Capital.ba

Zakon o nevladinim organizacijama upućen u NSRS dan pred istek roka

29.03.2024. / 15:30

BANJALUKA – Vlada Republike Srpske je na jednoj od telefonskih sjednica usvojila prijedlog zakona o nevladinim organizacijama i poslala ga u parlamentarnu proceduru. Sve je, saznaje Gerila info, urađeno na brzinu i tajno, jer je juče istekao rok za slanje prijedloga u NSRS.

FOTO: Facebook/Vlada RS

Ako je neko i mislio da će Vlada odustati od Zakona o NVO za koji su aktivisti, brojne organizacije i mediji tvrdili da je još jedan u nizu represivnih to se nije desilo.

Vlada je na jednoj od sjednica o kojima javnost nije bila obaviještena usvojila prijedlog zakona o nevladinim organizacijama. Gotovo pred sam istek šestomjesečnog roka.

Prijedlog će se tako naći pred poslanicima na nekoj od narednih redovnih sjednica. Da to Vlada nije uradila smatralo bi se da je odustala od tog zakona koji se našao na meti brojnih kritika.

Narodna skupština je takozvani Zakon o stranim agentima usvojila u nacrtu 28. septembra prošle godine. Puno ime zakona je Zakon o posebno registru i javnosti rada neprofitnih organizacija.

Zakon predviđa, između ostalog, posebnu prismotru za nevladine organizacije koje se finansiraju iz inostranstva, zabranu političkih aktivnosti, potrebu za dodatnom registracijom i slanjem finansijskih izvještaja. Ministar pravde Republike Srpske ima, prema nacrtu, mogućnost da određenim organizacijama zabrani rad.

Nevladine organizacije, brojna udruženja građana i međunarodne organizacije su ovaj zakon proglasile za još jedan u nizu represivnih zakona u Republici Srpskoj koji za cilj ima kontrolu i ograničavanje slobodnog djelovanja organizacija civilnog društva. Gerila info

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!