Capital.ba

Radivojac: Nezakonitim radom sudije sprečavaju namirenje povjerilaca „Banke Srpske“

19.02.2021. / 14:52

BANJALUKA – Stečajni upravnik „Banke Srpske“ Goran Radivojac oštro je kritikovao rad sudija koji vode parnične postupke ove banke navodeći da zbog njihovog nemara i nezakonitog postupanja trpe povjerioci banke, ali i on i stečajni sudija jer svakodnevno dobijaju upite, pa čak i prijetnje nezadovoljnih povjerilaca koji godinama ne mogu da dođu do svog novca.

sudije

Foto: Buka

U informaciji koju je pripremio za Odbor povjerilaca, a u koju je CAPITAL imao uvid, Radivojac je naveo da pojedine sudije Okružnog privrednog suda u Banjaluci mjesecima ne zakazuju rasprave u postupcima koje banka vodi, da ih odgađaju bez valjanog razloga, ali i da im mjeseci trebaju da nakon glavne rasprave donesu presudu iako je zakonom propisano da se presuda donosi u roku od mjesec dana nakon glavne rasprave.

Radi se o milionski vrijednim postupcima koje su protiv banke pokrenuli povjerioci, mahom državna preduzeća, a kojima su osporena potraživanja. Završetak tih sporova bitan je jer banka ne može namiriti povjerioce kojima je priznala potraživanja dok se ne riješe ovi postupci.

Radivojac je, između ostalog, naveo da sudije rasprave odgađaju „zbog umora daktilografa“, da ročišta traju kratko jer sudije idu na druga ročišta, što smatra nedopustivim.

U pojedinim sporovima pripremna ročišta su zakazana tek nakon godinu dana i mnogobrojnih urgencija i dopisa predsjedniku suda. Takav slučaj je sa sporom sa Ukio bankom od kojeg umnogome zavisi namirenje povjerilaca, s obzirom na to da se radi o jednom od većih sporova koje Banka Srpske vodi.

Slična situacija je i u sporu sa Investiciono-razvojnom bankom (IRB), koji je takođe bitan za namirenje povjerilaca, a izrada provostepene presude se čekala čitavih 10 mjeseci.

Radivojac je naveo da je banka u više navrata zahtijevala i molila sudiju da napiše presudu upozoravajući na zakonske rokove, ali da je odgovor bio da sudija ima mnogo predmeta, da je dobila najteže predmete i da se presuda ne može brzo izraditi.

„Rukovodilac pravne službe banke je obaviješten da je sudija Staša Tomić, koja vodi ovaj predmet, već pod kaznom Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTS) BiH upravo zbog neblagovremenog pisanja pismenih otpravki presude“, navedeno je u informaciji.

Dodao je da ista sudija vodi i milionski spor sa „Autoputevima RS“ i da je prije dvije godine donijela presudu koja je nesprovodiva, a koju do danas nije ispravila. Zbog toga je banka predsjedniku suda uputila žalbu na rad ove sudije.

„To je rad pojedinih sudija, ali se zahtjevi, pritužbe i razna negodovanja, nažalost, ispostavljaju stečajnom upravniku ili stečajnom sudiji, koji sa ovakvim neradom pojedinih sudija nemaju nikakve veze, a trpe neosnovane, što uvrede, što prijetnje“, naveo je Radivojac.

Posebne zamjerke ima na rad predsjednika Okružnog privrednog suda Banjaluka Asmira Koričića za kojeg je naveo da je sam sebi dodijelio određene predmete te da je donosio različite presude u istim sporovima, koje je kasnije Viši privredni sud pobijao.

Ukazao je na moguće zloupotrebe na osnovu kojih su tužbe preduzeća iz sistema „Elektroprivrede RS“ dodijeljene upravo predsjedniku suda na postupanje.

„Predsjednik suda je zloupotrijebio svoj položaj, sebi dodjeljivao predmete po nahođenju. Vrlo je simtpomatično da je u tri, od četiri predmeta, predsjednik suda donio potpuno identičnu odluku i odbio tužbu i te presude je potvrdio i Viši privredni sud, dok je u četvrtom predmetu, potpuno identičnim sa ova tri, uvažio tužbu,“, naveo je Radivojac i dodao da je tu presudu osporio Viši privredni sud

„U ovoj informaciji, u par slučajeva koje smo obradili, vidljivo je da postupajuće sudije, na čelu sa predsjednikom suda, drastično krše zakonske propise, bespotrebno odugovlače postupke i time direktno utiču na nemogućnost završetka stečajnog postupka, jer po osporenim potraživanjima stečajni upravnik mora rezervisati novac do visine vrijednosti u tim postupcima, a sve do pravosnažnog okončanja tih predmeta“, naveo je Radivojac.

Iz toga je, kaže, jasno da stečajni upravnik, kao ni stečajni sudija, ne mogu donijeti odluku o barem djelimičnoj raspodjeli sredstava povjeriocima banke.

CAPITAL je ranije objavio da je stečajni sudija Banke Srpske dobio prijeteće pismo nezadovoljnog povjerioca jer ne može da dođe do svog novca koji je godinama blokiran u ovoj propaloj banci.

CAPITAL: Marina Čigoja Ljubojević

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!