Capital.ba

Državna imovina izvor za veći budžet

08.08.2015. / 7:30

budzet1BEOGRAD, Mreža za restituciju u Srbiji podržala je juče zalaganje predsjednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića da se racionalnim i odgovornim gazdovanjem državnom imovinom umanje troškovi i povećaju budžetski prihodi.

Kako je navedeno u saopštenju Mreže za restituciju, premijer Vučić je juče iznio ključne razloge i ciljeve zašto je Srbiji neophodno umanjenje takozvane svačije i ničije, odnosno društvene i državne svojine.

“Jedan od ključnih razloga je da kao i u ostalim uređenim državama, država može da živi od ogovornih poreskih obveznika, koji plaćaju poreze na imovinu”, navedeno je u saopštenju, uz opasku da je u procesima takozvanih privatizacija u zadnjih 25 godina, taj proces u potpunosti izostao.

Samo u postupcima restitucije, do sada je preko 15.000 porodica započelo da donosi u republički budžet dugoročne, stabilne, održive i velike prihode od poreza.

Mreža za restituciju skrenula je pažnju da zbog neodgovornog, naslijeđenog sistema gazdovanja poljoprivrednim zemljištem u Srbiji, budžet Srbije gubi minimalno 200 miliona evra godišnje, a slično je i sa drugom dominantno nepopisanom imovinom u Republici Srbiji.

Pred Vladom Srbije je idealna prilika da u narednih nekoliko dana, usvajanjem Prijedloga Zakona o izmjenama zakona o restituciji, obezbjedi brže vraćanje poljoprivrednog zemljišta i prihode od poreza koji će višestruko prevazići prihode koji su se mogli ostvariti primjenom zakona o prodaji državnih vila.

Za razliku od na brzinu podmetnutog nacrta zakona o prodaji nepokretnostu u državnoj svojini, bez ikakve javne rasprave, nacrt Zakona o izmjenama zakona o restituciji je izradila radna grupa koju je još krajem prošle godine formirao Ministar pravde, a javna rasprava je okončana još 26. juna ove godine.

Izmjenama Zakona o restituciji, i ukidanjem neosnovanog ograničenja vraćanja objekata sa kojima gazduje problematično preduzeće DIPOS, do kraja godine bi se obezbjedili poreski i drugi prihodi veći od onih koji su bili mogući da je sporni zakon o prodaji određenih nepokretnosti u svojini RS stupio na snagu, navedeno je u saopštenju Mreže za restituciju. Tanjug

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!