Capital.ba

Razvod notara i advokata u Srpskoj zbog Porodičnog zakona

09.02.2022. / 15:57

BANJALUKA  – Između advokata i notara u Republici Srpskoj godinama postoje nesuglasice oko poslova i nadležnosti. Novi kamen spoticanja se pojavio u Porodičnom zakonu koji je u izradi.

razvod braka

FOTO: Pexels

Naime, notari u novom zakonskom rješenju traže da im se omogući da u slučaju sporazuma između supružnika mogu razvoditi brakove, pravdajući to uštedom vremena i skraćivanjem procedure.

Sa druge strane, advokati čine sve da do toga ne dođe jer smatraju kako bi na taj način bili direktno oštećeni, jer bi njihova savjetodavna uloga i zastupanje izgubilo svaki smisao.

To su pokazali i na posljednjem sastanku Radne grupe koja je u posljednjim danima prošle godine utvrdila Prednacrt zakona.

Tako advokat Jovana Pušac obavještava Advokatsku komoru koja ju je delegirala da je uspjela da spriječi notare u svojoj namjeri.

Najznačajniji doprinos Advokatske komora u izradi ovog prednacrta se ogleda u neposrednom sprečavanju implementacije odredaba o takozvanom notarskom razvodu braka. Iz teksta Prednacrta su u potpunosti izostavljene odredbe predložene od strane Notarske komore o alternativnoj nadležnosti notara za sporazumni razvod braka. U daljem radu, pri izradi Nacrta ću zalagati za istovjetnu ideju, budući da je ona i konačan stav komore”, stoji u dopisu advokatice Pušac upućenoj predsjedniku Komore Dalinoru Mrši.

On za CAPITAL kaže kako notari pokušavaju da za sebe preuzmu još jednu nadležnost, a na štetu advokata.

Ovdje se gubi smisao postojanja advokata jer bi notari poučili stranke a zatim donijele odluku o razvodu”, kaže Mrša.

Smatra da notari i bez novih nadležnosti imaju sasvim dovoljno posla dok se advokatima djelokrug rada sve više smanjuje.

Razvedi me, zavedi me

Sa druge strane predsjednik notarske komore Slada Ivelić tvrdi kako njihov prijedlog ne ide u cilju finansijske koristi, nego građana.

Naš cilj je da građanima omogućimo, na primjer u Šipovu gdje nema Osnovnoog suda, da se mogu razvesti kod notara, kako ne bi morali da putuju u Mrkonjić Grad, gdje postoji sud”, priča ona.

Kaže kako ne vidi na koji način predložene odredbe zakona ugrožavaju advokate.

Advokati će i dalje mogu da zastupaju svoje klijente koji žele sporazumno da se razvedu pred notarom. Takođe, mogu im sastavljati i prijedloge za sporazumne razvode. Mi to ne možemo raditi”, pojašnjava ona.

Ocjenjuje kako bi advokati svojim klijentima trebali da omoguće da što prije ostvare svoje interese, te da predložena rješenja Notarske komore idu upravo u tom pravcu.

Notarska služba ne želi ni jedan jedini fening više nego što iznosi taksa na tužbu i taksa na presudu. Bitno je da građani ne budu oštećeni a ne da advokati zarade na tome što će imati što više ročišta”, zaključuje Ivelićeva.

Podsjećamo, Advokatska komora RS, nezadovoljna svojim statusom pokušala je pretprošle godine da pred Ustavnim sudom Republike Srpske ospori Zakon o notarima.

U svom zahtjevu su naveli kako su notari favorizovani u odnosu na advokatsku djelatnost, čiji je zadatak takođe pružanje pravne pomoći tvrdeći kako im je povrijeđeno pravo na imovinu. Sud je njihovu apelaciju odbacio.

Inače, Porodičnim zakonom Republike Srpske uređuju se porodično pravni odnosi između supružnika, roditelja i djece, usvojioca i usvojenika, staraoca i štićenika, između srodnika u bračnoj, vanbračnoj ili usvojeničkoj porodici, kao i postupci nadležnih organa u vezi s porodičnim odnosima i starateljstvom.

Radnu grupu čine predstavnici Ministarstva pravde, Ministarstva porodice, omladine i sporta, Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite, akademske zajednice, Advokatske komore RS, Notarske komore RS, Udruženja socijalnih radnika, te nevladinih organizacija.

CAPITAL: D. Tovilović

Preuzimanje dijelova teksta ili teksta u cjelini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.capital.ba
Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!