Capital.ba

Borba protiv novih notara – Notarska komora RS astronomski podigla članarinu sa 500 na 5.000 KM!

06.06.2018. / 12:26

– Notarska komora drastično povećala naknadu nakon što je raspisan konkurs za nove notare
– Ivelić: Komora mora imati prihode da bi mogla funkcionisati

BANJALUKA – Notarska komora Republike Srpske povećala je naknade za članarinu budućim notarima sa 500 KM na čak 5.000 KM i to samo nekoliko dana nakon što je raspisan konkurs za izbor 21 notara u RS. To znači da će notari koji budu izabrani na ovom konkursu umjesto 500 KM, koliko su plaćali postojeći notari, sada morati da plate deset puta veću cifru kako bi bili upisani u imenik notara, saznaje portal CAPITAL.

Резултат слика за notari

Odluka o izmjenama Odluke o visini naknade za upis notara i notarskih pomoćnika u imenik notara i notarskih pomoćnika Notarske komore RS kojom je naknada drastično povećana usvojena je na posljednjoj sjednici Skupštine Notarske komore.

Iako tvrde da nemaju ništa protiv angažovanja dodatnog broja notara, ovaj potez Notarske komore mnogi tumače upravo kao pokušaj da spriječe angažovanje novih notara, čime bi postojeći notari imali manje konkurencije, a samim tim više prihoda.

Međutim, predsjednik Notarske komore RS Slada Ivelić tvrdi da povećanje naknada nema nikakve veze sa konkursom i da je ono u skladu sa Statutom Komore na koji je Ministarstvo pravde RS dalo saglasnost. Novac od povećanja naknada će, kako kaže, biti iskorišćen za finansiranje rada Komore.

„Upisnina jeste povećana sa 500 na 5.000 KM, ali nema govora o tome da ovim pokušavamo da pružimo bilo kakav otpor angažovanju novih notara. Naprotiv, mi se zalažemo za popunjavanje upražnjenih notarskih sjedišta.  Našim Statutom je propisano da se Komora, između ostalog, finansira od upisnina notara, notarskih pomoćnika, zamjenika notara i vršioca dužnosti notara. Bilo je predviđeno da se Komora finansira i od novčanih disciplinskih kazni, ali to je prošle godine izmijenjeno i te kazne se više ne uplaćuju u budžet Komore, tako da nam je po tom osnovu smanjen budžet, a Notarska komora da bi funkcionisala mora imati prihode“, kazala je ona, ali nije mogla precizirati koliki je prihod Komora imala po osnovu tih kazni.

Kazala je da nije vođeno mnogo disciplinskih postupaka, ali da su one kazne koje su izrečene iznosile od 5.000 do 20.000 KM i da su se uplaćivale u budžet Komore, dok sad idu u budžet RS.

Samo od članarine budućih 21 notara za koje je raspisan poziv, na račun Komore bi se moglo sliti 105.000 KM.

Ivelić se poziva na zakon koji propisuje da se Statutom Notarske komore reguliše sve u vezi njenog funkcionisanja.

„Iako je planirano da se dijelom finansiramo iz budžeta, mi se nikada na taj način nismo finansirali, tako da moramo naći nove načine finansiranja. Mi smo, kao prvi notari, kada smo počeli raditi iz svojih sredstava kupili poslovni prostor i sve što je bilo neophodno za funkcionisanje Komore“, naglasila je ona.

Ivelić je rekla i da su notari do sada za finansiranje rada Komore izdvajali tri odsto svojih bruto prihoda te da je to smanjeno na 1,5 odsto jer su, kako tvrdi, smanjeni i prihodi notara.

U Republici Srpskoj trenutno radi 51 notar, što je čak 35 notara manje u odnosu na broj koji je predviđen zakonskim propisima. Kako bi dio upražnjenih mjesta bio popunjen Ministarstvo pravde RS je 23. maja raspisalo konkurs za izbor 21 notara.

Najviše notara se traži za područje Banjaluke – pet, Bijeljine i Prijedora po dva, dok se po jedan notar traži u Modriči, Doboju, Nevesinju, Rogatici, Sokocu, Kneževu, Vlasenici, Loparama, Srebrenici, Srpcu, Čelincu i Trebinju.

CAPITAL: Marina Čigoja

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

  Komentari na članak: Borba protiv novih notara – Notarska komora RS astronomski podigla članarinu sa 500 na 5.000 KM!

  1. Bakir

   Sasvim slučajno je 10 god clanarina 500 KM, a sad kad treba prvi put da se prime novi 5.000KM. I nije tačno da se prima 21 novi notar, već ih toliko ide u penziju ,a novi stupaju umesto njih tako da i dalje nedostaje 35 notara koliko je propisano zakonom. Po zakonu bi Banja Luka trebala 9 novih notara( 5 ide u penziju), Bijeljina 4 nova notara( 2 idu u penziju) itd. A da ne govorim o tome kako su pojedini kojima je osigurano buduće mjesto polagali notarski , namjestana komisija za polaganje, koliki sukob interesa pojedinih notara iz komisije itd. Ali polako biće i o tome rijeci.

  2. A

   5000 km samo da budes avatar?

  3. Vlado

   Kakvi su to pravnici , pa oni krse sve norme jedni su crnci a jedni bijelci, e pa iz tih razloga je formirana fejzbuk grupa PRAVDA za DAVIDA.
   Kod nas nemoze nista normalno samo otimacina.
   Ovo se moze rijesiti samo revolucijom pa neka je zovu i obojenom.
   Svaki dan nova nepravda pa zar samo vi morate da jedete narod neka gladuje.
   Gospodo Slado Ivetic gdje ste vi studirali .

   • ss

    Pa gdje ti ziviš????Pa znaš li ti koliko dugo ta situacija o kojoj ti pišeš traje!!!!Ma kud se god okreneš ,pogledaj koncesije,robne rezerve,o sudu i njegovim strukturama smješno je pričati ,šklstvo,zdravstvo ,sve i jedna privatizacija bila plačkaška,pogledaj ko su ministri,ko direktori ,ko su ljudi koji raspolažu ogromnim kapitalom!!!!Zaglavilo na sve strane!!!E pa kad onaj tamo pisac napiše,”samo država i nacija i samostalnost “!!!!Pa zar to nije onda PI**NJE po narodu (ta priča o revoluciji,odnosno ta pisanja o budućnosti kobiva kroz neku samostalnost i budućnost)u situaciji kad narod jedini spas vidi u bježanju preko granice!!!!

  4. bacuska

   Bilo bi pošteno, ako su povećali naknadu sa 500 na 5000 da i stari notari uplate razliku od 4500 KM. Mogli ste donijeti odluku da bude 50 000, pa bi ste oprihodovali 1 050 000 KM, e to bi već bila cifra…
   Jednom sam imao u rukama “nekakva” akta od Slade Ivelić, žena je totalno nepismena.

  5. Vlado

   E evo saznanja da je Slada Ivetic nepismena izgleda da nam je sv drzava takva, ali zato znaju uzimati novac od gradana ovaj u Derventi nema konkurencije sam covjek zaraduje ko neka fabrika od 100 ljudi.