Capital.ba

Budžet zajedničkih institucija 966 miliona KM

15.01.2019. / 14:25

SARAJEVO, Ukupni prihodi, primici i finansiranje institucija BiH u 2019. godini iznose 966.000.000 KM, što je za 16.000.000 KM više nego 2018. godine, a servisiranje spoljnog duga BiH iznosi 825.760.678 KM i manje je za 178.301.651 KM u odnosu na prethodnu godinu, saopšteno je iz Savjeta ministara nakon “prvog čitanja” nacrta budžeta zajedničkih institucija BiH.

U saopštenju nakon današnje sjednice se navodi da je Savjet ministara zadužio sve budžetske korisnike da primjedbe i sugestije na Nacrt zakona o Budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2019. godinu dostave u pisanoj formi u naredna tri dana na razmatranje Ministarstvu finansija i trezora BiH.

Nakon toga, Nacrt budžeta će u najkraćem mogućem roku biti razmotren na sjednici Savjeta ministara kako bi se stekli uslovi za njegovo upućivanje Predsjedništvu, koji je ovlašteni predlagač, ističe se u saopštenju.

U saopštenju se dodaje da Nacrt budžeta polazi od Globalnog okvira fiskalnog bilansa i politika u BiH za period 2019-2021. godine.

Savjet ministara usvajio je Strategiju sprovođenja prava intelektualnog vlasništva u BiH za period 2018-2022. godine, koja predstavlja temelj za definisanje i uspostavljanje cjelovitog i efikasnog sistema sprovođenja prava intelektualnog vlasništva u skladu sa zahtjevima pristupanja Svjetskoj trgovinskoj organizaciji i EU.

Usvajanje ove strategije doprinijeće ekonomskom, socijalnom i kulturnom razvoju BiH u skladu s dosezima modernog, na znanju zasnovanog društva, navodi se u saopštenju.

Na današnjoj sjednici utvrđen je Prijedlog osnova za vođenje pregovora radi zaključivanja sporazuma između Savjeta ministara i Vlade Turske o saradnji u oblasti zaštite od prirodnih i drugih katastrofa.

Na ovaj način želi se unaprijediti saradnja između institucija i organizacija u oblasti zaštite od prirodnih i drugih katastrofa, uključujući međusobnu pomoć u slučaju prirodnih i civilizacijskih katastrofa i uklanjanje njihovih posljedica, obuke, proizvodnju opreme i donacije, ističe se u saopštenju.

Savjet ministara usvojio je pojedinačne informacije o tri sastanka između EU i BiH, održanih u okviru Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između Evropskih zajednica i njihovih država članica i BiH.

Usvojene su i Preporuke EU sa ovih sastanaka i Operativni zaključci sa listom propratnih aktivnosti, te doneseno više zaključaka za njihovo ispunjavanje i ostvarivanje daljeg progresa u oblastima o kojima je razgovarano na ovim sastancima.

Riječ je o informacijama Direkcije za evropske integracije o održanom trećem sastanku Pododbora za trgovinu, industriju, carine i oporezivanje, o održanom trećem sastanku Pododbora za ekonomska i finansijska pitanja i statistiku, te o održanom trećem sastanku Pododbora za unutrašnje tržište i konkurenciju, uključujući zaštitu zdravlja i potrošača. Srna

Share Tweet Preporuči

Tagovi:

Povezane vijesti

Komentari

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!