Capital.ba

Srpska mora slovenačkom „Vijaduktu“ platiti 90 miliona KM

07.05.2024. / 11:39

LONDON – Republika Srpska dužna je slovenačkom preduzeću „Vijadukt“ isplatiti 90 miliona maraka odštete zbog jednostranog raskida ugovora o koncesiji za izgradnju hidrocentrala na Vrbasu, saznaje portal CAPITAL.

zgrada vlade rs

Foto: Capital.ba

Ovo je konačna odluka Arbitražnog vijeća u Londonu koje je odbacilo zahtjev Republike Srpske, odnosno BiH, za poništenje arbitražne odluke iz 2022. godine kojom je BiH obavezana da “Vijaduktu” isplati 90 miliona KM odštete.

Slamku spasa Srpska je pokušala da nađe u nastavku postupka te je podnijela zahtjev za poništenje te odluke.

Uz taj zahtjev Vlada RS je dala i bezuslovnu garanciju da će platiti dug, ukoliko odluka ne bude poništena.

Međutim, zahtjev nije prihvaćen tako da će se vlast Srpske suočiti sa ogromnim finansijskim izazovom.

Pravni zastupnik „Vijadukta“ Predrag Baroš potvrdio je za CAPITAL da je odluka donesena 1. maja i da je njome zahtjev za poništenje arbitražne odluke odbijen u cijelosti.

„Zahtjev za poništenje arbitražne odluke je odbijen u cijelosti, tako da je arbitražna odluka od 18. aprila 2022. godine, ostala na snazi. Takođe, ovom odlukom je blokada sprovođenja izvršnog postupka stavljena van snage, a odlučeno je i da svaka strana snosi svoje troškove zastupanja“, kaže Baroš.

Do pokretanja arbitražnog spora došlo je nakon što je „HES Vrbas“, koji je trebalo da gradi hidroelektrane na Vrbasu, u oktobru 2015. godine uputio Vladi RS odštetni zahtjev od 46 miliona KM zbog raskida ugovora, a kako se nisu dogovorili, većinski vlasnik HES-a, slovenački „Viadukt“ je 2016. podnio zahtjev za arbitražu sa BiH u Vašingtonu.

Podsjećamo, ugovor o dodijeli koncesije vrijedan 165 miliona evra Vlada RS je sa „HES Vrbas“ potpisala 2004. godine, a njime je bila planirana izgradnja HE „Krupa“ i HE „Banjaluka-Niska“.

Međutim, godinu kasnije oko 20.000 građana Banjaluke potpisalo je peticiju protiv ovog projekta, a s obzirom na to da se projekat deset godina nije realizovao, ugovor je raskinut u septembru 2015. godine.

Godinu dana nakon pokretanja arbitraže Vlada RS potpisala je sa Savjetom ministara BiH sporazum kojim se obavezala da plati sve troškove arbitražnog postupka.

CAPITAL: Marina Ljubojević

Preuzimanje dijelova teksta ili teksta u cjelini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.capital.ba
Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

    Komentari na članak: Srpska mora slovenačkom „Vijaduktu“ platiti 90 miliona KM

    1. Bore

      Pozvati tih 20000 banjaluckih protestanata da solidarno isplate dug. Pametnjakovici. Odbijaju takvu investiciju kao da smo Kina ili Amerika pa nam je privreda puna kao brod. Slicni su pametnjakovici i sa drugim rudnim ispitivanjima u Republici Srpskoj. Bijeda i u mozgu i u novcaniku.

      • Vlado

        Bore, velicino ljudska. Da li bi tako pricao da bager dodje da kopa pored tvoje kuce, bez ijednog papira i dozvole.

      • RE Vlado

        Lažna dihotomija… Mogli su kopati sa dozvolom i po dogovoru! Najprije da je taj ugovor raskinut jer nisu htjeli podkovati, a protest im je samo došao kao izgovor…

      • Pare

        Očigledno vas samo interesuje dobit i ništa drugo!
        Šta će se sa ovim projektom dobiti, a šta izgubiti, niko ne govori.
        Na početku se priča kako će se stotine radnih mjesta otvoriti, na kraju ispada da automatika sve radi sama.
        O prirodi i dugoročnoj izmjeni klime za područje Banjaluke niko i ne spominje.
        Neka vam neko od starijih banjalučana ispriča kakva je klima bila prije i poslije izgradnje hidrocentrala, pa onda komentarišite tzv. “investiciju”!

    2. Dj

      Definitivno neko treba da odgovara za ovaj propust. Pojedinci se ponašaju, kao da je u pitanju 9 KM

    3. Dado

      Treba sada vidjeti ko je donio odluku i da krivično odgovara bivši direktor za pravne poslove u preduzeću Z.P.Hidroelektrane na Vrbasu je dobio otkaz jer je ukazivao na štetnost ugovor o koncesiji ,ali mrkonjićki klan sa Kesićem na čelu je gurao i napravo štetu od 90 miliona .

    4. Jer volimo Srpsku!

      Nastavak odlične “saradnje” Vlade Republike Srpske i Slovenije. Ovolike gubitke čak ni budžet Predsjednika RS ne može pokriti! Sreća pa postoje socijalne kategorije od kojih se uvijek mogu “uštinuti” sredstva za odštetu…