Capital.ba

Svi mladi u Srpskoj mogu tražiti da im Vlada izgradi kuću

07.09.2021. / 15:00

BANJALUKA – Vlada Republike Srpske proširila je program stambenog zbrinjavanja na sve mlade bračne parove i samohrane roditelje u Srpskoj, saznaje portal CAPITAL.

nekretnine

FOTO: Pixabay

Prije tačno godinu dana vlast je obećala graditi kuće samo onima koji žive u selima i u ruralnim područjima, ali je očigledno shvatila da mladi iz cijele Republike Srpske odlaze, pa se odlučila da svima pruži priliku da konkurišu.

Ministarstvo porodice omladine i sporta je tako stavilo van snage Pravilnik iz prošle godine koji definiše ovu oblast i donijelo novi, sa kojim je program proširen.

FOTO: Novi pravilnik koji je ojavljen u posljednjem Službenom glasniku Republike Srpske

Uslovi se nisu mijenjali.

Potrebno je da jedan od supružnika nije stariji od 35 godina, ima zemlju za gradnju kuće i nema riješeno stambeno pitanje. Za samohrane roditelje nema ograničenja kada su godine u pitanju.

Ukoliko im Vlada izgradi kuću moraju se obavezati da će u njoj živjeti najmanje deset godina. U suprotnom, ako se odluče da je napuste ili prodaju, moraće da vrate uloženi novac.

Izbor korisnika ovog projekta će se vršiti putem konkursa, a na osnovu sačinjene rang liste. Zahtjevi će biti bodovani, u zavisnosti od godina, broja djece i mjesta prebivališta.

Tačnije, što je stepen razvijenosti neke opštine manji, to je šansa za kandidata veća.

Ukoliko dva ili više kandidata ostvare jednak broj bodova prednost se daje kandidatu iz manje razvijene jedinice lokalne samouprave“, navodi se u novom Pravilniku.

Međutim, ono što je i dalje nepoznanica jeste kada će konkurs biti uopšte objavljen i koliko vlast namjerava da potroši novca u ove svrhe.

Resorna ministrica Sonja Davidović je u oktobru prošle godine prvo tvrdila kako će konkurs biti raspisan, da bi zatim, par mjeseci kasnije stiglo priznanje kako se cijeli program odgađa zbog pandemije.

Vlada Republike Srpske nije potpuno sigurna kako da sprovede ovaj program čiji je cilj da se spriječi dalji odliv stanovništva.

To je potvrdio i predsjednik Radovan Višković prilikom zasijedanja Narodne skupštine Republike Srpske krajem marta ove godine kada je rekao kako se pored gradnje novih kuća, planira i kupovina objekata u kojima niko ne stanuje.

To je sasvim suprotno od onoga što su iz Vlade na početku najavljivali, a to je pomoć u izgradnji novih objekata.

 CAPITAL: Dejan Tovilović

Preuzimanje dijelova teksta ili teksta u cjelini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.capital.ba
Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

    Komentari na članak: Svi mladi u Srpskoj mogu tražiti da im Vlada izgradi kuću

    1. Zana

      Moze pitanje kome se trebamo obraditi i gdje za izgradnju kuce..

    2. Mile

      Kad bude konkurs onda ukoliko ispunjavate uslove iy konkursa prijavljujete se Ministarstvu porodice i omladine

    3. Dragana

      Kome se obratiti i gde tacno za izgradnju kuce

    4. Trivun

      Ostaris dok vratis pare.

    5. Mladen

      Kome da se obratim za izgradnju kuce

    6. Muamera

      Kako mogu dobiti I ja izgradnju kuce imam troje maloljene dj jedno od njih Ima prob sa srcem treba na operaciju jedna ide u sk