Capital.ba

Dobit IRB-a 21 milion KM, izvještaj u NSRS nakon četiri godine

04.09.2019. / 12:22

– Izvještaji IRB-a i fondova za 2015, 2016. i 2017. godinu nisu razmatrani u NSRS
– Fond za razvoj i zapošljavanje otpisao 60,6 miliona KM potraživanja
– Zbog obaveza po osnovu obveznica IRB tužila „Farmland“, Кneževo i Кostajnicu

BANJALUKA – Investiciono – razvojna banka (IRB) Republike Srpske i fondovi kojima upravlja ostvarili su u prošloj godini neto dobit od 20,8 miliona КM, a izvještaj o poslovanju i revizorski izvještaji IRB-a i fondova nakon četiri godine biće razmatrani u Narodnoj skupštini RS.

irb

IRB i svi fondovi dobili su pozitivno mišljenje nezavisnog revizora u prošloj godini. Najznačajniju dobit od 7,7 miliona KM ostvario je Fond za razvoj i zapošljavanje. Krediti koje je ovaj fond plasirao na kraju prošle godine iznosili su 367,6 miliona KM kredita, od kojih je otpisano čak 60,6 miliona maraka.

„Dugoročni krediti na kraju 2018. godine iznosili su 367,6 miliona КM i odnose se na dugoročna potraživanja za date kredite preduzećima, licima i jedinicama lokalne samouprave. Najvećim dijelom su plasirani krajnjim korisnicima preko poslovnih banaka i mikrokreditnih društava, izuzev direktno plasiranih zajmova demobilisanim borcima, privrednim društvima, za poljoprivredu, zdravstvene ustanove i privredna društva koja odredi Vlada. Rizik naplate tih potraživanja snose finansijske institucije preko kojih Fond plasira kreditna sredstva, dok direktnim kreditiranjem rizik naplate plasiranih i dospjelih sredstava snosi Fond“, navedeno je u revizorskom izvještaju Fonda za razvoj i zapošljavanje.

Radišić tužio IRB

Revizori su otkrili i da Fond vodi protiv svojih dužnika sedam sudskih sporova ukupne vrijednosti 20,7 miliona КM, a rukovodstvo smatra da Fond neće biti izložen štetnim događajima te nije izvršeno rezervisanje za te sporove.

U revizorskom izvještaju Akcijskog fonda navedeno je da su u prethodnom periodu u potpunosti ispravljena ulaganja u akcije „Banke Srpske“ i „Bobar banke“ u stečaju u ukupnom iznosu od 21,2 miliona КM.

Ovaj Fond je na kraju prošle godine vodio pet sudskih sporova s ciljem naplate 2,2 miliona KM potraživanja, dok je tužena strana bio u jednom sporu i to onom koji je pokrenuo Mile Radišić.

„Sporovi radi isplate obveznica su protiv opština Кneževo i Кostajnica i „Farmlanda“ Topola, dok je Fond je tužen od strane fizičkog lica Mile Radišića za  183.073 КM. Sporovi protiv „Bobar banke“ su radi utvrđenja osnovanosti potraživanja kamate u toku likvidacionog postupka i radi utvrđenja redoslijeda prioriteta u stečajnom postupku“, navedeno je u izvještaju.

Protiv IRB-a se vodi devet sudskih sporova teških 1,78 miliona КM. Od tog iznosa, sporovi u kojima se banka pojavljuje kao jedina tužena strana iznose 214.073 КM, dok vrijednost sporova u kojima se pored banke tužene i druge strane  iznosi 1,56 miliona  КM.

Dok izvještaji IRB-a za 2015, 2016. i 2017. godinu nisu razmatrani u Narodnoj skupštini RS, izvještaji za prošlu godinu biće pred poslanicima na sjednici zakazanoj za 17. septembar. Vlada RS je izvještaj za 2015. povukla sa dnevnog reda sjednice NSRS, a CAPITAL je u tekstu IRB na direktnim plasmanima izgubila 17 miliona KM objavio detalje tih izvještaja.

Upravo je u 2015. i 2016. godini IRB zabilježila najveće gubitke na direktnim plasmanima. CAPITAL je ranije objavio interni dokument pod nazivom „Analiza poslovnog rezultata IRB i fondova kojima upravlja IRB u 2016. godini“, u kojem je Odjeljenje za internu reviziju IRB-a priznalo da su veliki gubici koje je ova banka imala u 2015. i 2016. godini nastali zbog loših direktnih pasmana te zbog držanja novca na računima nesigurnih banaka, plasiranja kredita preko njih kao posrednika i kupovinom akcija i obveznica tih banaka.

Interna revizija IRB-a: Milionski gubici zbog loših direktnih plasmana

IRB ne može da naplati 86 miliona KM direktnih zajmova!

 CAPITAL: M. Čigoja

Share Tweet Preporuči

Tagovi:

Povezane vijesti

Komentari

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Komentari na članak: Dobit IRB-a 21 milion KM, izvještaj u NSRS nakon četiri godine

 1. Stranac

  A ko podnosi izvještaj?

 2. Sindikat

  Je li za ovaj uspjeh zasluzan Darko Dulic?

 3. Maja

  Stalno ste ljubomorni na Darka a radi se o jednoj dobroj osobi, zasto ne prozovete prave neradnike u Irbu kao sto su Sandra Vucenovic, Ljilja Boric, Sanela Divjan…

 4. V for vendeta

  Ne zamjeri se pogresnima, ako smijes prozovi Vujnice, oni su bas posteni i vrijedni hahaha

 5. Mali

  Zaista nemam veze sa irb-om ali mi je za oko zapala jedna sitnica. Gdje su izvjestaji za nekoliko godina unazad?

  Koliko se sjecam ti izvjestaji bi trebali da se predaju malo cesce od onoga kad se sjete….

 6. Da

  Mali, to ti se strucno zove: seljacka politika

 7. Posmatrac

  Bolje pitanje, šta je sa izvještajima kad je Snježana bila “odsutna” ?

 8. DD

  Pametniji sam sigurno nego dosta zaposlenih u nasoj firmi

 9. A.D

  LJubi ga majka