Capital.ba

Društveno preduzetništvo kao faktor unapređenja socijalne i ekonomske politike

12.11.2021. / 12:30

BANJALUKA – Ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske Vjekoslav Petričević rekao je da će se predstojećim usvajanjem Prijedloga zakona o društvenom preduzetništvu u parlamentu urediti pojam, ciljevi i načela društvenog preduzetništva u cilju korišćenja potencijala na tom planu radi održivog republičkog ekonomskog i društvenog rasta i razvoja.

foto: Nezavisne novine

On je rekao Srni da je ovo preduzetništvo organizovana djelatnost koja se zasniva na tržišnim principima, a radi ispunjavanja društvenih ciljeva, odnosno stvaranja mogućnosti za rješavanje socijalnih, zdravstvenih, kulturnih, ekonomskih, ekoloških ili drugih društvenih problema pojedinih grupa građana, uže ili šire zajednice.

Ali i sprečavanja nastajanja i otklanjanje posljedica društvene isključenosti i jačanja društvene solidarnosti i kohezije“, pojasnio je Petričević.

On je konstatovao da se ovim aktom uređuju i uslovi i postupak za sticanje statusa društvenog preduzeća, vođenje registra društvenih preduzeća, zadaci i način rada Savjeta za razvoj društvenog preduzetništva, nadzor i druga pitanja od značaja za ovo preduzetništvo u Srpskoj.

Petričević kaže da društveno preduzeće svoju misiju ostvaruje zapošljavanjem kategorija lica koja se teže zapošljavaju i ostalih.

“Društveno preduzetništvo može da bude jedan od ključnih faktora unapređenja opšte socijalne i ekonomske politike. U društvenim preduzećima može da se zaposli veliki broj socijalno i ekonomski isključenih, čime se pruža značajna podrška privredi, a smanjuje teret socijalnih davanja“, rekao je Petričević.

Kada je riječ o prijedlogu uredbe o postupku dodjele podsticaja razvoja malih i srednjih preduzeća, Petričević je rekao da se time propisuju namjena, uslovi, kriterijumi i postupak dodjele ovih podsticajnih sredstava, obaveze korisnika sredstava, kontrola i način izvještavanja o utrošku dodijeljenih sredstava.

Cilj dodjele podsticajnih sredstava je podrška jačanju, razvoju, promociji i dinamičnijem rastu malih i srednjih preduzeća, a dodjeljuje se za razvoj i uspostavljanje informacionih tehnologija, za potrebe poslovnih aktivnosti, učešće na sajmovima, izložbama, organizovanju konferencija, kao i drugih oblika promocije malih i srednjih preduzeća“, naveo je Petričević.

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!