Capital.ba

RAK pokušava da izbaci TRION TEL sa tržišta telekomunikacija Republike Srpske

23.06.2021. / 15:42

BANJALUKA – Firma TRION TEL iz Banje Luke kažnjena je ekspresno od strane Regulatorne agencije za komunikacije BiH najvećom propisanom kaznom zbog puštanja u rad javne elektronske komunikacione mreže „bez potrebnih dozvola”, iako TRION TEL svoje usluge iz oblasti telekomunikacija pruža na telekomunikacionoj mreži izgrađenoj na način kako su istu gradili, a i u ovom trenutku grade, dominantni operator Mtel i sva njegova povezana pravna lica, a i drugi pružaoci telekomunikacionih usluga na području grada Banja Luka, tvrde u kompaniji TRION TEL.

trion tel

Foto: Pixabax/Trion tel

Nakon Rješenja RAK-a od 18. juna, kojim su izrečene izvršne mjere prema TRION TEL-u, iz te kompanije su saopštili da je skandalozno da TRION TEL bude jedini operator koji je kažnjen zabranom rada od tri mjeseca od strane RAK-a, jer u ovom trenutku brzina rješavanja legalizacije mreže isključivo zavisi od institucija Grada Banja Luka.

“Upravo zbog ove činjenice kao dokaz koliko se RAK ponaša diskriminatorski, TRION TEL objavljuje javno dopis Grada Banja Luka iz koga se jasno vidi da niti jedan operator nije legalizovao svoju mrežu izgrađenu na osnovu ugovora sa Gradom, što znači da je RAK po istom principu morao da obustavi rad na tri mjeseca i svim ostalim operatorima, a tada veliki broj stanovnika Banja Luke ne bi imao kablovsku televiziju i Internet”, naveli su.

TRION TEL obavještava sve građane Bosne i Hercegovine da je “na djelu pokušaj egzekucije i uništavanja ove kompanije na inicijativu Mtel-a, a koju sprovodi RAK”.

“Sve ovo događa se u trenutku kada mediji ukazuju da Mtel na teritoriji Republike Srpske ima totalni monopol i nema konkurenciju, jer je kupio sve kablovske operatore osim TRION TEL-a, zbog čega je jasno da je na djelu pokušaj da se zaustavi investiranje u izgradnju najmodernije infrastrukture i tako onemogući raznovrstan servis i bolja usluga građanima”, ističu iz TRION TEL-a.

Dodaju da javnost mora biti upoznata sa činjenicom da je TRION TEL u građenju optičke infrastrukture postupio kao i ostali operatori koji pružaju telekomunikacione usluge, a da je RAK kaznio i ugrozio opstanak samo ovoj kompaniji.

“RAK je donio odluke ignorišući činjenice da je nastupila zastara izricanja bilo kakvih sankcija po pravilima RAK-a, jer je apsolutni rok dvije godine, a mreža Trion Tel-a postoji znatno duže. Rad mreže o kojoj su odlučivali nije nezakonit, jer Zakon o legalizaciji kaže da, dok traje postupak legalizacije, objekat privremeno može da se koristi. Zbog toga kompanija TRION TEL  javno postavlja pitanje zašto je RAK zasnovao svoje odluke na netransparentnoj i diskriminatorskoj osnovi, štiteći interese isključivo korisnika jednog dominantnog operatora i njegovih povezanih pravnih lica?”, naveli su u TRION TEL-u.

Dodaju da je takvim postupanjem TRION TEL-u nanesena velika materijalna šteta, zbog čega će kompanija preduzeti sve potrebne pravne radnje i nadležnoj inspekciji prijaviti RAK BiH, na čelu sa generalnim direktorom Draškom Milinovićem.

“Kompanija TRION TEL ne zasniva svoje poslovanje postupajući protivno zakonima, niti protivno Zakonu o komunikacijama BIH, niti bilo kojim podzakonskim aktima. Telekomunikaciona mreža putem koje Trion Tel pruža usluge svojim korisnicima izgrađena je uz striktno poštovanje svih standarda iz oblasti projektovanja, građenja i instalacija, rada i održavanja takvih mreža. Smatramo da je važno da informišemo javnost da RAK BiH, na čelu sa generalnim direktorom Draškom Milinovićem, donosi odluke selektivno, dovodeći u zabludu korisnike usluga TRION TEL-a i nanoseći direktnu štetu finansijskom poslovanju, kao i imidžu kompanije, zbog čega će kompanija preduzeti adekvatne pravne mjere. Pošto RAK ne postupa po službenoj dužnosti i ingerencijama koje ima, podnijeće zvanično prijavu protiv Mtel-a i njegovih povezanih pravnih lica koji nemaju legalne mreže u mnogim dijelovima Bosne i Hercegovine. Tada će se na djelu vidjeti da li će RAK na tri mjeseca zabraniti rad Mtel-u kao i TRION TEL-u, jer imaju mrežu sa istom pravnom situacijom zbog koje je TRION TEL sankcionisan”, naglašavaju u TRION TEL-u.

U saopštenju na kraju navode da će se TRION TEL obratiti i Upravnom inspektoratu Ministarstva pravde BiH zbog nepravilne primjene odredbi Zakona o upravnom postupku, kojom je direktno ugrožen opstanak kompanije TRION TEL Banja Luka.

RAK - Trion Tel

RAK - Trion Tel

PR

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!