Capital.ba

Poreski obveznici prijavljeni tužilaštvu zbog utaje 5,5 miliona KM

10.05.2024. / 15:13

BANJALUKA – Inspektori Poreske uprave Republike Srpske za prva četiri mjeseca ove godine podnijeli su nadležnim tužilštvima 13 izvještaja zbog sumnje u krivična djela na osnovu kojih je budžet oštećen za 5,5 miliona maraka.

carine

FOTO: Pixabay

Tako je vrijednost prijavljene štete u prvoj trećini godine, veća nego za cijelu 2023. godinu kada je ona iznosila 3,7 miliona maraka.

U poređenju sa ovogodišnjih 13, prošle godine je podneseno čak tri puta više izvještaja, odnosno 39, što pokazuje da je vrijednost onih koji su dostavljeni tužilaštvu od janara do aprila daleko veća.

Generalno, najviše izvještaja, njih devet, u prva tri mjeseca ove godine podneseno je zbog sumnje u utaju poreza i doprinosa, dva su se izvještaja odnosila na nezakonito postupanje u privrednom poslovanju, dok je jedna prijava bila za neuplaćivanje poreza po odbitku.

Iz Poreske uprave kažu da je to samo dio posla koji su radili.

Inspektori su u ovoj godini, u skladu sa poreskim zakonodavstvom, vršili i informativne kontrole čiji su rezultati poslužili za druge postupke koji su u nadležnosti Poreske uprave ili drugih republičkih organa uprave”, naveli su oni.

Dok sa jedne strane poreski inspektori rade na razotkrivanju poreskih malverzacija, policija sa druge strane u posljednje vrijeme sve češće posjećuje Poresku upravu.

U akciji u martu kojom je rukovodilo Republičko javno tužilaštvo uhapšena su dvojica inspektora Poreske uprave zbog sumnje da su se bavili primanjem mita i trgovinom uticajem.

U oktobru prošle godine trojica službenika koji su radili u Odjeljenju za prinudnu naplatu su uhapšena zbog sumnje da su nezakonito pogodovali poreskim dužnicima gdje su  za svoje usluge uzimali robu i novac.

Takođe u akciji “Afrodita” koja je vođena početkom decembra prošle godine uhapšeno je troje zaposlenih u PURS, zbog istih krivičnih djela.

CAPITAL: D. T.

Preuzimanje dijelova teksta ili teksta u cjelini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.capital.ba
Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!