Capital.ba

Četiri javna preduzeća za pola godine potonula 12,5 miliona KM

16.08.2017. / 15:25

BANJALUKA – Samo četiri javna preduzeća u Republici Srpskoj u prvoj polovini godine napravila su gubitak težak čak 12,5 miliona KM. Na prvom mjestu ljestvice gubitaša i dalje su “Željeznice RS” kojima se pripisuje gotovo polovina ovog iznosa, odnosno šest miliona KM. 

Prema objavljenim polugodišnjim finansijskim izvještajima, za petama željezničarima su “Hidroelektrane na Drini” koje su prikazale gubitak od 4,3 miliona KM. Treće na ovoj minus – ljestvici su  “Pošte RS” koje su ovaj period završile u gubitku od oko 1,3 miliona KM, a prati ih Elektro-Hercegovina sa gubitkom od oko 800.000 KM.

Iako, prema riječima direktora “Šuma RS” Riste Marića, polugodišnji finansijski izvještaj još nije završen, on ističe da je i njegovo preduzeće poslovalo sa gubitkom, ali neznatnim. Razlog tome su, prenosi CAPITALloši vremenski uslovi u prva tri mjeseca ove godine. Šumarima, kako kaže, nebo nije bilo naklonjeno ni u maju.

Međutim, naglašava i da je taj minus već u julu saniran.

Obaveze gubitaša prešle 400 miliona KM

Javna preduzeća sa minus-predznakom prikazala su i milionske obaveze, koje ukupno iznose preko 400 miliona KM.

Dugoročne obaveze “Željeznica RS” sada iznose 160,6 miliona KM i u odnosu na isti period prošle godine veće su za 25,7 miliona KM. Kratkoročno preduzeće je zaduženo 198,2 miliona KM, što je za oko 18 miliona manje nego u prvoj polovini prošle godine. Prihodi “Željeznica” iznose oko 33 miliona KM, dok su rashodi dostigli cifru od oko 39 miliona KM.

Da situacija nije sjajna pokazala je i odluka da 65 radnika sa ugovorom na određeno vrijeme i pripravnika “u prvom talasu” bude otpušteno. Do kraja godine, prema planu restrukturiranja, ista sudbina zadesiće ukupno 500 radnika.

Iako su dugoročna opterećenja neznatno smanjena za oko 18 hiljada KM, “Hidroelektrane na Drini” i dalje se muče sa cifrom od oko 16,5 miliona KM. Kratkoročne obaveze su manje za oko 200.000 KM i sada iznose oko pet miliona KM.

Prihodi su gotovo prepolovljeni pa, u odnosu na prošlogodišnjih skoro 17 miliona KM, u prvoj polovini godine iznose tek oko 9,5 miliona KM. HE na Drini, sa ranijih 16,2 miliona KM, rashode su uspjele da spuste na 13,8 miliona KM.

Milionske obaveze prikazale su i “Pošte RS”. Dugoročna opterećenja su sa oko 600.000 KM, koliko su iznosila u prvoj polovini prošle godine, sada povećana na oko dva miliona KM. Preduzeće je, smanjenjem kratkoročnih obaveza za oko tri miliona KM, poslovanje djelimično rasteretilo i one su sada oko 13,7 miliona KM.

“Pošte” su prihodovale 27,7 miliona KM, dok su rashodi dostigli 29 miliona KM.

Dugoročne obaveze “Elektro-Hercegovine” iznose oko 1,7 miliona KM, a kratkoročne 8,4 miliona KM. Rashodi su za oko 700.000 KM veći od prihoda koji iznose oko 14 miliona KM.

Pet preduzeća u plusu 10,1 milion KM

Dok se gubitaši bore sa megalomanskim minusima, pet javnih preduzeća u prvoj polovini ove godine zaradilo je 10,1 milion KM.

Polovina ovog iznosa pripada banjalučkoj “Elektrokrajini” čija je polugodišnja dobit 5,3 miliona KM. Preduzeće je prihodovalo 118,7 miliona KM, dok su rashodi na oko 113,4 miliona KM. Dugoročno “Elektrokrajina” je opterećena sa 46 miliona KM, dok su kratkoročne obaveze dostigle cifru od oko 166,1 milion KM.

Plus od oko dva miliona KM prikazala je i “Elektrodistribucija Pale”, što je skok za oko 1,9 miliona KM u odnosu na isti period prošle godine. Prihodi su za oko dva miliona veći i sada iznose oko 25 miliona KM, dok rashodi iznose oko 23 miliona KM.

I “Elektro-Doboj” je zadržao pozitivnu finansijsku sliku pa je dobit u odnosu na prošlogodišnjih 1,3 miliona KM sada porasla na skoro 1,9 miliona KM.

Dok zarada “Elektro-Doboja” raste, Hidroelektrane na Vrbasu pale su za oko 100.000 KM. Ipak, i dalje su u plusu sa oko 900.000 KM dobiti.

Najmanjom dobiti od 8,5 hiljada KM može da se pohvali “Elektro-Bijeljina”, što predstavlja pad od čak 2,5 miliona KM u odnosu na isti period prošle godine.

CAPITAL: Žana Gauk

 

 

Share Tweet Preporuči

Tagovi:

Povezane vijesti

Komentari

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Komentari na članak: Četiri javna preduzeća za pola godine potonula 12,5 miliona KM

  1. stara-nova politika RS

    cemu toliki rad kad nema dobitka ili se taj namjerno izvlaci od uspjesnih menadzera i politicara !? Kad se na izborima okrene, okrenuce se i na berzi. A prije zao nista od odvi mafijasa.

  2. Dexia

    Mile, ti sad stani na branik otadžbine i brani nas od muslimanksih fundamentalista dok marke nestaju. Dok nas ti čuvaš od vanjskih zlotvora, RS se urušava iznutra. I da, kupi novi Audi ali sa sportskom opermom jer šta je ministar prosvjete bez spojlera na autu. Šta li će tek tražiti ministarka za sport i omladinu?