Capital.ba

Crna Gora: Odobrene 20.454 radne dozvole za strance za narednu godinu

29.11.2019. / 10:56

PODGORICA, Vlada Crne Gore utvrdila je danas Prijedlog zakona o radu, koji je potpuno usklađen sa pravnom tekovinom EU, kao i odluku da u 2020. godini u Crnoj Gori radnu dozvolu može dobiti 20.454 stranaca sa privremenim boravkom.

“Konstatovano je da je jedan od ciljeva Vlade Crne Gore u izradi zakona bio obezbjeđivanje boljeg položaja zaposlenih koji neposredno učestvuju u stvaranju nove vrijednosti, ali zbog interesa kapitala nemaju od toga korist”, saopštila je Služba Vlade za odnose sa javnošću.

Crnogorska Vlada donijela je Odluku o utvrđivanju godišnjeg broja dozvola za privremeni boravak i rad stranaca za 2020. godinu kojom se utvrđuje isti broj radnih dozvola kao i u ovoj godini – 20.454 dozvole i utvrdila Listu razvojnih projekata za 2020. godinu, u skladu sa Zakonom o strancima.

Utvrđen je Prijedlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o osnovama obavještajno-bezbjednosnog sektora Crne Gore.

Izmjene i dopune se odnose na usaglašavanje sa novom Uredbom o organizaciji i načinu rada državne uprave, kojim je ukinuta Uprava za sprečavanje pranja novca i finansiranje terorizma.

Takođe, imajući u vidu da je Uredbom Uprava policije postala samostalan organ uprave, u cilju veće operativnosti u radu predviđeno je da direktor Uprave policije bude i član Vijeća za nacionalnu bezbjednost.

Osim navedenog, u skladu sa Zakonom o odbrani izmijenjen je naziv Odjeljenja za vojno obavještajne i bezbjednosne poslove u organizacionu jedinicu Ministarstva odbrane koja vrši vojno obavještajne, kontraobavještajne i bezbjednosne poslove, pa je stoga izvršeno terminološko usaglašavanje.

Vlada je usvojila InFormaciju o kvalitativnim i kvantitativnim rezultatima ljetne turističke sezone 2019. godine koja ukazuje da je ovogodišnja ljetna turistička sezona nadmašila prošlogodišnju rekordnu i to za 10,97 odsto po broju turista, i za 7,30 odsto po broju noćenja.

“Tokom prvih devet mjeseci ove godine Crnu Goru je posjetilo oko sedam odsto turista više nego u cijeloj 2018. godini”, navodi se u saopštenju.

U Informaciji je navedeno da su prihodi Crne Gore od inostranih gostiju povećani u prvih devet mjeseci 2019. za 9,27 odsto u odnosu na prvih devet mjeseci 2018. godine.

Usvojena je Informacija o Ugovoru o bespovratnoj podršci za finansiranje projekta “Tehnička podrška upravljanju bilateralnim programima prekogranične saradnje Crna Gora Albanija i Crna Gora-/samoproglašeno/ Kosovo 2014-2020”, s Prijedlogom ugovora.

“Ukupan budžet projekta tehničke podrške iznosi 870.000 evra za sve, što predstavlja doprinos EU, odnosno nije predviđeno sufinansiranje aktivnosti od strane partnera”, navodi se u saopštenju.

Donesena je Odluka o otvaranju Konzulata Crne Gore u albanskom gradu Skadru, na čelu sa počasnim konzulom i nadležnošću za tu opštinu. Srna

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!