Capital.ba

Sertić: Uskoro novi model ekonomske diplomatije

05.01.2014. / 15:12

serticBEOGRAD, Predsjednik Privredne komore Srbije (PKS) Željko Sertić očekuje da će u prvoj polovini 2014. godine biti poznat novi model srpske ekonomske diplomatije.    

Sertić je Tanjugu rekao da se o novom modelu predstavljanja srpske privrede u inostranstvu razgovara sa Ministarstvom spoljne i unutrašnje trgovine i Ministarstvom spoljnih poslova i da je Komora predložila da se primjeni austrijski model, koji se u Evropi pokazao kao jedan od najefikasnijih.

Suština je, kako je objasnio, da se formira posebna institucija ili organizacija koja bi objedinila sve aktivnosti, resurse i kadrovske potencijale svih koji su se u državi do sada bavili raznim vidovima ekonomske diplomatije.

Ta institucija bi se, kako navodi Sertić, bavila predstavljanjem i promovisanjem ekonomskih potencijala Srbije, privlačenjem stranih investicija i podrškom izvoznicima u nastupu van granica Srbije. Imala bi precizno definisane zadatke i mjerljive rezultate.

“Privredna komora je spremna da aktivno učestvuje i svoje iskustvo u ovim poslovima, stavi u funkciju organizacione i kadrovske izgradnje buduće institucije ili organizacije”, dodao je Tanjugov sagovornik.

Sertić očekuje da će do ljeta biti kreiran novi model ekonomske diplomatije i ukazuje na dva važna koraka u pripremi i izgradnji novog koncepta.

“Prvi je da se temeljno razmotre i na ekonomskoj mapi svijeta utvrde prioritetne destinacije za ekonomska predstavništva naše zemlje, a drugi, jednako važan – da se kadrovi koji budu u njima radili, unaprijed dobro pripreme, obuče, steknu potrebna znanja i vještine neophodne za  ljude koji će predstavljati ekonomiju Srbije u svijetu“, objasnio je on.

Predsjednik Sertić je rekao i da je PKS od 1. januara ukinula predstavništva u Zagrebu i Podgorici, i da je cilj komore da ima manje predstavništava koja će biti efikasnija.

“Predstavništva u Podgorici i Zagrebu ne rade od 1. januara, jer sve usluge na tim tržištima možemo da pružamo iz Srbije”, objasnio je on i dodao da će PKS ostati prisutna na tim tržištima i nastaviti regionalnu saradnju sa partnerima. Tanjug

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!