Capital.ba

„Banka Srpske“: VSTS da se pozabavi radom sudija

23.02.2021. / 12:30

BANJALUKA – Informacija o sporovima „Banke Srpske“, u kojoj je stečajni upravnik Goran Radivojac iznio niz optužbi na račun sudija koji vode parnične postupke ove banke, biće proslijeđena Visokom sudskom i tužilačkom savjetu (VSTS) BiH, odlučio je Odbor povjerilaca „Banke Srpske“.

banka srpske

Foto: Capital.ba

CAPITAL je prošle sedmice objavio da je stečajni upravnik „Banke Srpske“ Goran Radivojac u informaciji koju je pripremio za Odbor povjerilaca oštro kritikovao rad sudija navodeći da zbog njihovog nemara i nezakonitog postupanja trpe povjerioci banke, ali i on i stečajni sudija jer svakodnevno dobijaju upite, pa čak i prijetnje nezadovoljnih povjerilaca koji godinama ne mogu da dođu do svog novca.

Ovu informaciju juče je razmatrao Odbor povjerilaca banke te donio odluku da o ovom problemu upozna i VSTS.

„Odbor povjerilaca jednoglasno donosi odluku da se informacija o sporovima koje vode sudovi, vezano za stečajni postupak „Banke Srpske“, dostavi VSTS-u u pogledu informisanja o dužini trajanja sudskih postupaka u odnosu na zakonom propisane rokove i sa zahtjevom da VSTS postupi u skladu sa svojim nadležnostima“, navedeno je u odluci Odbora povjerilaca, koja je u posjedu CAPITAL-a.

Odbor povjerilaca je donio odluku i da se banka još jednom obrati sudovima sa zahtjevom da u što kraćem roku okončaju postupke koji se vode zbog osporenih potraživanja kao i da im sudovi dostave pismenu informaciju u kojem roku bi ti sporovi mogli da budu završeni.

Nema diobe dok sporovi ne budu okončani

Donesena je odluka i da se informacija o potrebi hitnog rješavanja postupaka u kojima je banka jedna od stranaka uputi i Vrhovnom sudu Republike Srpske.

Zaključeno je i da nema diobe novca povjeriocima sve dok ovi sporovi ne budu okončani.banka srpske

U informaciji koju je pripremio za Odbor povjerilaca stečajni upravnik je, između ostalog, naveo da pojedine sudije Okružnog privrednog suda u Banjaluci mjesecima ne zakazuju rasprave u postupcima koje banka vodi, da ih odgađaju bez valjanog razloga, ali i da im mjeseci trebaju da nakon glavne rasprave donesu presudu iako je zakonom propisano da se presuda donosi u roku od mjesec dana nakon glavne rasprave.

Riječ je o milionski vrijednim postupcima koje su protiv banke pokrenuli povjerioci, mahom državna preduzeća, a kojima su osporena potraživanja. Završetak tih sporova bitan je jer banka ne može namiriti povjerioce kojima je priznala potraživanja dok se ne riješe ovi postupci.

Radivojac je, između ostalog, naveo da sudije rasprave odgađaju „zbog umora daktilografa“, da ročišta traju kratko jer sudije idu na druga ročišta, što smatra nedopustivim. Posebne zamjerke imao je na rad predsjednika Okružnog privrednog suda Banjaluka Asmira Koričića za kojeg je naveo da je sam sebi dodijelio određene predmete te da je donosio različite presude u istim sporovima, koje je kasnije Viši privredni sud pobijao.

 

CAPITAL: Marina Čigoja Ljubojević

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!