Capital.ba

DRI objavila gdje su pronađene nepravilnosti

08.12.2015. / 7:45

revizijaBEOGRAD, Državna revizorska institucija objavila je pet izvještaja o reviziji poslovanja za 2014. u kojim navodi gdje su utvrđene nepravilnosti u finansijskom poslovanju.

Nepravilnosti su utvrđene kod Ministarstva kulture i informisanja, Instituta za transfuziju krvi Srbije, Srbijavoda, bolnice “Termal” iz Vrnika i Fonda za socijalno osiguranje vojnih osiguranika.

Kako se navodi, Ministarstvo kulture i informisanja je u 2014. godini na ime finansiranja povjerenih poslova udruženjima u kulturi, Udruženju likovnih umjetnika i Udruženju dramskih umjetnika Srbije izvršilo prenos sredstava u većem iznosu za 3.898.000 dinara od iznosa propisanog Zakonom o kulturi (45 odsto ukupnih tekućih rashoda i izdataka).

DRI je ustanovila da je to ministarstvo rješenjima o dodjeli sredstava na osnovu sprovedenih konkursa za 2014. godinu, raspodijelilo sredstva po korisnicima za specijalizovane usluge i dotacije nevladinim organizacijama više od odobrenih aproprijacija u Zakonu o budžetu za 2014. godinu za ukupno 1.021.000 dinara.

DRI je objavila i ključne nepravilnosti iz Izvještaja o reviziji dijelova finansijskih izvještaja Instituta za transfuziju krvi Srbije za 2014. godinu i pravilnosti poslovanja u kome se navodi da je ta institucija izvršila rashode koji nisu u visini i za namjene utvrđene finansijskim planom, najmanje u iznosu od 182.531.000 dinara.

Takođe, institut je izvršio rashode za plate, dodatke i naknade zaposlenih i rashode za administrativni materijal, materijal za saobraćaj i materijal za održavanje higijene i ugostiteljjstvo, u većem iznosu za 67.056.000 dinara od iznosa utvrđenog finansijskim planom za 2014. godinu, a na teret sredstava opredjeljenih za medicinski i laboratorijski materijal.

Neizmirene obaveze Instituta za transfuziju krvi Srbije prema dobavljačima na dan 31.12.2014. godine iznose 453.220.000 dinara, što je 2,65 puta više od sredstava opredjeljenih Ugovorom o pružanju zdravstvenih usluga osiguranim licima iz oblasti transfuziološke delatnosti, nakon izmirenja obaveza prema zaposlenima.

Što se tiče nepravilnosti u reviziji Završnog računa Fonda za socijalno osiguranje vojnih osiguranika za 2014. godinu i pravilnosti poslovanja, Fond nije iskazao stanje zaliha medicinskog i laboratorijskog materijala koji nabavlja za potrebe vojnozdravstvenih ustanova u iznosu od najmanje 2.060.055.000 dinara.

Ključne nepravilnosti iz Izvještaja o reviziji Završnog računa Specijalne bolnice za rehabilitaciju “Termal” Vrdnik za 2014. godinu pokazale su da je ta bolnica izvršila plaćanja rashoda i izdataka za 67,97 miliona dinara više od ukupno odobrenih rashoda i izdataka finansijskim planom za određene namjene.

Za 20 zaposlenih izvršila je obračun plata, dodataka i naknada u većem iznosu od propisanog za najmanje 6,77 miliona dinara a za ostale zaposlene u manjem iznosu od propisanog za 6,39 miliona dinara.

Osim navedenog, odredila je visinu plate u višem iznosu od propisanog direktoru, zamjeniku direktora, šefu prodaje, šefu tehničkog održavanja, šefu računovodstva, a takođe je dotirala Sindikat svojih zaposlenih prenosom novčanih sredstava u iznosu od 1,96 miliona dinara, navodi DRI.

DRI je objavila i izvještaj o reviziji poslovanja za JP “Srbijavode” za prethodnu godinu u kome se navodi da su u poslovnim knjigama preduzeća iskazana potraživanja po osnovu oročenih novčanih sredstava kod Univerzal banke ad Beograd u stečaju u iznosu od 94.824.000 dinara, a kod kojih je od roka za naplatu prošlo više od godinu dana i za koja postoji velika neizvjesnost u pogledu naplate (oduzeta licenca za rad, otvoren stečaj, akcije banke isključene sa berze).

Preduzeće nije, u skladu sa zakonskom i profesionalnom regulativom, obavilo procjenu naplativosti takvih potraživanja (kod kojih je od roka za naplatu prošlo više od godinu dana i za koja postoji velika neizvjesnost u pogledu naplate), dodaje se u saopštenju DRI. Tanjug

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!