Capital.ba

„Alumini“ prijeti gubitak spora od 40 miliona, pozvani advokati iz Litvanije

02.07.2020. / 10:13

ZVORNIK – „Alumini“ prijeti gubitak spora teškog preko 40 miliona maraka, koji se u Litvaniji vodi po tužbi „Baltios Stiklas“, zbog čega je zatraženo da u Zvornik dođu advokati iz te zemlje kako bi se razgovaralo o poziciji “Alumine” i eventualnoj nagodbi, saznaje portal CAPITAL.

Alumina.jpg

Litvanci potražuju više od 20 miliona evra na ime ugovora u vezi sa izgradnjom linije za proizvodnju tegli u zvorničkoj „Alumini”, koja je u vlasništvu Fabrike glinice (FG) „Birač“. „Alumina“ je uzvratila kontratužbom o čemu je CAPITAL pisao ranije.

Odbor povjerilaca FG „Birač“ sastao se prije oko mjesec dana u Zvorniku kada je razgovarano o navedenom sporu koji se vodi pred sudovima u Litvaniji.

Stečajni upravnik FG „Birač“ Lazo Đurđević obavijestio je članove Odbora povjerilaca da su pozvani advokati iz Litvanije koji zastupaju „Birač“ i „Aluminu“ u predmetu „Baltios Stiklas“ kako bi u Zvorniku s njima bilo razgovarano na temu kakva je pozicija „Alumine“ u pomenutom sporu, kakve su šanse za uspjeh i u kom pravcu treba ići.

„Ovaj predmet nam je sada najveći problem i najteže pitanje u ovom trenutku za nas kako bi zaštitili `Aluminu`. Ovo je nama najbolnija tačka i ako se to ne shvata onda smo u problemu. Oni će tražiti, ako dobiju, odmah priznanje i izvršenje strane sudske odluke za 40, 50 miliona i onda je to problem, ne samo naš, već i državni i o njemu su upoznati svi državni organi, vi ste informisani, iz „Alumine“ znaju, ja znam“, rekao je Đurđević dodavši da je datum održavanja sastanka sa advokatima iz Litvanije nepoznat zbog pandemije virusa korona.

Predsjednik Odbora povjerilaca Tatjana Vranjković je upitala da li će doći samo advokati „Alumine“ ili i „Baltios Stiklasa“, jer je shvatila da bi se moglo razgovarati o poravnanju, na šta joj je Đurđević odgovorio da mogu da zovu samo svoje advokate, a ako se odluči o poravnanju, onda neko iz RS treba da ide u Litvaniju da pregovara.

„Rekli su da imamo lošu poziciju. Mi čekamo da vidimo kakva je naša pozicija, da li dobijamo ili gubimo. Ako gubimo, ima li šanse da razgovaramo“, kazao je Đurđević.

Vranjkovićeva je istakla još da Odbor nema informacija o sporu i da je posljednji papir, koji imaju o tome, onaj u kojem se kaže da je besmisleno da idu u utuživanje, a da će se o prisustvovanju sastanku s advokatima konsultovati s ministrom finansija RS Zorom Vidović.

Član Odbora povjerilaca Vaso Stanojević je istakao da Odbor treba da ima kvalitetnije informacije da  bi se izjasnio oko važnih stvari, a Milan Bastah se složio istakavši da je u vezi sa pomenutim sporom informisanje Odbora bilo izuzetno škrto.

„Kada je ovaj spor nastao, a možda sam pogrešno shvatio pa me ispravite, on nije bio problematičan i radilo se o fiktivnim ugovorima koji nisu trebali da izazovu toliki problem kako je to na današnjoj sjednici predočeno. Međutim, sada dolazimo do situacije da cjelokupan stečaj zavisi od ovog postupka. Ostao sam zatečen. Po novcu spor jeste opasan, ali pravno gledano nije neka nauka da se ne ukapira šta se dešavalo“, kazao je, između ostalog, Bastah.

Takođe član Odbora Jasna Mirojević je dodala da smatra da se „mnogi advokati „Birča“ i „Alumine“ mnogo vježbaju na ovom stečaju i da nisu sigurni šta rade i šta predlažu“.

Đurđević je rekao da je sve što je znao o sporu prenosio Odboru, te da je sada riječ o mogućem problemu „Alumine“ za nastavak obavljanja djelatnosti, ako dođe do negativnog ishoda u parnicama.

„Kada se govori da su ovo besmisleni sporovi, ja mislim da nisu i nismo ih mi prouzrokovali već tužba „Baltios Stiklasa“ protiv „Alumine“, a mi se ovdje samo branimo. Ne stoji primjedba da, ukoliko mi razgovaramo o poravnanju, smo unaprijed izgubili jer niko nije razgovarao o poravnanju. Ja sam rekao da se o tome razmišlja ukoliko to bude neophodno, a zavisno od toka spora“, istakao je Đurđević.

Podsjećamo, ugovor o opremanju proizvodne linije za proizvodnju staklenog posuđa zaključen je između UAB „Baltios Stiklas“ i kompanije „Alumina“.

MUP Republike Srpske je 2013. godine podnio dva izvještaja za nezakonitosti počinjene u FG “Birač”, a jedan od izvještaja odnosio se upravo na pomenuti ugovor i sumnju u pranje novca od strane Litvanaca.

Naime, firme “Birač”, “Birač Europe”, te “Alumina” dale su garancije Ukio banci da će “Boslita ir Ko UAB” i “Baltios Stiklas” vratiti kredit od 14,6 miliona evra.

Prema izvještaju MUP-a  Mindaugas Kazakevičius, koji je bio direktor „Alumine“, je prekoračio granice svojih ovlašćenja te potpisao Dopunski ugovor (Novaciju) te je obaveza „Baltios Stiklas“ da uplati avans „Alumini“ za opremanje nove proizvodne linije u iznosu od 14,6 miliona evra zamjenjuje obavezom „Baltios Stiklasa“ da preduzeću „Alumina“ ova sredstva uplati kao zajam.

Kazakevičius je zatim novčana sredstva dobijena po osnovu zajma putem povezanih preduzeća uplatio  preduzećima u Litvaniji „E Way LLC“,„AB Balkan investu „AB Kauno tiekimas Filiasa“ ,„AB Kuno Tiekimasu“, „UAB Balkan investu“, „AB kauno tiekimsu Filijals i „Viwside Market inc“.

CAPITAL: S. Šurlan

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

  Komentari na članak: „Alumini“ prijeti gubitak spora od 40 miliona, pozvani advokati iz Litvanije

  1. d

   kad ti ga popovic smisli rjesenje i da sene brines

  2. Upućeni

   Alaj Mile Mutic i Lazo Žitić skidaju kajmak. Kakvi odbori, kakevi bakračlije.

  3. Milorad motika, mile matic i lažo djurdjevic.

   Naručen tekst.

  4. Radnik

   Najnovija informacija: mi radnici citaj robovi u FG Birac, ovih dana u Glinici smo doznali da ovaj spor citaj poravnanje sa Litvqncima dogovaraju Lažo Vasiljevic i Mile Kazakavičijus… NAGRADA MILION EURA.

   • Radnici fabrike

    Oooooo gospodjo Rubež nismo vas prepoznali. Nije vas dugo bilo. Kakva vas muka dovodi do nase fabrike opet?????

    • Virginijus Vajega

     Ja Male Mitic kolovodja zabranjujem svakojako negativno ispoljavanje slike o glinici. Otfik'o sam Miku pravojarioca i Marčića poreznika pa razmislite o….
     Hahahahhahahahahah