Capital.ba

Rast nezaposlenosti u Čačku

13.07.2013. / 17:32

cacakČAČAK, Broj Čačana na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje se povećao za 800, odnosno 1,3 odsto u odnosu na juni prošle godine.

U preduzeću Sloboda bez zaposlenja je ostalo više od 400 radnika, a nova upošljavanja biće anulirana činjenicom da iz Fabrike hartije 255 radnika prelazi na evidenciju biroa, naveo je zamjenik gradonačelnika Čačka Radenko Luković.

Zbog izmjena Zakona o privatizaciji, kako dodaje, biće omogućeno da preduzeća u restrukturiranju budu ponuđena novim vlasnicima po principu prodaje čište imovine.

Ono što je neophodno je da privredno društvo prvo obezbijedi pozitivno tekuće poslovanje, što je u slučaju Fabrike reznog alata moguće. Nakon toga, kako kaže, pristupilo bi se prodaji čiste imovine bez starih obaveza, a ne, kao što je bilo do sada, prodaji kapitala ili pravnog lica.

“Ako se ne uspije sa prodajom čiste imovine po 100 odsto procijenjenoj vrijednosti, istog dana uslijediće prodaja za 50, a potom za 30 odsto. Dakle, teoretski, najniža cijena može da bude samo 30 odsto procijenjene vrijednosti , ali novi vlasnik mora da preuzme sve radnike i pokrene proizvodnju”, rekao je Luković.

On kaže da postoje preduzeća koja su zainteresovana za kupovinu čačanske FRA, poput su poljske kompanije “Feves” i “Hut Pol”, kao i društvo “Atenik komerc” iz Čačka, čiji su se rukovodioci sastajali sa predstavnicima FRA.

Po okončanju procjene imovine, pomenuti partneri dostaviće svoja pisma o namjerama i saopštiti u kakav su posao spremni da uđu.

Inače, FRA je osnovana 1953. godine, a do 1960. proizvodila je nareznice i ureznice. Sopstvenim sredstvima šezdesetih godina počela je izrada i drugih alata od visokokvalitetnih čelika. Godine 1993. imala je 3350 uposlenih radnika, međutim, sankcije i bombardovanje su učinili svoje, tako da sada broji svega 550 zaposlenih i nalazi se u postupku restrukturiranja. Tanjug

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!