Capital.ba

Egiptu odobrena pomoć od pet milijardi evra

14.11.2012. / 14:59

KAIRO,  EU je odobrila program finansijske pomoći od pet milijardi evra Egiptu, čija je ekonomija ozbiljno ugrožena od pada režima Hosnija Mubaraka 2011. godine, saopšteno je danas iz kabineta egipatskog predsjednika Mohameda Morsija.

Evropska investiciona banka i Evropska banka za rekonstrukciju i razvoj daće Egiptu po dvije milijarde evra. Države EU odobrile su milijardu evra, saopšteno je nakon današnjeg sastanka egipatskog predsjednika Mohameda Morsija sa šefom evropske diplomatije Ketrin Ešton.

“To je jak signal podrške EU za razvoj Egipta”, ocijenjeno je u saopštenju iz kabineta predsjednika.

Eštonova boravi u Egiptu u okviru serije radnih sastanaka između EU i Egipta, koji su juče počeli u Kairu. Ovi sastanci su organizovani s ciljem razvijanja ekonomskih odnosa između Egipta i EU, glavnog ekonomskog partnera.

Predstavnici više stotina velikih evropskih kompanija učestvuje na sastancima, kao i veći broj članova Evropske komisije i poslanika glavnih grupa u Evropskom parlamentu.

Egipat prolazi kroz ozbiljnu ekonomsku krizu nakon pada režima Hosnija Mubaraka. Smanjena su strana ulaganja, turističke posjete, a tome treba dodati porast korupcije i veliku socijalnu nejednakost.

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!