Capital.ba

Rajčević: Srpska ne zaostaje za regionom

23.10.2013. / 9:42

internet1BANJALUKA, Republika Srpska ne zaostaje za zemljama regiona kada je riječ o korišćenju interneta, a u posljednjih par godina drastično je povećan procenat internet priključaka, izjavio je direktor Agencije za informaciono društvo Republike Srpske /AIDRS/ Srđan Rajčević.

“Istraživanje koje je Agencija provela 2011. godine ukazuje da 47,35 odsto stanovništva svakodnevno koristi računar u kući, dok 16,79 odsto populacije koristi računar na poslu”, istakao je Rajčević povodom obilježavanja 24. oktobra – Svjetskog dana razvoja informatike.

Prema njegovim riječima, Republika Srpska se po informatičkoj pismenosti nalazi na sličnom stepenu razvoja kao i susjedne zemlje.

“Istraživanje Agencije govori da 58,65 odsto stanovnika posjeduje računar. Najviše građana računar koristi za društvene mreže, elektronsku poštu, pa tek onda za poslovne potrebe, gledanje filmova, učenje i igranje igrica. Tek 3,42 odsto građana koristi ga za internet bankarstvo”, precizirao je Rajčević.

Rajčević je istakao da prioritet predstavlja uspostavljanje odjeljenja za informacionu bezbjednost u okviru Agencije, što podrazumijeva stvaranje formalno-pravnih osnova za njegovo djelovanje, kadrovskih i tehničkih preduslova za njegov uspješan rad, te uspostavljanje internet sajta posvećenog informacionoj bezbjednosti.

On je rekao da će projekat “Institucija bez papira”, unaprijediti efikasnost poslovanja institucija.

“Provodimo ICIS projekat Svjetske banke, čiji je cilj unapređenje efikasnosti i kvaliteta usluga javne administracije”, kaže Rajčević.  Srna

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!