Capital.ba

Zaustavljen trend rasta nezaposlenosti

13.01.2016. / 15:41

savjet ministara bihSARAJEVO, Savjet ministara BiH usvojio je Izvještaj Ministarstva civilnih poslova o evaluaciji sprovođenja Strategije zapošljavanja u BiH 2010-2014. za period 2013-2014. godine, prema kojem je konačno zaustavljen trend rasta registrovane nezaposlenosti koji je bio prisutan na tržištu rada u BiH u posljednjih pet godina.

Broj zaposlenih u 2014. godini konstantno je u porastu na mjesečnom i na godišnjem nivou, saopšteno je iz Savjeta ministara BiH.

U saopštenju se napominje da će na pripremi nove strategije zapošljavanja za period od 2016. do 2020. godine raditi Ministarstvo civilnih poslova BiH u saradnji sa ustavno nadležnim institucijama da bi se sistemski utvrdile mjere za unapređenje procesa zapošljavanja u BiH.

U BiH je utrošeno oko 103 miliona KM u 2013. i 2014. godini na realizaciju aktivnih politika zapošljavanja i posredovanja u zapošljavanju za oko 59.000 nezaposlenih, uključujući programe zapošljavanja, samozapošljavanja, obuka, informisanja i drugih usluga u ovoj oblasti.

Savjet ministara BiH utvrdio je danas i Prijedlog osnova za vođenje pregovora o Dodatnom protokolu pet Sporazuma o izmjeni i pristupanju Centralnoevropskom sporazumu o slobodnoj trgovini uz korekcije na sjednici s ciljem daljeg rasta međusobne trgovine.

Dodatnim protokolom stvara se obavezujući pravni okvir za pojednostavljenje procedura carinjenja i inspekcijskog nadzora u prekograničnom prometu i razmjeni podataka između država potpisnica sporazuma “CEFTA 2006”.

Savjet ministara BiH je, na prijedlog Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa, donio Odluku o davanju ovlaštenja Federalnom agromediteranskom zavodu u Mostaru za obavljanje analiza radi službenog ispitivanja kvaliteta mineralnih đubriva u prelaznom periodu do 31. decembra 2017. godine jer ispunjava potrebne uslove.

Nakon ovog roka Zavod ili druga laboratorija moći će obavljati analize radi službenog ispitivanja kvaliteta mineralnih đubriva samo za parametre po akreditovanim metodama Instituta za akreditovanje BiH /Bata/ u skladu sa važećim standardima.

Ova odluka donesena je u skladu sa Zakonom o mineralnim đubrivima i Pravilnikom o uslovima koje moraju ispunjavati ovlaštene laboratorije za ispitivanje kvaliteta mineralnih đubriva.

Savjet ministara BiH primio je k znanju Informaciju Ministarstva finansija i trezora o sprovođenju Aneksa C Sporazuma o pitanjima sukcesije, kojim se reguliše pitanje raspodjele finansijske aktive i pasive bivše SFRJ.

BiH je u 2014. godini od sprovođenja Aneksa C Sporazuma o pitanjima sukcesije ostvarila priliv od 4.371.648 evra i 1.645.091 dolara ili ukupno 11.088.240 KM.

Ovlašteni predstavnik BiH u Zajedničkom odboru država nasljednica za Aneks C Sporazuma o pitanjima sukcesije bivše SFRJ zadužen je da preduzme neophodne radnje u zaštiti interesa BiH u postupku stečaja nad Beogradskom bankom IBU /Nicosia/, kao i u zaštiti interesa BiH u rješavanju neriješenih dugova bivše SFRJ.

Savjet ministara BiH zadužio je Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa da nastavi započete aktivnosti radi nastavka procedure i zaključivanja Protokola o osnivanju i radu nacionalne kancelarije Stalne radne grupe za regionalni ruralni razvoj zemalja jugoistočne Evrope u BiH.

Sjedište kancelarije Stalne radne grupe za regionalni ruralni razvoj zemalja jugoistočne Evrope naknadno će biti određen, vodeći računa o najboljim uslovima za njegov rad.

Zaključivanje ovog protokola doprinijeće razvoju poljoprivredne politike u BiH i boljoj regionalnoj saradnji u ovoj oblasti, čime bi BiH obezbijedila ispunjavanje jednog od uslova na putu ka evropskim integracijama.

Savjet ministara BiH usvojio je i izvještaj Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa o realizaciji Mape puta s ciljem stvaranja uslova za izvoz proizvoda životinjskog i biljnog porijekla.

To ministarstvo zaduženo je da, u saradnji sa svim nadležnim institucijama u lancu bezbjednosti hrane entiteta, kantona i distrikta Brčko intenzivira realizaciju aktivnosti Mape puta koje su označene kao prioritetne.

Riječ je o aktivnostima koje se preduzimaju u pripremi i usaglašavanju prijedloga izmjena i dopuna Zakona o hrani, Zakona o veterinarstvu i Zakona o poljoprivredi, prehrani i ruralnom razvoju.

Mapa puta sadrži 13 aktivnosti koje treba da provedu nadležne institucije u lancu bezbjednosti hrane BiH, entiteta, kantona i distrikta Brčko. Srna

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!