Capital.ba

Odbačene žalbe na visinu utajenog poreza u „Arcelor Mittalu“

25.12.2019. / 15:54

BANJALUKA – Primjedbe koje su „Arcelor Mittal“ Prijedor i Poreska uprava (PURS) uputili na Studiju transfernih cijena, kojom je utvrđeno da je prijedorska firma utajila porez od 3,3 miliona KM, su odbijene od strane konsultantske kuće „Crowe“.

arcelor mittal

Studija transfernih cijena „Arcelor Mittala“ Prijedor, čiju je izradu naručila Poreska uprava, završena je i pokazuje da je ta kompanija imala transferne cijene sa dvije povezane firme, koje ne odgovaraju tržišnim, čime je Budžet RS oštećen za više od 3,3 miliona KM, plus zatezne kamate čija visina tek treba da bude utvrđena, objavio je juče portal CAPITAL.

Na studiju su primjedbe dali u “Arcelor Mittalu”, ali i u Poreskoj upravi RS.

Prva zamjerka „Mittala“ bila je da nijedan zakonski okvir nije propisivao da se srednja vrijednost, odnosno medijana, koristi za obračun korekcije po osnovu transfernih cijena.

Iz „Crowe“, koja je po narudžbi PURS radila studiju, „Mittalu“ su odgovorili da Pravilnik o transfernim cijenama i metodama za njihovo utvrđivanje definiše da se korekcija transfernih cijena vrši na srednju vrijednost, odnosno medijanu uporedivog seta razultata.

„Mittal“ je imao zamjerke i kako je „Crowe“ obračunao EBIT maržu, kao i na to što nisu navedeni razlozi odbijanja pojedinih kompanija iz konačnog uzorka PWC studije uporedivosti…

Iz Poreske uprave RS su zatražili da Studija treba da obuhvati još jednu propisanu metodu, jer bi rezultati u analizi dobijeni tom metodom mogli da budu kontrolni.

Iz „Crowe“ su odgovorili da je korišćena TNMM metoda, kao najpouzdanija metoda za utvrđivanje cijena u skladu sa principom „van dohvata ruke“ u analiziranim transakcijama između povezanih lica.

„Smatramo da metod uporedive cijene koji je izabran od Poreske uprave nije primjenljiv jer izvještaj o fer vrednovanju rude gvožđa predstavlja procjenu u pogledu cijene proizvoda koja bi se mogla postići uz pretpostavku da se proizvod „Arcelor Mittal“ Prijedor otprema u lokalne željezare u Evropi i na obali Kine. U izvještaju o fer vrednovanju rude gvožđa nisu navedene stvarno korišćene cijene između tačno utvrđenih subjekata, već se koriste procjene odnosno fer vrijednosti koje ukazuju na moguće cijene ruda koje bi se ostvarile u nekoj transakciji“, navedeno je u odgovoru „Crowe“.

Da PURS provjerava 270 miliona sumnjivih transakcija “Arcelor Mittala” CAPITAL je objavio u julu kada je raspisan tender za nabavku konsultantskih usluga izrade studije transfernih cijena.

Studija pokazuje da je da je „Arcelor Mittal“ Prijedor imao transferne cijene koje ne odgovaraju tržišnim sa kompanijama „Arcelor Mittal“ Zenica i „Arcelor Mittal Sourcing“.

CAPITAL: Svjetlana Šurlan

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!