Capital.ba

Merkel dobitnica prestižne međunarodne “Medalje četiri slobode”

06.01.2016. / 13:53

merkelBERLIN, Njemačka kancelarka Angela Merkel dobitnica je ovogodišnje prestižne međunarodne medalje za slobodu koju tradicionalno dodjeljuje američko-holandska Fondacija „Roosevelt“.

Direktor Fondacije Han Polman je istakao da je kancelarka Merkel protekle godine pokazala zapaženo „moralno liderstvo“ u Njemačkoj i pokazala veliku odlučnost u rješavanju kriza u Evropi.

Najavio je da će nagrada „Medalja četiri slobode“ (Four Freedoms Medal) Merkelovoj biti uručena na ceremoniji koja će biti održana 21. aprila u sjedištu Fondacije u holandskom gradu Middelburgu.

U saopštenju Fondacije se navodi da je Merkel izabrana za dobitnicu priznanja zbog uloge u rješavanju finansijske i migrantske krize u Evropi, za njenu ulogu u prevazilaženju ukrajinske krize i za moralno liderstvo koje je pokazala kao čelnica njemačke vlade.

Fondacija „Roosevelt“ osnovana je s ciljem očuvanja sloboda mišljenja, vjerovanja, savjesti i suživota o kojima je bivši američki predsjednik Franklin D. Roosevelt govorio u Kongresu 1941. godine. Nagrada „Medalja četiri slobode“ se dodjeljuje svake godine od 1982. godine i to naizmjenično jedne godine u New Yorku, a druge u Middelburgu.

Među ranijim dobitnicima ovog priznanja su i poznata imena Harry S. Truman, John F. Kennedy, kraljica Juliana, Jimmy Carter, Nelson Mandela, Malala Yusufzay i Kofi Annan. Agencije

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!