Capital.ba

Zbog lošeg goriva više od milion maraka kazni

23.03.2024. / 9:45

BANJALUKA – Zbog lošeg kvaliteta goriva na benzinskim pumpama naftaši u Republici Srpskoj su u protekle dvije godine platili kazne više od milion maraka.

gorivo

FOTO: Pixabay

U Inspektoratu RS, koji je samo tokom prošle godine uradio 2.203 laboratorijske analize, kazali su da se kontrola usklađenosti kvaliteta tečnih naftnih goriva u Srpskoj obavlja u zimskom i ljetnom periodu.

Nakon izvršenih analiza lani su, kako ističu u Inspektoratu, u 19 slučaja utvrđena odstupanja u odnosu na parametre definisane odlukom o kvalitetu tečnih naftnih goriva.

U praksi se pokazalo da se odstupanja najčešće odnose na sniženu tačku paljenja, do čega dolazi usljed miješanja malih količina benzina sa dizelom pri istakanju goriva na benzinskim stanicama jer, usljed nepažnje, zaostali benzin u ispusnom cjevovodu autocisterne i u separatoru može da snizi tačku paljenja dizelgoriva“,  istakli su u Inspektoratu.

Dodali su da su inspektori tokom 2022. uzeli 2.115 uzoraka za laboratorijsku analizu kvaliteta goriva te da su u 23 slučaja utvrđena odstupanja.

U slučajevima gdje je dokazano odstupanje u kvalitetu goriva, izrečene su novčane kazne koje iznose 20.000 KM za pravno lice. Za odgovorno lice u pravnom licu kazna je 5.000 KM“, rekli su u Inspektoratu.

Kontinuiran rad tehničke inspekcije rezultirao je, naglasili su u Inspektoratu, time da je broj neurednih uzoraka i utvrđena odstupanja od propisanih graničnih vrijednosti simboličan i da je gorivo na pumpama u Srpskoj u skladu sa važećim propisima.

Sa ciljem daljeg eliminisanja odstupanja najveću ulogu imaju sami dobavljači, u smislu edukacije radnika koji vrše prevoz tečnih naftnih goriva, čime će se i zaštititi od potencijalnih kazni“,  kazali su u Inspektoratu.

Predsjedavajući Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima Privredne komore RS Đorđe Savić tvrdi da vozači mogu biti sigurni u kvalitet goriva koje sipaju na benzinskim pumpama širom Srpske.

Uočena odstupanja ne mogu da nanesu štetu nijednom motoru. Problem je u tome što vlasnici benzinskih pumpi uglavnom imaju po jednu cisternu, koja najčešće prevozi do 33.000 litara, primjera radi, dizela. Ukoliko se na tu količinu dizela desi da je ostalo deset do 15 litara benzina na stijenkama cisterne, koja je prethodno prevozila taj naftni derivat, doći će do narušavanja tačkepaljenja“, kazao je Savić.

Prema njegovim riječima, nijedan vlasnik pumpe neće platiti nekome da mu prevozi dizel jer je, dan prije, u svojoj cisterni vozio benzin.

Direktor “Krajinapetrola” Banjaluka Milovan Bajić istakao je za “Glas” da su odstupanja, kada je riječ o kvalitetu goriva, sporadična.

Na našim benzinskim pumpama u ponudi imamo gorivo od dvije okolne rafinerije, odnosno “Ina” i “Optima” i isporučujemo gorivo isključivo propisanog kvaliteta“,  kazao je Bajić.

Glas Srpske

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

    Komentari na članak: Zbog lošeg goriva više od milion maraka kazni

    1. Marko

      Besmislen tekst kad nemate šta da napišete jer nemate nijednog novinara. Napišite koje pumpe, dajte bar trunku istraživačkog novinarstva. Dobro plaćeni da ne otkrivate!

    2. Top

      Pa zašto ne objaviše koje pumpe su u pitanju? Bezveze priča, ispade reklama za KP izvikani do boli, kvalitet goriva prosječan (bliži očaju kao kod svih). Kad sam mijenjao filter goriva nedavno, taloga se nakupilo a sipao sam na “renomiranim” pumpama G, KP, SP, P… Sve smućaj i prolij… Posebna navlakuša su kartice lojalnosti, prosječan vozač teško da može nakupiti više od 50ak marka, a pri tom ostavi im 3000-3500 marka…

    3. Bojan

      Bilo bi pošteno navesti kome se pištu kazne, da ih i potrošači “kazne”.

    4. osiguranik

      Nije mi logično da se naplaćuju kazne a da je gorivo ispravno??? Tu neko nešto priča pogrešno.
      Od kad je Optima počela sa preradom nafte? Baklje u Brodu ne gore dugo a veliko je pitanje u grada da li će se opet upaliti :)