Capital.ba

Ekonomska diplomatija BiH stala u pet rečenica MIP-a

26.01.2021. / 11:52

SARAJEVO – Ekonomska diplomatija u BiH ne postoji, a očigledno i ne pokušava da se razvije, što dokazuje i nacrt Izvještaja o radu Ministarstva inostranih poslova (MIP) BiH za 2020. godinu gdje je toj važnoj oblasti posvećeno tek pet rečenica, otkriva portal CAPITAL.

Bisera Turković (Foto: MIP BiH)

Rad MIP-a u prošloj godini, kada su imali budžet od preko 53 miliona maraka, stao je na svega 20-ak stranica teksta.

Ekonomska diplomatija pomenuta je tek u poglavlju posvećenom promociji BiH u svijetu.

“Tokom 2020. godine započeta je implementacija projekta digitalizacije ekonomske diplomatije Ministarstva u saradnji sa međunarodnim partnerima „Digitalna platforma ekonomske diplomatije MIP BiH“. Ovim projektom Ministarstvo jača svoju ulogu podrške i promocije ekonomije BiH u inostranstvu, stavljajući se u službu napretka privrede BiH”, navedeno je u Izvještaju MIP-a.

Pored ovog, navode se da je u decembru 2020. godine održan napredni seminar „Ekonomska diplomatija“ u saradnji s Spoljnotrgovinskom komorom BiH i Agencijom za državnu službu BiH uz prisustvo niza međunarodnih predstavnika institucija i komorskog sistema drugih država.

U MIP-u su se pohvalili i da su uključeni u rad različitih interresornih tijela BiH – Izvozno vijeće BiH, Projektni tim oglašavanja trgovne BiH, Stalna radna grupa za razvoj privredne saradnje i unaprjeđenje ekonomskih odnosa između BiH i SR Njemačke, Komisija za razmatranje prijava za dodjelu grant sredstava za podršku sajamskim i drugim manifestacijama i aktivnostima u zemlji u svrhu promocije i razvoja privrede u BiH.

“Ministarstvo je aktivno sudjelovalo u dijalogu i razvoju ekonomske i finansijske saradnje sa EBRD-London, MMF- Washington D.C., WB- Washington D.C. i CEB Strasbourg”, istakli su.

Tu se priča o ekonomskoj diplomatiji MIP BiH, kojim rukovodi Bisera Turković, završava. Nema konkretnih planova, ciljeva, realizacije, a kamoli stranih investitora.

Ekonomski analitičar Admir Čavalić ističe da bi ekonomska diplomatija BiH trebala da znači prije svega stateški pristup u smislu jačanja ekonomskih kapaciteta zemlje u odnosu na druge zemlje, regione, Evropsku uniju, kao najvažnijeg partnera, i u odnosu na svijet, te unapređenje bilateralnih i multilateralnih poslova.

„To znači niz kontinuiranih aktivnosti koje su vođene iz zemlje, na strateškom nivou, sa jasnim ciljevima, a ne da smo vođeni mi drugim partnerima tipa MMF i slično, da oni vode nas. Nažalost ekonomska diplomatija u BiH je ustvari ovo drugo, što znači da nije interno vođena, već eksterno, odnosno zauzima taj podanički položaj u smislu da se vodi drugim interesima, a gubi se interes BiH”, istakao je Čavalić.

Dodao je da bi BiH preko ambasada, predstavništava i dijaspore trebalo da ima sinhronizovan sistem koji nastoji da ostvari najbolje moguće interese za privredu u BiH, te da je razočaravajuće što BiH nema jasnu ekonomsku diplomatiju.

„To je rezultat činjenice da mi nerijetko formirano institucije čisto forme radi, bez suštinske vrijednosti, da one postoje kako bi zadovoljile određene interese i potrebe za kadriranjem i to je opšti problem BiH koji se ispoljava u konkretnim djelatnostima. Šta su nus pojave navedenog, ako posmatramo strane direktne investicije vidjećemo da smo najgori u regionu, zemlje poput Srbije i Hrvatske su daleko ispred. S druge strane, nemamo jasno izgrađen imidž, BiH još uvijek, u očima međunarodnih investitora, prati činjenica da imamo visok stepen političke nestabilnosti, ekonomske i pravne i sve to tjera investitore”, rekao je Čavalić.

CAPITAL: Svjetlana Šurlan

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!