Capital.ba

Propao pokušaj advokata da uzmu dio notarskog kolača

30.07.2020. / 16:04

BANJALUKA – Advokati iz Republike Srpske nisu uspjeli da ospore Zakon o notarima koji ih, prema njihovoj ocjeni, stavlja u neravnopravan položaj u odnosu na javne bilježnike. Ustavni sud Republike Srpske odbacio je njihov prijedlog za utvrđivanje neustavnosti ocjenivši ga neosnovanim, prenosi portal CAPITAL.

Zakon o notarima

Advokatska komora kao apelant je u svom zahtjevu navela da su notari favorizovani u odnosu na advokatsku djelatnost, čiji je zadatak takođe pružanje pravne pomoći jer je zakonom propisano da u određenim pravnim poslovima mora da postoji notarska obrada ili potvrda isprava.

To druge diplomirane pravnike sa položenim pravosudnim, magistarskim ili doktorskim ispitom dovodi u neravnopravan položaj. Propisivanjem, prema kome su pravni poslovi ništavni ako nisu notarski obrađeni se ograničava poslovana spososobnost fizičkih i pravnih lica koji su ranije ovakve poslove mogli samostalno zaključivati“, naveli su advokati u svojoj apelaciji.

Zakon o notarima RSIstakli su da su osporene odredbe Zakona o notarima u cjelini neustavne te da se posljedice neustavnosti protežu u i na ostale, brojne druge zakone.

Notarska djelatnost se favorizuje u odnosu na advokatsku ne samo u smislu Zakona o notarima već i u smislu nepoznatog broja zakona na koji upućuju osporene odredbe, ali i u pogledu vrednovanja notarskih u odnosu na advokatske poslove“, naveli su iz Advokatske komore RS.

Prema njihovoj ocjeni, prenošenjem nadležnosti sa advokata na notare, povrijeđeno je pravo advokata na imovinu, s obzirom da su na ovaj način ostali bez klijentele.

Sa druge strane, u odgovoru koji je Ustavnom sudu dostavila Narodna skupština RS, koja je usvojila zakon, ističe se da je prijedlog u potpunosti neosnovan. Smatraju da predlagač na pogrešan način tumači odredbe Ustava i njegovih članova.

Oni su istakli da je neosnovano poređenje djelatnosti advokata sa pravnim statusom notara u vršenju javne službe, kao i da svaki građanin i advokat pod jednakim uslovima može postati notar.

Ustavni sud u svojoj odluci navodi da nije sporno da su notarska i advokatska služba samostalne i nezavisne službe te da su tražene kvalifikacije za njihovo obavljanje u značajnom dijelu jednake, ali da je razlika između njih jasna.

Zakonodavac je napravio jasnu razliku među njima određujući da je advokatura nezavisna i samostalna služba pružanja pravne pomoći fizičkim i pravnim licima dok je služba notara javna služba. Stoga predlagač neosnovano poredi prava i obaveze notara i advokata s obzirom na to da su to lica koja se u potpunosti bave različitom djelatnoću, odnosno lica koja se nalaze u potpuno različitim pravnim situacijama“, navodi se u odluci suda.

Notari: Posla ima za sve

Slada Ivelić, predsjednik Notarske komore Republike Srpske kaže kako ne vidi razlog zbog kojih su se advokati pobunili protiv notara, jer poslove koji su dodjeljeni notarima, advokati nisu ni ranije obavljali, već sudovi.

Tu ulogu smo sada preuzeli mi od sudova i rasteretili ih kao i budžet, zaposlili radnike i smanjili broj sudskih sporova po pojedinim ugovorima. I sama sam bila advokat, ali ne vidim u čemu se kroz ovaj zakon oduzimaju nadležnosti advokaturi“, kazala je ona.

Prema njenim riječima, i notarska i advokatska služba treba da postoje paralelno u sistemu u kojem posla ima i za jedne i za druge.

Advokati imaju široku mogućnost zastupanja kako kroz parnične, izvršne i prekršajne postupke tako i pred organima uprave. Njihov posao je prevashodno da pružaju pravne usluge u zastupanju, u pisanju pravnih podnesaka i slično. Njihove isprave nemaju svojstvo javne isprave, ali višestruko pomažu klijentima i sudovima“, zaključila je Ivelićeva.

U Advokatskoj komori RS nisu željeli da komentarišu presudu. Predsjednik Branislav Rakić nam je kratko poručio kako je odluku o podnošenju apelacije donio Izvršni odbor te da ju je on samo izvršio.  Mišljenje smo pokušali dobiti od Miljkana Pucara, predsjednika Izvršnog odbora, ali nije odgovorao na telefonske pozive.

CAPITAL: Dejan Tovilović

Share Tweet Preporuči

Tagovi:

Povezane vijesti

Komentari

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!