Capital.ba

Analiza: AKVIZICIJA – Nova strategija telekom operatera

05.04.2019. / 15:21

BANJALUKA, Telekomunikaciona industrija je zadnjih desetak godina vrlo kompetetivna zbog velikog razvoja novih tehnologija i intenzivnih ulaganja u dalja istraživanja i razvoj. Zbog toga je ovo tržište dinamično i sklono velikim promjenama a zadnjih nekoliko godina karakterišu ga mnogobrojne akvizicije i spajanja.

Globalno, svi telekom operateri se osim direktne konkurencije suočavaju i sa IT divovima, poput kompanija Facebook i Google, koje pridobijaju korisnike, rade sopstvene akvizicije, polarizuju razvoj i istraživanje kao i talente jer zapošljavaju samo najbolje inženjere i naučnike.

Ove kompanije ostvaruju velike profite omogućavanjem sadržaja, slanjem reklama i pružanjem servisa putem mrežne infrastrukture čijem razvoju nisu doprinijele. Štaviše, neki od servisa koji se nude korisnicima upravo oduzimaju profit vlasnicima telekomunikacionih mreža poput Facebook-ove aplikacije WhatsApp. Broj minuta za razgovor ili broj SMS poruka nisu više toliko važni prosječnom korisniku sve dok ima mogućnost Wi-fi konekcije. Korišćenje SMS poruka je za nove generacije korisnika danas ekvivaletno medijskoj upotrebi VHS kaseta ili kompakt diskova.

Pod uticajem novih digitalnih tehnologija koje globalne kompanije razvijaju, korisničke navike se brzo mijenjaju. Neke usluge korisnici su dobili besplatno što je stvorilo osjećaj da cijene drugih usluga telekom operatera trebaju biti što niže. Takođe, korisnici očekuju da kvalitet i zadovoljstvo tim uslugama raste dok se istovremeno korisnička lojalnost smanjuje a dalja digitalizacija donosi nove izazove.

Strateške akvizicije i spajanja

U ovakvom kontekstu, telekom operateri učvršćuju pozicije na svojim matičnim tržištima gdje i dalje predstavljaju srž industrije, ekonomije i svakodnevnog života.

Najčešća reakcija na nove izazove je smanjenje troškova, što je dobra stvar ali se dugoročno može odraziti negativno.

Druga reakcija pokazuje veoma izraženu konsolidaciju i ukrupnjavanje na tržištima, u smislu akvizicija malih i srednjih operatera od strane velikih telekomunikacionih operatera.

Akvizicije najčešće podrazumijevaju pristup novom ili povećanju postojećeg tržišta, povećanje broja korisnika, povećanje broja usluga ali i akviziciju znanja, iskustva i tehnologije u oblasti određenih usluga.

U mnogim akvizicijama targetirane su manje kompanije radi njihove tehnologije ili zaposlenih, najčešće inženjera čija je uloga sve važnija. Akvizicije su vođene i potrebom da se brzo reaguje, bilo da se stekne prednost nad konkurencijom ili da se smanji zaostatak. Dobar primjer toga je trenutna „zlatna groznica“ koja se vodi na polju kognitivnog računarstva koje je zasnovano na vještačkoj inteligenciji i obradi velikih količina podataka.

Striming servisi

Broj IPTV korisnika ubrzano raste ali su i striming servisi poput Netflix-a sve popularniji i vredniji. Predviđa se da će se korisnici okrenuti striming medijima što bi se moglo odraziti na broj ugovora za IPTV.

Kao odgovor na to, strategija telekom kompanija je akvizicija medija i stvaranje jedinstvenog sadržaja kojeg će ponuditi svojim korisnicima. Pored pretplate na fiksnu i mobilnu telefoniju i internet nude se i TV programi i drugi medijski sadržaji kako bi se stvorila jedinstvena ponuda i pridobili korisnici.

Kombinacija medija i telekom operatera povezuje korisnike sa uslugama istovremeno im pružajući sadržaj koji ih zanima.

Digitalno oglašavanje

Praksa telekom kompanija je i širenje poslova u oblastima koje nisu srž njihovog poslovanja kao odgovor na konkurenciju u IT uslugama a u potrazi za profitabilnim rastom.

Za kompanije koje kontrolišu tržište digitalnog advertajzinga, Facebook i Google godišnji prihod od reklama je ogroman. Ove reklame se takođe distribuiraju putem mreža ali telekomunikacione kompanije koje su platile i izgradile te mreže ne dijele dobit od ove unosne i rastuće industrije.

Digitalni advertajzing je izuzetno unosan zbog mogućnosti ciljanih reklama i maksimalnog efekta oglašivača. Evropska unija je uvođenjem GDPR-a (General Data Protection Regulation) postavila ograničenje u ovoj oblasti jer korisnik mora dati pristanak da se njegovi podaci mogu obraditi u svrhe targetiranja.

Ovo ide u prilog telekom kompanijama koje već imaju korisne podatke koje su im korisnici dali svojevoljno prilikom sklapanja korisničkih ugovora. Ove kompanije sada vide svoju šansu u akviziciji kompanija koje se bave digitalnim oglašavanjem i medijima. To je logičan korak jer se na brz način omogućuju resursi, tehnologija i iskustvo u jednoj veoma kompleksnoj industriji.

Digitalno oglašavanje je upravo primjer širenja poslovanja u oblastima koje nisu srž telekomunikacija. Kupovinom web portala stvara se digitalni prostor na kojem je moguće nuditi personalizovan sadržaj posjetiocima, korisnicima usluga telekom operatera ali i personalizovan reklamni sadržaj.

Akvizicija UPC Austria od strane T-Mobile

U Austriji je u toku je proces akvizicije kablovskog operatera UPC Austria od strane mobilnog operatera T-Mobile, kao rezultat konsolidacije tržišta i trenda objedinjavanja svih usluga.

UPC Austria posluje više od 20 godina i jedna je od vodećih kompanija u Austriji u distribuciji digitalnih sadržaja i super brzog širokopojasnog interneta a ova kupovina je jedan od najvećih poslova u Austriji u posljednjih 10 godina.

T-Mobile će ovim steći značajno uporište na austrijskom tržištu, omogućavajući svojim korisnicima četiri vrste usluga: televiziju, internet, fiksnu i mobilnu telefoniju a moći će i da računa na najbolju infrastrukturu podataka u Austriji.

Kako je istakao Srini Gopalan, član uprave Deutche Telekoma za Evropu, ostvaren je veliki korak u strateškom postavljanju na austrijskom tržištu koja za cilj ima povećanje opsega usluga korisnicima i mnogo veću konkurentnost.

Planovi širenja Deutsche Telekoma u Holandiji

Njemački Deutsche Telekom je iskazao spremnost za kupovinu holandskog ogranka švedskog operatera Tele2. To bi mogao da bude izuzetno dobar potez pošto te dvije kompanije po veličini zauzimaju treće i četvrto mjesto na holandskom tržištu.

Ovim potezom Deutsche Telekoma bi povećao broj svojih korisnika i ojačao poziciju u Holandiji.

Konsolidacija telekom tržišta u Švedskoj

U posljednjih par godina, švedsko tržište je veoma dinamično po pitanju akvizicija i spajanja telekom operatera.

Najveća švedska telekom kompanija Telia prije dvije godine je kupovinom regionalnog kablovskog operatera C-SAM dodatno ojačala svoju poziciju. Ovom kupovinom, Telia je uvećala broj svojih korisnika i što je još važnije dobila pristup regijama u kojima nije bila dominantna. Kupovina C-SAM operatera je važan korak i za dalji plan razvoja usluga u tom području.

Prošle godine završen je i proces spajanja švedskih telekom operatera Com Hem i Tele2. Udružene kompanije nastaviće rad pod imenom Tele 2 sa planom veće konkurentnosti i razvoja pametnih integrisanih usluga. Zajedno će svojim korisnicima nuditi usluge mobilne telefonije koje je prije toga nudio Tele 2 i fiksnu telefoniju i TV usluge koje je nudio Com Hem. Ovo udruživanje povećalo je cijenu akcija a narednih godina očekuje se veliki sinergijski efekat.

Učvršćivanje pozicija i šira ponuda usluga za korisnike u Belgiji

U svjetlu globalnog trenda konsolidacije tržišta i udruživanja operatera, posmatra se i trenutni proces akvizicije belgijskog kablovskog operatora Voo od strane francuske telekom kompanije Orange.

Iako je Orange zvanično isključio bilo kakvu ekspanziju u Evropi, ipak ostaje u potrazi za tržištima na kojima je već prisutan, posebno u Belgiji. Voo je operater koji ima svoje tržište u Valoniji.

Ovaj proces odlikuje i sve veća tražnja tržišta za mobilnim usluga u paketima.

Zaključak

Predviđa se da će konsolidacija i ukrupnjavanje na tržištima, u smislu akvizicija malih i srednjih operatera od strane velikih telekomunikacionih operatera biti veoma izražena u naredne tri godine.

Trend akvizicije ili spajanja telekomunikacionih kompanija predstavlja srednjoročni plan učvršćivanja na matičnim tržištima kako se ne bi suočili sa marginalizacijom već postali konkurentniji većim igračima u ovoj oblasti.

 

Autor: Darko Bajić, diplomirani inženjer informatike

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

  Komentari na članak: Analiza: AKVIZICIJA – Nova strategija telekom operatera

  1. INZiNJER

   Proces akvizicije UPC-a u austriji zavrsen jos prosle godine..

   0011 puta mjeri 0001 sijeci