Capital.ba

Federacija BiH sprema novo zaduženje od 30 miliona KM

29.04.2024. / 13:00

SARAJEVO – Federacija Bosne i Hercegovine ponudiće investitorima devetomjesečne trezorske zapise u vrijednosti od 30 miliona KM na aukciji zakazanoj za 07. maj ove godine.

FOTO FENA: Vlada FBiH

Investitorima je ponuđeno 3.000 trezorskih zapisa nominalne vrijednosti 10.000 KM s datumom dospijeća 5. februara 2025. godine.

Podsjećamo, početkom ovog mjeseca je održana 76. aukcija trezorskih zapisa FBiH s rokom dospijeća od 12 mjeseci.

Tada je upisano je ukupno 1.000 trezorskih zapisa, čime je prikupljeno ukupno 9.616.219 KM.

Ministarstvo finansija FBiH tada je pozvalo investitore da kupe trezorske zapise u ukupnom iznosu od 30 miliona KM, tako da je uspješnost emisije bila 67,9 odsto manja od planirane.

Federacija BiH se od početka ove godine zadužila za preko 38 miliona trezorskim zapisima i preko 69 miliona obveznicama FBiH.

FBiH se u 2023. godini zadužila za više od 138 miliona maraka trezorskim zapisima. Održane su četiri emisije istih.

S druge strane, obveznice su se mnogo češće našle pred investitorima. Tako se FBiH u 2023. godini zadužila za oko 220 miliona maraka obveznicama FBiH.

CAPITAL: T. Zorić

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!