Capital.ba

Tuzla: Bez Bloka 7 neizvjesno zadovoljenje potreba korisnika

15.08.2021. / 14:56

TUZLA – Strateški projekat u Bosni i Hercegovini, Blok 7 Termoelektrane Tuzla doveden je u pitanje nakon što je General Electric napustio djelatnost proizvodnje novih objekata (turbina) za proizvodnju električne energije na ugalj.

TE Tuzla

Foto: EPBiH

Konzorcijum kineskih kompanija sa kojim je Elektroprivreda BiH potpisala Ugovor o inženjeringu, nabavci i izgradnji Bloka 7 u TE “Tuzla” je pismeno obavijestio Elektroprivredu BiH da su ostali bez nomininovanog proizvođača za kotao, turbinu i generator.

Kineski konzorcijum ponudio je izmjenu dijela ugovora, prema kojem bi ključnu opremu sada isporučili kineski proizvođači sa evropskom tehnologijom ili licencom.

Da li će biti prihvaćene izmjene ugovora koji je ponudio Kineski konzorcijum odlučiće najvjerovatnije Parlament Federacije BiH nakon ljetne pauze.

Iz Elektroprivrede BiH kažu da se zalažu za realizaciju izgradnje Bloka 7, ali da će ukoliko do toga ne dođe tražiti odštetu.

„Sve dosadašnje aktivnosti u vezi sa projektom, provedene su u skladu s važećom legislativom, ugovorima i planovim Elektroprivreda BiH. Ukoliko ipak ne dođe do sprovođenja ugovora o inženjeringu, nabavci i izgradnji, Elektroprivreda BiH će, kao oštećena strana, tražiti namirenje svojih potraživanja i štete, s obzirom na to da je u skladu sa obavezama iz ugovora, na vrijeme i u dogovorenim rokovima izvršila sve svoje obaveze po pitanju izvođenja pripremnih radova za izgradnju, za što je utrošeno 18 miliona KM“ kazali su iz EP BiH.

U TE Tuzla trenutno su u pogonu blokovi 3, 4, 5 i 6. Savjet ministar BiH je 2015. godine odobrilo Nacionalni plan za smanjenje emisija (NERP). Godinu kasnije, plan je odobrio i Sekretarijat Energetske zajednice. Nakon odobrenja, BiH je predložila nekoliko postrojenja za izuzeće zbog ograničenog vijeka trajanja, a što je prihvaćeno od strane Sekretarijata Energetske zajednice. Odobreno da u periodu 01.01.2018.-31.12.2023. godine Blok 3 i Blok 4 u TE „Tuzla“ Tuzla i Blok 5 budu u radu 20.000 sati, pojedinačno, nakon čega će ova tri bloka potpuno prestati sa radom.

Dakle, Blokovi 3 i 4 biće isključeni posljednjeg dana 2023. godine, odnosno Blok 5 posljednjeg dana 2025. godine. Na Bloku 6 u TE „Tuzla“ je prema važećim dokumentima Elektroprivrede BiH, planirana izgradnja i puštanje u pogon postrojenja za odsumporavanja, čime bi bile ispoštovane granične vrijednosti emisija SO2 prema važećim direktivama, a što bi za rezultat imalo da Blok 6 ostane u pogonu do 2035. godine, eventualno, ukoliko bude potrebno, i nakon 2035. godine.

„Kada je u pitanju Blok 6 u TE „Tuzla“u toku 2022. godine planirana je njegova rekonstrukcija, pri čemu će se, pored ostalih radova, realizovati i rekonstrukcija turbine kako bi sa ovog bloka pored isporuke električne energije bila omogućena i isporuka toplotne energije za potrebe grijanja. Navedenom rekonstrukcijom životni vijek ovog bloka će biti produžen minimalno za narednih 15 godina“, kazali su iz EP BiH.

Od 2026. godine, ukoliko ne dođe do izgradnje Bloka 7 Tuzla bi trebala energijom biti napajana samo sa Bloka 6 koji će biti u funkciji.

„Neizvjesnost u vezi sa realizacijom projekta Bloka 7, znači i neizvjesnost zadovoljenja potreba za toplotnom energijom privatnih objekata zainteresovanih za priključenje na mrežu, kao i dugoročno podmirenje potreba za toplinskom energijom uopošte“, izjavio je Nermin Džindić federalni ministar energije, rudarstva i industrije.

Konačna odluka o predloženim izmjenama u ugovoru sa kineskim konzorcijem biće donesena nakon očitovanja Parlamenta FBiH. Fena

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!