • jazavac

  Hahahahaa lik je smjesan kad ga vidis ne trebas ga ni slusati. Cak ni ja nisam toliko besposlen da ga slusam.
  Narod je na izborima pokazao sta misli o Predsjedniku i SNSD, a sta o vama koji ga neargumentovano kritikujete. A pola vas prima platu od njegove Vlade.

 • Aljosa

  A Jazavce stvarno me iznenadjujes svojom gluposcu.Pa ne daje Dodik svoje pare za budzet RS nego obicni ljudi svojim radom stvaraju nove vrijednosti,istina sve manje zbog kriminala “vozda”,od kojih se placa predimenzionirana administracija.Koliki je odnos radnika i penzionera,a koliki je tek odnos radnika u privredi naspram penzioneri+radnici u administraciji+budzetski korisnici=porazavajuc i neodrziv.To sto ne slusas ovog lika razumijem jer te bole cinjenice.Narod je isto tako bio glasao i za Slobu pa je vidio da je pogrijesio.

 • rakovic

  Ne bi valjalo ni Šeherezadu ni Onura više komentarisati. Čitao sam da je Onur dobio izbore, pa nije red komentarisati.

 • jazavac

  2006 godine je RS bila na rubu ekonomske propasti, rubu gubitka samostalnosti, nase politicare-vazale niko ni u federaciji nije zarezivao a kamoli u svijetu… Onda, u poslednjem momentu, plebiscitarnom vecinom na vlast dolazi Milorad Dodik, koji pokazuje da RS nije nicija prcija i da i mi imamo politicare s kojima se ne mogu brisati podovi. Zaposljava desetine hiljada radnika, prodaje telekom po cijeni koju prethodnici nisu mogli ni da sanjaju, pokrece rafineriju koja od 92 nije radila, zaustavlja dalji prenos nadleznosti i urusavanje RS, …. Cak i svjetsku ekonomsku krizu koja je potresla najjace svjetske ekonomije nismo osjetili ni blizu koliko je region. By the way, pare koje vi primate jesu mozda iz budzeta, ali pogledajte koliki je budzet bio recimo 2003 i koliki je danas. Da nije Milorada bilo danas ne bismo ni imali budzet RS.

 • lemi

  ti to stvarno mislis?
  nemoj slucajno da bi sta vise bulaznio o ekonomiji naglas, ili nedaj boze javno, blamiras se.

 • Aljosa

  @Jazavac i Svabe su shvatile da su pogrijesile ali kasno bila je vec 1945.

 • Aljosa

 • jazavac

  @Aljosa, porediti Predsjednika svoje zemlje (ciji su rodjaci bili zrtve Jasenovca) sa nacistickom njemackom je neukusno, odvratno i govori o tebi. A uz to je i krivicno djelo.

 • Aljosa

  RS ce se NE DAJ Boze urusiti sama od sebe ekonomski nastavi li se ovako,SNSD-ovi clanovi se masovno zaposljavaju u drzavnim firmama koje se unistavaju,a uopste se ne razmislja o proizvodnji i stvaranju novih vrijednosti.Ja zelim vlast koja ce ne samo da vrati nas ponos nego da uz to ovako bezobrazno ne krade i ne ubija gradjane(Milan Vukelic)koji ponude dokaze o njihovom bezocnom kriminalu,ali onaj koji se igra sa eksplozivom tako ce i da zavrsi nadam se da ca sudbina Milana Vukelica da snadje i narucioce njegovog ubistva.

 • lemi

  pa ti si glup koliko si tezak.
  evo ti jedan dopis gdje se vidi kako laze direktor MUPa:
  http://www.scribd.com/doc/38229725/buco-ako-laže-načelnik-možda-neće-direktor
  znas koliko ovakvih ima dopisa, sve sa materijalnim dokazima, za mnoge ljude iz vrha vlasti? tuzbe su pokrenute. neko ce da odgovara debelo.

 • jazavac

  Knjga “Dodik cuvar Srpske” najtrazenija na standu izdavaca iz Republike Srpske na Medjunarodnom sajmu knjiga u Beogradu!

 • lemi

  jazavac, posto mi nisi odgovorio na drugom postu za rafineriju, vjerovatno neces ni na ovom.
  koji je to nadlezni sud kojem bi se mogla podnijeti koja prijava vezano za dopis koji sam linkovao?

 • jaaaa

  Nije istina da je “Dodik čuvar Srpske” najtraženija knjiga na Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu, i to na štandu izdavača iz Republike Srpske! To su priče za malu djecu! Istini za volju, izdavači iz Republike Srpske su bili tako slabo predstavljeni da ako se ta knjiga i tražila najviše, to je bilo zato što skoro ništa drugo nisu imali. :))))

  Da li je kriza ili šta učinila svoje, ali poslije vrlo slabog Sajma knjige u Banjaluci, naši izdavači, nažalost, slabo su se predstavili i u Beogradu.

  Samo istine radi iznosim činjenice.

 • Gost

  Sami su sebi dali nagradu, odnosno šef onog predstavništva RS Mlađo Cicović nagradio tu nazovi knjigu kao najtraženiju iz RS, a druga je knjiga vladike Grigorija. Sve podložno provjeri, a agencije objavile. Kakve nagrade, kakvi bakrači! Ljudi se zavaljivali od smjeha na tu nekakvu knjigu.

 • mislimdakle...postojim

  Ja bih prije povjerovao da su banke,a povodom svjetskog dana štednje, po želji svojih zaštitnika kupovale na sajmu jer: sajamski popust+količinski rabat= poklon za biblioteke širom RS. Mada, imajući u vidu kako je brzo stigao Vuk u BL. da čestita Miloradu, nije isključeno da mu je kupio jednu paletu knjiga na poklon, a drugu da podijeli kad putuje po Nesvrstanim. Kad smo već kod Nesvrstanih Milorad da nastavi gjde je njegov prethodnik Josip stao, za Predsjednika, šteta je da takav čovjek,kako ga Jazo nahvali, bude na čelu, svega milion i po ljudi!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

(obavezno)

Pravila komentarisanja

Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje,

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

A- A A+