Capital.ba

Najavljena nova ulaganja

13.07.2015. / 17:07

unicredit bankaSARAJEVO, Predstavnici Unikredit grupacije danas su tokom posjete Centralnoj banci BiH naglasili svoju posvećenost tržištu BiH i najavili nova ulaganja.

Predstavnici italijanske bankarske grupacije izrazili su zadovoljstvo rezultatima koje njihove banke postižu u BiH, naglasivši da uvijek postoji prostor za unapređenje saradnje.

U razgovoru sa guvernerom Centralne banke BiH Kemalom Kozarićem i saradnicima istaknuto je da će delegacija banke obaviti veći broj sastanaka sa predstavnicima privrede i vlasti radi ispitivanja potencijala za dalju ekspanziju saradnje.

Predstavnici Unikredit banke, koju predvodi generalni direktor Federiko Gizoni, naglasili su da postoji likvidnost na tržištu i institucije koje bi željele investirati, za šta je neophodna trajna stabilnost.

Jedna od tema današnjeg razgovora bila je i makroekonomsko okruženje u BiH, saopšteno je iz Centralne banke BiH.

Predstavnici Unikredit banke naglasili su da se model monetarne politike pod aranžmanom valutnog odbora pokazao kao izuzetno koristan jer je iz poslovanja eliminisan devizni rizik.

Kozarić je naglasio činjenicu da je uprkos visoko ocijenjenoj stabilnosti sektora u kome je kapitalizacija banaka visokih 17 odsto, rast kreditiranja izuzetno nizak i da se kreće oko četiri odsto.

“To je nedovoljno za neki ozbiljniji investicioni ciklus. Banke drže blizu milijardu evra iznad nivoa obavezne rezerve i bilo bi poželjno da se nađe način da se pokrene investicioni ciklus koji bi rezultirao novim radnim mjestima”, rekao je Kozarić, podsjetivši na najlošiji makroekonomski pokazatelj BiH nezaposlenost od 27,5 odsto.

Tokom razgovora pomenut je visok nivo nenaplativih kredita koji na nivou bankarskog sektora u BiH iznosi 14 odsto.

Kozarić je naglasio da će novi Zakon o bankama omogućiti lakše rješavanje ovog problema, te da u bliskoj budućnosti očekuje smanjenje ovog procenta. Srna

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!