Capital.ba

Vlada za 26,6 mil. KM kupila zgradu za predstavnike RS u Sarajevu!!!

17.02.2015. / 14:15

   – Vlada potpisala ugovor sa firmom „Megasan“ za zgradu od 9.077 kvadrata u Istočnom Sarajevu
   – Zgrada po principu „ključ u ruke“ će imati poslovni i reprezentativni dio
   – Kvadrat skuplji 550 KM od realne cijene ili za 4,4 miliona KM
   – U Budžetu RS nema stavke za kupovinu
   – Zgrada bila vlasništvo Tome Kovača vlasnika „Aleksandrije“
   – Prodavac zgrade firma „Megasa“ specijalizovana za pogrebne djelatnosti
   – Kupovinom zgrade omogućene velike uštede u Budžetu BiH iz džepa građana RS

BANJALUKA, Vlada Republike Srpske odlučila je potrošiti 26,6 miliona KM na kupovinu zgrade površine 9.077 kvadratnih metara u Istočnom Sarajevu za smještaj predstavnika Republike Srpske u institucijama BiH, otkriva poslovni portal CAPITAL.ba.zgrada

Kupoprodajni ugovor je potpisan 16. januara sa privatnom firmom „Megasan“ Pale, koja se prema registru preduzeća Republike Srpske pretežno bavi pogrebnim i pratećim djelatnostima.

Na javni poziv za kupovinu objekta raspisanog 29. septembra prošle godine prijavila su se dva ponuđača firma „Megasan“ d.o.o. Pale i „Marvel“ Istočno Sarajevo. „Marvel“ je odustao uz navode da zbog tehničkih problema nije u mogućnosti udovoljiti zahtjevima tražioca. Ugovor je o kupoprodaji je potpisan sa ponuđačem „Magasan“ Pale 16. januara 2015.godine“, navodi se u pisanom odgovoru Biroa za informisanje javnosti Vlade Republike Srpske na pitanja portala CAPITAL.ba.

Iz Vlade su potvrdili da cijena nepokretnosti koja se kupuje sa uračunatim porezom na dodatnu vrijednost iznosi 26.609.000 KM.

Prethodno je Služba za zajedničke poslove Vlade Republike Srpske bila zadužena da u ime Vlade Republike Srpske pregovara sa ponuđačem „Megasan“ o smanjenju cijene za ponuđeni objekat i 01.12.2014. godine ponuđač je dostavio korigovanu cijenu u iznosu 26.609.000 KM, što je u odnosu na prvobitnu ponudu razlika od 2.500.000 KM“, kažu u Vladi.

OBiro odgovor cijena i povrsinabjekat koji se nalazi u Ulici Vojvode Radomira Putnika bb, Bijelo Polje, Istočno Sarajevo, imaće poslovni i reprezentativni dio.

Ukupna neto površina kompletnog objekta je 9.077 m2, a Vladi će biti predat po sistemu „ključ u ruke“.

Prodavac je saglasan da promjenu namjene objekata izvrši u cjelosti o svom trošku i preda u posjed kupcu. Vlada se obavezuje da cijenu plati prodavcu „Megasun“ u roku od 30 dana od dana kada joj prodavac preda sledeće dokaze: pravosnažnu upotrebnu dozvolu za objekat, zemljišno-knjižne uloške, listove nepokretnosti i Izvod iz knjige uloženih ugovora o prodaji poslovnih zgrada, poslovnih prostorija i garaža u kojima nema upisanih tereta i ograničenja (osim ograničenja koje se odnosi na već zasnovano pravo službenosti na parceli označenoj kao k.č. br. 25/12 upisana u List nepokretnosti br. 93/1 k.o. Kasindo preko koje je dana 19.06.2013. godine upisana trajna službenost nesmetanog prolaza u korist k.č. br. 25/13) i u kojima je izvršen upis izgrađenog objekta i zapisnik o izvršenoj predaji u posjed objekta“, navodi se u dopisu iz Vlade RS.
Vlada se ugovorom obavezala da će isplatiti 26,6 miliona KM u roku od 30 dana od predaje posljednjeg dokaza kupcu.

Objekat pretplaćen 4,4, miliona KM?

Preračunato, kvadratni metar koštaće građane Republike Srpske blizu tri hiljade KM (2.931 KM), što je za oko 550 KM skuplje nego što su u istoj opštini kupovale poslovni prostor zajedničke institucije BiH. Savjet ministara BiH 11. februara usvojio odluku o kupovini, između ostalih, i objekta površine 407 metara kvadratnih u Istočnom Sarajevu za 997.370 KM (2.450 KM po kvadratu) za smještaj Agencije za prevenciju korupcije i Agencije za nadzor nad tržištem BiH.

Ukupno, Vlada će ugovoreni objekat platiti 4,4 miliona KM više nego institucije BiH, ne uzimajući u obzir da se radi o znatno većem objektu čime bi cijena po kvadratnom metru trebala biti niža.

Kupovina nije predviđena Budžetom RS za 2015.

Budzet RS 2015Nejasno je iz kojih izvora će Vlada izdvojiti 26,6 miliona KM, jer u Budžetu Republike Srpske za 2015. godinu pod stavkom „Izdaci za izgradnju i pribavljanje zgrada i objekata“ predviđen je iznos od tek 3.049.000 KM.

Cijena od 26,6 miliona KM nije konačna, ukoliko se Vlada odluči na kreditno zaduženje za kupovinu. Pored kamate, narednih godina za održavanje objekta biće potrebno izdvojiti znatna sredstva, od grijanja, troškova električne energije, telefonskih, komunalnih i ostalih usluga.

Troškovi smještaja predstavnika Republike Srpske u zajedničkim organima, plaća se iz Budžeta BiH. Kupovinom zgrade, izvršna vlast Republike Srpske omogućiće značajnu uštedu Budžetu BiH, a na teret građana Srpske.

 

Studentski dom Pale otvaranjeZgrada Tome Kovača

Firma „Megasan“ od koje se kupuje zgrada postala je poznata široj javnost kada je dobila 12 miliona KM vrijedan posao izgradnje Studentskog doma na Palama, kojeg je šest dana pred opšte izbore u BiH otvorio predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Prema informacijama CAPITAL-a, zgradu u Istočnom Sarajevu koju Vlada kupuje, firma „Megasan“ je neposredno pred potpisivanja, preuzela od Tome Kovača vlasnika kompanije „Aleksandrija“ iz Istočnog Sarajeva.

CAPITAL: Siniša Vukelić

 

Preuzimanje dijelova teksta ili teksta u cjelini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.capital.ba
Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

    Komentari na članak: Vlada za 26,6 mil. KM kupila zgradu za predstavnike RS u Sarajevu!!!

    1. marko

      Megasun je tkz firma tasna,masna,operi neregularne milione I jos nam glume ozbiljne poslovne ljude!?

    2. zoso

      Kupuju se preskupe bespotrebne zgrade a kreće se sa oporezivanjem naknada za rođenje djece, materinskog i dječijeg doplataka, naknada za opremu djeteta. (Sl gl 9 str. 9). Svaka čast gospodo tako se brane interesi naroda!
      Narod izumire, bježi iz zemlje a vi 26 mil u gluposti.

    3. Istocno sarajevo

      Gospoda vlada republike srpske kupili ste zgradu u istocnoj ilidzi preko megasun pale otetu od radnika penzionera i akcionara koji su radili u ad buducnost,aleksandrika komerc,aleksandrija nova i projekt invest vlasnistvo toma kovaca dug prema navedenim radnicima je 700 000 hiljada km “pozdrav za nasu vladu”

    4. Grobari

      Grobari “Megasun” prodaju grobarima RS-a preskupu, bespotrebnu i čak štetnu nekretninu. Al’ “šalu” na stranu. Kako je firma “Megasun” mogla da kupi takvu imovinu? Prema APIF-u, ta firma (JIB: 4402947830002) je imala: U 2013 prihod od 150.450, rashod od 42.446 (znači dobit: 108.004). Broj zaposlenih: JEDAN! Inače, podataka za 2012 i 2014 nema. Ko o ovoj priči prepozna još jedan slučaj “Grand trejd” (Mile Radišić) sam je kriv.

    5. Ime

      Sta jos treba da se dogodi da neko iz SNSD-a zavrsi u zatvoru?

    6. inspektor

      Zna li itko koliko ih se “ugradilo” u ovu cijenu i ko će prisiliti poslanike da sjede u toj zgradi umjesto u Sarajevu,u parlamentu?