Capital.ba

Pripreme za sjetvu pšenice

06.09.2014. / 19:41

poljoprivredaČAČAK, Na teritoriji čačanske opštine u toku su pripreme za sjetvu pšenice, čiji je rod zbog klimatskih uslova podbacio ove godine, kažu u poljoprivrednoj savjetodavnoj stručnoj službi Čačka. 

Prema riječima savjetodavca za ratarstvo Milana Damljanovića, razgovara se o vrstama sjemena i oglednim parcelama za predstojeću sjetvu.

“Prinos je ove godine bio lošiji nego proteklih godina, kvalitet zrna takođe, bilo je mnogo polijeganja zbog loših uticaja poplava”, naveo je on.

Prema njegovim riječima, glavna negativna karakteristika je sam kvalitet zrna.

Damljanović je izrazio očekivanje da će u narednoj sezoni biti bolji uslovi jer, kako je rekao, nauka nije svemoguća da predupredi katastrofalne vremenske prilike koje su učinile svoje.

Savjetodavac je dodao da su završene analize zemljišta na 3,5 hiljade uzoraka koje su poljoprivredni proizvođači donijeli u ovu službu zbog poplava koje su ih zadesile.

“Generalno gledano može se reći da je stanje azota u zemljištu na normalnom nivou, za ovo doba godine, evidentan je manjak fosfora , a kalijuma ima u zadovoljavajućim količinama”, precizirao je Damljanović i istakao da 40-50 odsto uzoraka sa čačanskog terena pokazuje nedostatak kreča u zemljištu, da su ona zakišeljena i da treba uraditi kalcifikaciju. Tanjug

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!