Capital.ba

Blok 7 postaje veliko gradilište

02.11.2019. / 7:40

TUZLA, Izgradnja dugo najavljivanog Bloka 7 Termoelektrane Tuzla počela je zvanično u petak uvođenjem izvođača u pripremne radove na odabranoj lokaciji.

Rok za završetak pripremnih radova je 12 mjeseci, a vrijednost ugovora 17,9 miliona KM bez PDV-a.

Pripremni radovi podrazumijevaju pripremu oko 270 hektara površine koju treba poravnati na potrebnu nadmorsku visinu, treba napraviti nekoliko odvodnih kanala, izmjestiti postojeće cjevovode i dalekovode, pripremiti teren za izgradnju velikih i teških objekata kakav je Blok 7, ali i odraditi sve druge pripreme koje će omogućiti izgradnju bloka.

“U idućim danima očekujemo da to postane jedno veliko gradilište i da se u narednih 12 mjeseci radi priprema tog terena, te da se u tom periodu gradilište sukcesivno predaje kineskom izvođaču koji će na proljeće naredne godine početi sa prvim radovima vezanim za realizaciju ugovora o izgradnji Bloka 7”, kazao je Senad Salkić, izvršni direktor za kapitalne investicije u “Elektroprivredi BiH”.

Pripremne radove vršit će domaći konzorcij koji nije iz Tuzlanskog kantona.

Na čelu grupacije je kompanija ITC iz Zenice, a učesnici su “Integral inženjering” Banjaluka i “Prijedorputevi”.

“Pored toga, očekujemo da će do 50 odsto EPC ugovora raditi domaća radna snaga, domaće kompanije, što je i ugovorna obaveza i naša, a i kineskih partnera. Dakle, očekujemo da sav onaj posao koji je moguće raditi u BiH, urade domaće kompanije”, ispričao je Salkić i naglasio da ima dio ECP ugovora u vrijednosti 63 miliona eura koji će u potpunosti biti ponuđen domaćim kompanijama.

Blok će godišnje trošiti 1,1 milion tona uglja manje i njegova proizvodnja će imati ekološke parametre koji su u potpunosti usklađeni sa najstrožim kriterijima domaćeg zakonodavstva i sa direktivama EU, tvrde iz Termoelektrane. S tim se slaže i Vlada TK.

“Osim toga što će blok trošiti manje uglja, toplinska iskoristivost uglja će biti veća. Drugo, to su moderna filterska postrojenja za odsumporavanje, nije stopostotno pročišćenje, ali je ekološki značajno za razliku od ranije. Povećanjem toplifikacije i smanjenjem broja ložišta koja sada lože svašta, dodatno će se smanjiti ekološki pritisak na ovaj prostor”, pojasnio je značaj projekta za TK Denijal Tulumović, premijer kantona.

Mišljenje premijera ne dijele mještani Bukinja, koji žive u neposrednoj blizini TE i godinama upozoravaju na štetne posljedice njenog rada. Nadiha Paščanović iz mjesne zajednice Bukinje skeptična je po pitanju promjena najavljenih ovim projektom.

“Ja kao stanovnica ove mjesne zajednice od 1993. godine nisam osjetila nikakav boljitak. Mislim da mještani Bukinja neće imati neku posebnu privilegiju što se tiče Bloka 7 jer ni do sada nije ništa posebno. Jedino šta smo dobili sa ovim blokovima su oboljenja i bolesti”, ispričala je Paščanovićeva te još jednom podsjetila da Bukinje imaju veliki broj oboljelih osoba.

Uglavnom se radi o karcinomima, respiratornim infekcijama gornjih i donjih disajnih puteva, kao i o kardiovaskularnim bolestima.

Blok 7 će zamijeniti blokove 3, 4 i 5 u Termoelektrani Tuzla, koji treba da budu ugašeni 2023. godine i čija je ukupna snaga 500 MW. Snaga novog bloka će biti 450 MW i proizvodit će deset posto više nego ova tri bloka.

Ukupna vrijednost projekta izgradnje Bloka 7, odnosno EPC ugovora je 722 miliona eura. Od toga 15 posto je vlastito učešće “Elektroprivrede BiH”, dok je ostatak kredit Exim banke. Blok bi trebalo da bude završen krajem 2024. godine.

Smatra se da je ovo najveći poslijeratni projekat u BiH. Zadnji izgrađeni blok u “Eleketroprivredi” je Blok 7  u Termoelektrani u Kaknju koji je napravljen prije 31 godinu. Nataša Tadić/Nezavisne

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!