Capital.ba

RAK umjesto za sve predlaže pomoć samo za elektronske medije

29.04.2020. / 17:05

SARAJEVO – Pred Savjetom ministara BiH uskoro bi trebala da se nađe Odluka kojom bi se dio elektronskih medija pomogao sa više od 640.000 KM u cilju ublažavanja negativanog uticaja epidemije virusa korona. Udruženje BH novinari podržava inicijativu, ali smatra da pomoć treba biti znatno veća, te da ona ne može biti selektivna, jer su osim elektronskih i drugi mediji pretrpjeli štetu, posebno štampa.

mediji pandemija

Regulatorna agencija za komunikacije (RAK) BiH izradila je Prijedlog odluke o korištenju dijela sredstava akumuliranog viška prihoda nad rashodima RAK-a.

“S obzirom na vanredno stanje koje je u BiH proglašeno usljed pandemije virusa korona, kao i činjenicu da je rad i položaj korisnika dozvola RAK-a, naročito korisnika dozvola za radijsko i televizijsko emitovanje putem zemaljske radiodifuzije znatno otežan, RAK predlaže donošenje predmetne Odluke kako bi se ublažio negativan uticaj epidemije na poslovanje i opstanak dijela korisnika dozvola u oblasti elektronskih medija i spriječilo eventualno otpuštanje radnika u ovoj oblasti”, naveli su u RAK-u.

Odlukom se odobrava korištenje neraspoređenog akumuliranog viška prihoda RAK-a u iznosu od 643.520 KM u cilju izmirenje obaveza radijskih i televizijskih stanica po osnovu naknade za korištenje radiofrekventnog spektra za 2020. godinu.

RAK kao razlog za predlaganje navedne Odluke navodi to što je položaj i rad realnog sektora znatno otežan, te je značajan pad prihoda medija po osnovu marketinga.

“Kako bi se, bar djelimično, ublažio negativan uticaj epidemije virusa korona na poslovanje i opstanak dijela korisnika dozvola u oblasti elektronskih medija, koji su realnim i pravovremenim izvještavanjem pokazali i dokazali svoju, itekako važnu ulogu u ovoj kriznoj situaciji te pomogli da se spriječi eventualno otpuštanje radnika u ovoj oblasti, predlaže se da se iz dijela neraspoređenog akumuliranog viška prihoda nad rashodima RAK-a utvrđenog na kraju 2018. godine izvrši izmirenje obaveza korisnika dozvola za radijsko emitovanje putem zemaljske radiodifuzije prema Budžetu institucija BiH, po osnovu naknade za korištenje radiofrekventnog spektra za 2020. godinu”, istaknuto je u obrazloženju Odluke.

Bivši direktor RTRS-a Draško Milinović predložen je za direktora RAK-a, potvrdio je prije pet dana ministar transporta i komunikacija u Savjetu ministara Vojin Mitrović. Trenutno je na čelu RAK-a Predrag Kovač.

Inače, neraspoređeni akumulirani višak prihoda nad rashodima RAK-a na kraju 2018. godine iznosio je 3.632.372 KM.

Konsultacije o navedenoj Odluci traju do 7. maja, nakon čega bi trebala da se nađe pred Savjetom ministara BiH.

Podsjećamo, polovinom ovog mjeseca Savjet RAK-a naložio je RAK-u da inicira proceduru donošenja navedene Odluke Savjeta ministara BiH.

RAK je tada izmijenio Odluku o visini stope i vrijednosti boda za obračun godišnje naknade za dozvole što će umanjiti rashode korisnika dozvola u emitovanju za iznos od oko 185.000 KM. Rok plaćanja obračunate godišnje naknade prolongiran je do 30. septembra ove godine. 

Generalni sekretar Udruženja BH novinari Borka Rudić kaže za CAPITAL da treba da postoji jedinstven fond za pomoć svim medijima.

“Ne treba da se razdvajaju elektronski mediji od štampe i online portala i da se stavljaju u neravnopravan položaj. Svaka vrsta pomoći i napori koje je učinio RAK su za pohvalu, a Savjet ministara bi trebalo da uvaži njihovu inicijativu i da to proširi na formiranje fonda za pomoć medijima koji bi bio nezavisan i koji neće dovoditi u neravnopravan položaj bilo koji medij”, istakla je Rudićeva.

Dodala je da je Udruženje BH novinari 18. marta poslalo dopis Savjetu ministara u kojem je tražena finansijska podrška medijima.

“Vlade u BiH su donosile mjere za pomoć privrednim subjektima u kojima nema medija i više puta smo tražili da vlasti pomognu medijima. Nažalost, niko se nije odazvao. Sada smo u fazi pripreme ankete kako bi procijenili štetu u medijima i zatim ćemo uputiti zvaničan zahtjev za formiranje fonda. Novca ima, prošle godine bila je donesena odluka za podršku medijima i sektoru telekomunikacija i koliko znamo više od šest miliona maraka nije potrošeno i mogli bi to da preusmjere sada za podršku medijima”, istakla je Rudićeva.

Podršku elektronskim medijima je ocijenila važnom dodajući da se treba uzeti u obzir da je najveću štetu pretrpjela štampa i da bi bilo nepravedno da samo jedan dio medija dobije pomoć.

CAPITAL: Svjetlana Šurlan

Preuzimanje dijelova teksta ili teksta u cjelini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.capital.ba
Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!