Capital.ba

RMU „Banovići“ traže banku za zaduženje od pet miliona KM

15.05.2024. / 10:48

BANOVIĆI – Rudnici mrkog uglja (RMU) „Banovići“ traže kratkoročni kredit u iznosu od pet miliona maraka s rokom otplate od 12 mjeseci.

Prema tenderskoj dokumentaciji RMU „Banovići“ traže kratkoročni kredit – overdraft, radi finansiranja tekuće likvidnosti.

U tenderskoj dokumentaciji navodi se da je procijenjena vrijednost nabavke 303.000 maraka.

RMU „Banovići“ su i polovinom prošlog mjeseca raspisali tender za kredit od tri miliona na tri godine.

Trenutno u upravi RMU Banovići sjede Rasim Dostović, v.d. direktor, Mirsad Bečić. v.d. izvršni direktor za tehničke poslove, Adem Bošnjić, v.d. izvršni direktor za ekonomske poslove, Enses Šabanović, v.d. izvršni direktor za pravne poslove i Nenad Todorović, v.d. izvršni direktor za investicije i razvoj novih djelatnosti.

RMU Banovići završili su 2023. godinu s gubitkom od 24,2 miliona KM. Gubitak je značajno povećan u odnosu na 2022. godinu zbog pada prihoda od prodaje gotovih proizvoda na stranom tržištu za 74,7 posto.

U finansijskom izvještaju se navodi da su RMU „Banovići“ u 2023. godini ostvarili ukupne prihode od 154,2 miliona KM, što je za 6,6 posto manje nego na kraju 2022. godine.

U godinu dana, od kraja 2022. do kraja 2023. godine, RMU „Banovići“ smanjili su svoje dugoročne obaveze za 23 odsto, dok su kratkoročne obaveze veće za 38 odsto. Ova kompanija je smanjila obveze po uzetim kreditima, a povećala obveze prema dobavljačima.

Podsjećamo ova kompanija je od akumuliranog dobitka otišla u gubitak na kraju 2023. godine.

Federacija BiH je većinski vlasnik s 69,5 posto udjela u RMU Banovići.

U septembru prošle godine Transparency International (TI) u BiH uputio je prijavu Finansijskoj policiji Federacije BiH nakon što je Ured za reviziju institucija FBiH doveo u pitanje prijavljene količine uglja koje je RMU „Banovići“ izvezao u Srbiju, kao i zvanične tvrdnje bivšeg rukovodstva tog javnog preduzeća da se radi o uglju niže kalorijske vrijednosti, koji je zbog toga prodavan po nižim cijenama.

“Veći dio spornog izvoza iz RMU „Banovići“ išao je preko firme Lider – Pro Sremska Mitrovica, koja se dovodi u vezu s vrhom vlasti u Srbiji. Prema podacima Agencije za sprečavanje korupcije Srbije, ova firma je 2017. godine finansirala kampanju Srpske napredne stranke sa tri milina dinara (oko 25.000 evra)”, naveo je tada TI BiH.

CAPITAL: T. Zorić

Preuzimanje dijelova teksta ili teksta u cjelini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.capital.ba
Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

    Komentari na članak: RMU „Banovići“ traže banku za zaduženje od pet miliona KM

    1. Put u središte rudnika Kreka Banovići

      I meni je tata govorio nekad
      Da je Žil Vern pusta mašta
      I da niko nikad stići neće
      U središte od majkata zemlja
      Da nikad niko stići neće
      U središte od majkata zemlja