Capital.ba

Japanska JICA finansira izgradnju HE Bistrica

08.05.2024. / 13:50

BEOGRAD – Japanska agencija za međunarodnu saradnju (JICA) pristala je pomoći u finansiranju izgradnje reverzibilne hidroelektrane Bistrica (RHE) snage 628 MW u zapadnoj Srbiji, a pripremni radovi na projektu trebali bi započeti 2025. godine, izjavila je srbijanska ministrica energetike Dubravka Djedović Handanović.

hidrocentrala spor Republike Srpske sa slovenačkim Vijaduktom

Foto: Pixabay

Taj projekat je, kako je navedeno, sastavni dio programa “Skok u budućnost – Srbija 2027”.

Danas smo dobili zvaničnu potvrdu da je japanska vlada, na čelu sa Ministarstvom spoljnih poslova, nakon preliminarne analize tehničke dokumentacije, formalizovala odluku o učešću JICA u izgradnji RHE Bistrica, prve reverzibilne hidroelektrane koju ćemo graditi posle više od tri decenije“, rekla je Đedović Handanović.

Dodala je da je ta hidroelektrana, kapaciteta 628 megavata (MW), važna za balansiranje i skladištenje energije, posebno zbog obezbjeđivanja dovoljno električne energije u narednom periodu.

Do kraja godine, kako je rekla, završiće se priprema tehničke dokumentacije, kako bi sljedeće godine započelo izvođenje pripremnih radova.

Indikator.ba

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!