Capital.ba

Uprava “Krajinapetrola” duboko podijeljena oko preuzimanja

24.01.2020. / 15:36

BANJALUKA – Članovi uprave “Krajinapetrola” duboko su podijeljeni kada je u pitanju preuzimanje preostalih akcija od kompanije “Nes”, a iza koje stoji Nedeljko Kesić, bivši direktor “Hidroelektrana na Vrbasu”, prenosi portal CAPITAL.

krajinapetrola

Podsjećamo, “Nes” je kupovinom akcija stekao preko 30 odsto udjela u ovom preduzeću nakon čega je dostavio ponudu za preuzimanje, a koja je dobila negativno mišljenje uprave, iako je uprava pozitivno ocijenila Kesićeve planove po pitanju širenja poslovne mreže i otvaranja novih radnih mjesta.

To je zbunilo i Komisiju za hartije od vrijednosti koja je od članova uprave tražila da se još jednom, ovaj puta detaljno i pojedinačno izjasne o ponuđenoj cijeni i ponudi za preuzimanje.

Iako je “Nes” ponudio 0,81 KM po akciji, a što je daleko iznad prosječne cijene sa kojom se trgovalo na berzi (0,61 KM) Mirko Marčeta, predsjednik Upravnog odbora je ocijenio kako ponuđena cijena ne predstavlja fer vrijednost.

Sa njim se složio i Davor Knez, član UO koji je ocijenio kako cijena ne odgovara realnoj vrijednosti ako se uzme u obzir imovinski i prinosni položaj, procjene budućih kretanja, ugovoreni poslovi i položaj u odnosu na konkurente.

Velibor Maksimović, takođe član UO je istakao da cijena nije fer jer se očekuje bolje poslovanje preduzeća te napomenuo da je usvojena i dividendna politika.

Sa druge strane, Milan Dujaković je istakao da cijena odgovara vrijednosti akcija a sa čim se složio i Milovan Bajić, direktor preduzeća.

Prema Dujakovićevom mišljenju “Krajinapetrol” ne iskazuje visoku profitabilnost u odnosu na investirani kapital, a neriješena imovinsko pravna pitanja dodatno dovode u pitanje stvarnu vrijednost imovine.

Iskazana cijena u ponudi predstavlja znatno višu cijenu od one kojom se trgovalo ne samo u posljednjih šest mjeseci nego i u posljednjih nekoliko godina”, naveo je Dujaković.

Jovo Vojnović, član UO je istakao da se s obzirom na njegovo iskustvo ne može izjasniti o cijeni.

Upravni odbor ostao je podijeljen i oko ponude za preuzimanje. Dok su Bajić i Đukanović dali pozitivno mišljenje, Marčeta, Vojnović, Knez i Maksimović su imali negativan stav po ovom pitanju.

Marčeta je rekao kako Akcijski fond RS i Fond za restituciju RS žele i dalje da ostanu akcionari “Krajinapetrola”, a Maksimović koji je takođe bio protiv je kazao da i “PREF” želi da ostane akcionar.

Kompletno dodatno izjašnjenje uprave “Krajinapetrola” možete pogledati OVDJE.

CAPITAL: Dejan Tovilović

Preuzimanje dijelova teksta ili teksta u cjelini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.capital.ba
Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

    Komentari na članak: Uprava “Krajinapetrola” duboko podijeljena oko preuzimanja

    1. Magistar

      Znaci, srpska posla ! S obzirom na malo iskustvo ne moze se izjasniti o cijeni, ali s obzirom na malo iskustvo moze biti clan upravnog odbora, imati sluzbeno auto i vozaca, jesti po restoranima na potpis, imati karticu od firme za reprezentaciju, placen telefon i jos dvije i po milje na racun mjesecno. Pa bolje je da ne das nikakvu izjavu nego da to izjavis ko clan UO..

      • komentator

        Dotični je inače penzioner i zaista nema iskustva u ovoj oblasti, jer je prosvetni radnik i pjesnik. Glavna (i jedina) referenca je dalja rodbinska veza sa …. i neupitna lojalnost, ali to se valjda podrazumijeva :(

    2. Boško Mandić

      Ha, Nedeljko Kesić, udbaš, sklonio se u Krajina petrol pa u HE Vrbas. Odakle ti pare za kupovinu? Prvo bi trebalo ispitati porijeklo imovine ovakvih “preduzetnika” pa tek onda, po dobijanju pozitivnog stava “organa za borbu protiv mita i korupcije”, dozvoliti kupovinu navedenih akcija. Ovo se ne odnosi samo na navedenu osobu već i na mnoge do sada “neprovjerene” kupovine a i buduće!

    3. Radnik ministarstva

      Savanović: Đokić je više puta upozoren da narušava ugled partije
      Politika Autor: Srpskainfo 25.01.2020. 13:05

      Foto: Dejan Božić/RAS Srbija

      Predsjednik Regionalnog odbora Izborne jedinice 3 – Krajina, član Glavnog i Izvršnog odbora SP i bivši ministar rada i boračko invalidske zaštite Milenko Savanović istakao je da je na sjednicama Izvršnog odbora, Glavnog odbora, Regionalnog odbora, više puta upozoravao na loše pojave koje štete Socijalističkoj partiji, a čiji je nosilac predsjednik SP Petar Đokic.
      – Partija i javnost Republike Srpske se već duže vrijeme bave Petrom Đokićem i njegovim lošim radom u ministarstvu energetike. Afere sa koncesionom naknadom u Stanarima, sumnjiva diploma, neplaćanje doprinosa, davanje koncesije u Hercegovini pripadniku mudzahedinske brigade i druge afere, dovele su ugled Socijalističke partije i Vlade Republike Srpske na nizak nivo u javnosti Republike ali i šire. I pored ozbiljnih upozorenja da je on nosilac negativnih pojava, on se okrenuo protiv onih koji su ga upozoravali na to što radi. Klasična zamjena teza. Po cijenu da i dalje radi to što radi i da ostane na vlasti, Đokić zloupotrebljava organe partije i časne članove Glavnog odbora. Svi koji stanu u zaštitu nosioca negativnih pojava su protiv programskih načela i kongresnih dokumenata Socijalističke partije – istakao je Milenko Savanovic.

      • Upućen

        Sram ga bilo. Neki ministar a pretvorio ministarstvo u jebarnik. Povalio sve sto valja… kvarni kepec

        • Ja

          Mislis na ministra Savanovica? Ili na koga?