Capital.ba

Bogdanić: Vlada Srpske za sedam domova zdravlja izdvojila 150.000 maraka

29.07.2017. / 8:00

LJUBINJE,  Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Dragan Bogdanić rekao je juče u Ljubinju da je Vlada Srpske izdvojila oko 150.000 KM za sedam domova zdravlja, te da će i dalje pomagati zdravstvenim ustanovama, koje poštuju odluke i pravilnike.

Nakon razgovora sa rukovodstvom Doma zdravlja i Opštine Ljubinje, Bogdanić je naveo da su sredstva izdvojena za domove zdravlja u Ljubinju, Kalinoviku, Berkovićima, Han Pijesku, Trnovu, Goraždu i Oštroj Luci.

Govoreći o stanju u Domu zdravlja u Ljubinju Bogdanić je najavio da će u narednom periodu tražiti rješenje za ovu ustanovu, jer je ovdje loša starosna struktura osiguranika.

On je dodao da je, između ostalog, problem što jedan od dva ljekara ima privatnu praksu i ugovor sa Fondom zdravstvenog osiguranja, što, kako je rekao, dodatno otežava rad, jer nisu svi osiguranici 24 časa kod njega, nego su nakon poslije 15.00 časova upućeni na Službu hitne medicinske pomoći.

Navodeći da će o ovom problemu razgovarati sa direktorom Fonda, Bogdanić je rekao da će ministarstvo naći rješenje da plati nagomilane dugove za poreze i doprinose, ali da od rukovodilac domova zdravlja zahtijeva da plaćaju tekuće poreze i doprinose.

“Očekujem da će ovaj Dom zdravlja i lokalna zajednica da se konsoliduju i da uz podršku Vlade Republike Srpske, koja će biti prisutna ne samo u zdravstvu već i u ostalim oblastima, prevaziđe problem”, naglasio je Bogdanić.

Komentarišući stanje u bilećkom Domu zdravlja, gdje je juče održan jednočasovni štrajk upozorenja zbog neizmirenih plata i dugovanja za poreze i doprinose, Bogdanić je istakao da je za takvu situaciju najviše kriv menadžment te ustanove.

“Loše funkcionisanje Doma zdravlja u Bileći je i zbog prekomjernog broj zaposlenih, gdje je jedna trećina – višak radnika”, rekao je Bogdanić i dodao da Fond zdravstvenog osiguranja isplaćuje sva sredstva i tom i drugim domovima zdravlja.

On je istakao da će i Ministarstvo i Vlada Republike Srpske učiniti sve da se stabilizuje situacija u toj zdravstvenoj ustanovi i ponovio da očekuju i od tih ustanova i lokalne zajednice da preduzmu sve potrebne mjere i dovedu funkcionisanje u održivo stanje.

“Obaveza Vlade Republike Srpske jeste da obezbijedi zdravstvenu zaštitu, ali nismo u mogućnosti da obezbijedimo dodatna finansijska sredstva kada menadžment ne poštuju odluke i pravilnike”, rekao je Bogdanić i naveo da je to slučaj u Bileći.

On je naglasio da bi to bilo bilo nekorektno prema onim menadžerima i zdravstvenim radnicima, koji posao rade korektno.

Direktor Doma zdravlja Ljubinje Suzana Milutinović istakla je da i ova kao i svaka druga mala zdravstvena ustanova ima problema navodeći da je jedan od njih udaljenost od prve bolnice oko 70 kilometara, razuđenost mjesta i stanovništva, pa su primorani da zdravstvenu zaštitu pružaju 24 sata dnevno.

“Ne možemo da se uklopimo u normative, koje nam je zadao Fond zdravstvenog osiguranja i jedan smo od rijetkih domova zdravlja koji nema višak zaposlenih, ali imamo onoliko radnika koliko nam je neophodno da funkcionišemo”, istakla je Milutinovićeva.

Ona je dodala i da su među rijetkima, koji su sertifikovani.

“Spremni smo da štedimo i da učinimo sve što je u našoj moći da ova ustanova funkcioniše i bude na usluzi našim stanovnicima, ali će nam trebati finansijska pomoć kako bi riješili prethodne dugove za doprinose”, rekla je Milutinovićeva.

Ona je istakla da očekuje i promjenu ugovora na godišnjem nivou finansiranja, dodajući da se ne može kroz neke normative i na osnovu broja stanovnika određivati sredstva, jer se troši mnogo više.

Milutinovićeva je navela da su isplaćeni doprinosi za januar i februar, a uz pomoć resornog Ministarstva i za mart i april, dok su plate isplaćene za maj.

Dom zdravlja Ljubinje za doprinose ukupno duguje 350.000 KM sa reprogramom i kamatom.

Načelnik opštine Ljubinje Darko Krunić je podsjetio da do prije stupanja na ovu funkciju prije pola godine, opština nije finansijski pomagala Dom zdravlja.

“Prethodni direktor nikada nije došao na raspravu o budžetu, niti je uputio zahtjev za pomoć. Kada sam došao na mjesto načelnika i upoznao se o situaciji u Domu zdravlja, nisam mogao da vjerujem da se neko tako neozbiljno mogao odnositi prema ustanovi u kojoj radi”, rekao je Krunić.

On je istakao da opština ove godine zbog mrazeva i požara, koji su nanijeli veliku štetu ovoj lokalnoj zajednici, nije u mogućnosti da finansijski pomogne Domu zdravlja, ali da bi ubuduće na godišnjem nivou ta izdvajanja mogla biti oko 40.000 KM. Srna

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!