Capital.ba

Nakon „Alumine“, Pravobranilaštvo RS i u FG „Birač“

29.08.2018. / 15:40

BANJALUKA – Poresku upravu Republike Srpske u Odboru povjerilaca Fabrike glinice „Birač“ ubuduće će, umjesto radnika PURS, zastupati Pravobranilaštvo RS, saznaje portal CAPITAL.

Odluku u preuzimanju članstva u Odboru povjerilaca Fabrike glinice „Birač“ Pravobranilaštvo je krajem prošle sedmice uputilo Okružnom privrednom sudu u Bijeljni, a u njoj je navedeno da će novi član Odbora biti stručni saradanik u Pravobranilaštvu Milan Bastah, umjesto dosadašnjeg člana Dragana Božovića iz PURS.

Odlukom, koju je 23. avgusta  donio pravobranilac RS, precizirano je da će Bastah mijenjati glavnog pravobranioca u zastupanju Poreske uprave u ovom stečajnom postupku te da je dužan obavještavati pravobranioca i direktora nadležnog područnog centra Poreske uprave o svim ročištima i preduzetim radnjama.

Pravobranilac RS Milimir Govedarica potvrdio je danas za CAPITAL da je donesena odluka da Pravobranilaštvo zastupa PURS u ovom, ali i brojnim drugim predmetima. Istakao je da je to u skladu sa propisima, jer je zakonska obaveza Pravobranilaštva da zastupa ili da ovlasti nekoga da to čini umjesto njih.

„Poresku upravu su do sada u svim stečajnim i likvidacionim postupcima zastupali njeni zaposleni na osnovu ovlaštenja pravobranioca. Međutim, unazad nekoliko mjeseci mi smo počeli da preuzimamo zastupanje Poreske uprave u određenim predmetima. Prvo smo u Područnom centru Banjaluka preuzeli između 30 i 40 premeta, a sada smo, u dogovoru sa Poreskom upravom, krenuli i po drugim centrima“, rekao je Govedarica i dodao da Pravobranilaštvo preuzima još 20-ak predmeta na području Zvornika i Bijeljine.

Tvrdi da su ekonomičnost i efikasnost i zaštita imovine RS osnovni razlozi zbog kojeg je  Pravobranilaštvo počelo da preuzima ovaj posao.

„Dešavalo se u Područnom centru u Banjaluci da samo dvije osobe zastupaju PURS u 150 stečajeva i likvidacija“, kazao je Govedarica.

Pravobranilaštvo RS nedavno je dobilo i svog predstavnika u Upravnom odboru „Alumine“, kćerke firme FG „Birač“. Stečajni upravnik RS Lazo Đurđević imenovao je Govedaricu za člana UO „Alumine“, o čemu je CAPITAL već pisao.

CAPIATAL: M. Čigoja

Preuzimanje dijelova teksta ili teksta u cjelini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.capital.ba
Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

    Komentari na članak: Nakon „Alumine“, Pravobranilaštvo RS i u FG „Birač“

    1. Zakon

      Ovi kradu. Ali za sve je kriv Odbor povjerilaca jer ne čini NIŠTA .

    2. Lazo

      Sta radi Sonja u odboru povjerilaca!?

      • sindikat

        To pitajte Lazu Djurdjevica koji je drži tamo. sve je ona orgnaizovala sa litvancima, Lazo to zna….Prisan je to odnos izgleda…

        • Dahije

          Cuvaju jedno drugo jer su svasta radili na stetu fabrike. Sonja je odgovorna za propast fabrike a Lazo za dodatnu stetu

          • Djoko

            Nije sam Lazo krivac za sadasnju propast Alumine. Sta ce jadan, rekao mu Veliki Sef da postavi Motiku da krade i on morao ispuniti. Sad je problem koji sa njim niko nece da podijeli. Posao ne ide, fabrika ide nizbrdo a Lazo se jede a vjerovatno ce i smrsati jer ga Matic vise ne voda na naviknute ruckove a Motika misli da ima zaledjinu do potpunog unistenja fabrike dok poltroncici okolo shene jer Boze, imaju neke pozicijice koje im imponuju a nisu svjesni da ce potrositi kredibilitet i mjesta u buducem upravljanju fabrikom.

    3. BRAVO

      BRAVO PRAVOBRANIOCE, KONACNO IMAMO COVJEKA KOJI ZNA KAKO DA SE RADI. DOSTA JE ONA KRIMINALNA BANDA ZORANA STEVANOVICA I GOCIJA PAVLOVICA MESETARILA

      • Re

        Jesi siguran u to sto pises? Sacekaj malo, pa ces vidjeti ko je ciji!