Capital.ba

Arapi u Varešu planiraju graditi kompleks na 54 hektara

19.08.2020. / 8:03

VAREŠ – Kompanije Prime Real Estate d.o.o Sarajevo i Luxury Real Estate d.o.o., iza kojih stoji kapital iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, planiraju izgradnju turističkog kompleksa u opštini Vareš na lokalitetu šireg područja sela Ravne na planini Zvijezdi, izvještava Indikator.ba.

Arapi
Prime Real Estate d.o.o Sarajevo i Luxury Real Estate d.o.o. Sarajevo imaju u vlasništvu 54,5 hektara zemljišta na kojem je predviđena izgradnja individualnog stambenog naselja te komercijalnih sadržaja – hotela sa adrenalin parkom, trgovina, restorana i apartmanskih objekata.

S tim u vezi Opština Vareš pokrenula je izradu Regulacionog plana Toljenak 1 na pomenutoj lokaciji, a javna rasprava tim povodom zakazana je za 27.08.2020. godine.

Približno 14 hektara obuhvata, odnosno oko 26 posto utvrđeno je kao zona zelenila i to parkovskog, šumskog i sportsko-rekreativnog karaktera. U ove površine se ubraja i prostor rezervisan za adrenalin park vezan za hotelski kompleks.

Nešto manje od 17 posto lokaliteta zauzimaju saobraćajne površine u koje su uključene i sve uređene pješačke i biciklističke staze. Ukupna površina prostora namijenjenog svim vidovima saobraćaja je oko 9 hektara.

Najveći dio, približno 57 posto prostora rezervisan je za društvene sadržaje, komercijalne sadržaje i smještajne kapacitete (hotel sa adrenalin parkom, trgovine, restorani, apartmanski objekti i stambeni objekti-vile).

Hotel će biti na površini od oko 2.500 m2 spratnosti do tri sprata.

Na više od 30 hektara zemljišta predviđeni su individualni stambeni objekti, među kojima je 234 slobodnostojećih objekata i 166 dupleks objekata manjih dimenzija, potom 5 objekata i 34 objekta na većim parcelama sa kvadraturom većom od 1.000 m2 na kojem su predviđene luksuzne vile, a planira se izgraditi i još 10 objekata apartamnskog tipa (3+7) na parcelama većim od 1.200 m2.

Lokalitet u blizini sela Ravne se naslanja na istočnu granicu zaštićene prirodne cjeline na padinama planine Zvijezda. U blizini se nalaze odmaralište sa smještajnim kapacitetima i ugostiteljskim sadržajima Doli i Šadrvan, kao i spomenici prirode – tresetišta na planini Zvijezdi te Bijambarska pećina.

Iza kompanija Prime Real Estate i Luxury Real Estate stoji kapital iz UAE. Osnivač obje kompanije je DAR AL ARKAN PROPERTY DEVELOPMENT L.L.C sa sjedištem u Dubajiu.      indikator

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!