Capital.ba

Britanija počinje kontrolu evropske hrane

30.04.2024. / 11:51

LONDON – Više od tri godine od izlaska iz Evropske unije, Ujedinjeno Kraljevstvo nakon nekoliko odgoda danas treba početi s provođenjem robnih inspekcija za uvoz životinjskih i biljnih proizvoda iz Unije, potvrdio je britanski Odjel za okoliš, hranu i ruralna pitanja.

brexit

FOTO: Agencije

Osim toga, uvoznici hrane moraće platiti uobičajnu korisničku naknadu do 145 eura po utovaru za neke proizvode kao što su kobasice, sir i jogurt, kao i rezano cvijeće.

Stručnjaci i firme upozoravaju na duže rokove isporuke, više birokracije i veće troškove, koje u konačnici moraju snositi potrošači u Velikoj Britaniji.

Prema izračunima kreditnog osiguranja Allianz Tradea, novi propisi o Brexitu mogli bi stajati britanske firme do dvije milijarde funti i potaknuti inflaciju. Troškovi uvoza mogli bi porasti za deset odsto u prvoj godini.

Fizičke provjere nakon Brexita nekoliko su puta odgađane zbog nedostatka infrastrukture i osoblja. Portal Politico izvijestio je da još ima mnogo neodgovorenih pitanja, prenose Financije hr.

Operateri trgovačkih luka uložili su mnogo miliona funti u izgradnju inspekcijskih objekata, a sad su ozbiljno zabrinuti kako će pokriti troškove rada.

Velika Britanija napustila je EU krajem januara 2020. nakon referenduma 2016. godine. Zemlja je napustila jedinstveno tržište EU-a i carinsku uniju 2021. godine.

Sporazumom u posljednjem trenutku osigurano je trgovinsko partnerstvo uglavnom bez naknada. Međutim, mnogo je prepreka u bilateralnoj trgovini. Trgovci se žale na više birokracije i nove carine u nekim područjima.

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!