Capital.ba

Dva miliona evra granta EU za prekograničnu saradnju BiH i Srbije

29.12.2017. / 8:00

SARAJEVO,  Savjet ministara utvrdio je juče Prijedlog sporazuma o finansiranju Programa aktivnosti prekogranične saradnje Srbija-BiH za 2016. godinu, vrijedan 2.352.941 evra, kojim se želi unaprijediti socijalno-ekonomski razvoj u pograničnom području koje obuhvata 67 opština u BiH i 31 opštinu u Srbiji. 

Iz Savjeta ministara saopšteno je da od ukuno 2.352.941 evra vrijednog sporazuma između Evropske komisije, Vlade Srbije i BiH, grant EU iznosi dva miliona evra.

Mogući korisnici ovog programa su lokalne zajednice, udruženja opština, razvojne agencije, organizacije za zaštitu prirode, te za podršku lokalnom preduzetništvu, mala i srednja preduzeća, nevladine organizacije, javna i privatna tijela koja podržavaju radnu snagu, institucije za stručno i tehničko obrazovanje, javna tijela odgovorna za upravljanje vodama, vatrogasne/hitne službe, te obrazovne ustanove.

Period izvršenja ovog sporazuma je 12 godina, a operativno sprovođenje šest godina od njegovog stupanja na snagu.

Ministarstvo finansija i trezora BiH dostaviće Prijedlog sporazuma Predsjedništvu BiH u dalju proceduru, a za potpisnika iz BiH predložen je direktor Direkcije za evropske integracije.

Savjet ministara utvrdio je Prijedlog sporazuma sa Vladom Makedonije o uslovima putovanja državljana dviju zemalja, kojim se proširuje ekonomska i saradnja u oblastima turizma i kulture.

Na ovaj način olakšavaju se putovanja građana dviju zemalja uz bezvizni režim za prelazak granica sa biometrijskim pasošem ili biometrijskom ličnom kartom i boravak u jednoj od zemalja do 90 dana u periodu od 180 dana.

Savjet ministara utvrdio je juče i Prijedlog ugovora o finansiranju između BiH i Evropske investicione banke /EIB/ za auto-put Banjaluka-Doboj, vrijedan 47 miliona evra.

Sredstva su namijenjena za izgradnju auto-puta sa dvije trake dužine 72 kilometra, koji je paralelan sa Koridorom 10 u Hrvatskoj, te se spaja na Koridor “Pet ce”.

Sredstvima EIB-a finansira se izgradnja dionice Banjaluka-Prnjavor u dužini od 35 kilometara, dok je Evropska banka za obnovu i razvoj /EBRD/ obezbijedila sredstva za izgradnju dionice Prnjavor-Doboj, duge 37 kilometara.

Kredit je alociran na Republiku Srpsku sa rokom otplate od 25 godina, uključujući grejs period od četiri godine, a završetak projekta planiran je za prvu polovinu 2020. godine.

Savjet ministara je na prijedlog Ministarstva finansija i trezora odobrio izdavanje garancije u iznosu 70 miliona evra po Ugovoru o zajmu za projekat Koridor “Pet ce” u Republici Srpskoj-dio jeda, između Javnog preduzeća “Autoputevi Republike Srpske” i EBRD.

Izgradnjom auto-putne veze Banjaluka-Doboj omogućiće se povezivanje evropskog pravca Gradiška-Banjaluka-Mrkonjić Grad-Livno-Split i Koridora “Pet ce” /Šamac-Doboj-Zenica-Sarajevo-Mostar-Ploče/, čime se Republika Srpska uključuje u razvoj putne infrastrukture u BiH, navodi se u saopštenju.

Ministri su utvrdili Prijedlog za zaključivanje memoranduma o razumijevanju o saradnji u oblasti poljoprivrede, promociji agro-prehrambenog sektora i ruralnog razvoja između Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH i Ministarstva za politike poljoprivrede, prehrane i šumarstva Italije.

Na ovaj način dvije zemlje jačaju privredne odnose i saradnju u oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja na principima ravnopravnosti i uzajamne koristi u skladu sa pravilima Svjetske trgovinske organizacije /STO/.

Savjet ministara utvrdio je Prijedlog osnova za potpisivanje Protokola 15. i Protokola 16. uz Evropsku konvenciju za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda, čime BiH ispunjava svoje međunarodne obaveze.

Pristupanjem ovom protokolu želi se smanjiti broj predmeta pred Evropskim sudom i stvoriti mogućnosti da najviše sudske instance iz BiH mogu tražiti mišljenje Suda u Strazburu o pitanjima koja se odnose na osnovne principe u vezi sa tumačenjem i primjenom prava i sloboda garantovanih Konvencijom ili njenim protokolima, navodi se u saopštenju.

Na sjednici je definisano da su Ustavni sud BiH, Sud BiH, Vrhovni sud Federacije BiH i Vrhovni sud Republike Srpske, kao najviši sudovi, nadležne instance za pribavljanje savjetodavnog mišljenja Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu u vezi sa tumačenjem ili primjenom prava i sloboda iz Evropske konvencije o ljudskim pravima i njenim protokolima.

Savjet ministara utvrdio je Prijedlog osnova za vođenje pregovora radi zaključivanja protokola o iznenadnim situacijama uz Okvirni sporazum o slivu rijeke Save, kojim četiri zemlje regiona jačaju saradnju u ovoj oblasti.

Zaključivanjem ovog protokola BiH, Hrvatska, Srbija i Slovenija, između ostalog, uspostaviće koordinisani ili zajednički sistem mjera, djelovanja, upozorenja i alarma u slivu rijeke Save u slučaju iznenadnih situacija.

Savjet ministara BiH donio je odluku o raspodjeli sredstava iz budžeta Ministarstva civilnih poslova za realizaciju protivminskog djelovanja u BiH za 2017. godinu u ukupnom iznosu 100.000 KM.

Na jučešnjoj sjednici utvrđen je i Prijedlog osnova za pokretanje postupka pristupanja BiH izmjenama i dopunama Konvencije o zaštiti morske životne sredine i obalskog područja Mediterana-Barselonska konvencija, što je važan korak za dalji napredak BiH u procesu pristupanja EU.

Ministri su juče imenovali Roberta Vidovića za vršioca dužnosti generalnog sekretara Savjeta ministara BiH na period do tri mjeseca, počev od 1. januara 2018. godine. Srna

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!