Capital.ba

BRIKS osniva alternativu Svjetskoj banci i MMF-u

10.07.2014. / 19:00

briksBRISEL, Članice organizacije “BRIKS” – Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južnoafrička Republika najavile su osnivanje alternativa Svjetskoj banci i Međunarodnom monetarnom fondu /MMF/, za koje smatraju da su previše pristrasni prema Evropi i SAD.

Ruski ministar finansija Anton Siluanov najavio je da će “Nova Razvojna banka”, koja će biti rival Svjetskoj banci, biti pokrenuta na samitu BRIKS-a u gradu Fortalezi naredne sedmice.

Prema njegovim riječima, sve je dogovoreno oko osnivanja banke sem pitanja gdje će biti sjedište.

On je istakao da se razmatraju dvije mogućnosti – Šangaj ili Nju Delhi.

Siluanov je naglasio da Moskva nije vršila pritisak da sjedište bude u Rusiji, ali će tražiti rukovodeće funkcije.

“Prema projektu, svaka od članica BRIKS-a će u narednih sedam godina dati 1,4 milijarde dolara u fondove banke, a određeno je da će maksimalni kapital biti 75 milijarde dolara”, izjavio je Siluanov, dodajući da će banka, uglavnom finansirati projekte infrastrukture.

Siluanov je istakao da će sve ostale zemlje, koje žele da uđu u članstvo “Nove Razvojne banke”, to moći da učine nakon što banka krene sa davanjem kredita, 2016. godine.

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!